بازدید از محل خانه سرای یاری کودکان امید(سیکا) در منطقه مورد نظر استارت زده شد و به سمت محلهای تعیین شده راهی شدیم.
به گزارش ایسنا، چند گامی از ابتدای محله مورد نظر طی نشده بود که جمع دوستانه کودکان محله توجه ما را به خود جلب کرد و جهت بررسی وضعیت محله از زبان کودکان به بهانه گپ و گفتی دوستانه به جمع آنها پیوستیم.
شش پسربچه که کنار معبر کمعرض و شیبدار ایستاده بودند، با همان صداقت کودکانه سریعتر از آنچه فکرش را کنیم ما را در جمع ساده خود پذیرفتند. لحن کودکانه با کلماتی که بر زبان جاری میشد، پارادکسی قابل تامل ایجاد کرده بود.
بچه ها از یدالله میگفتند و اینکه تمامی محدوده زندگی آنها محل زندگی یدالله با بساط مصرف مواد مخدرش است و از اینکه یداللهها در معابر، نزدیکی درب منازل و کنار فوتبال بازی بچهها مواد مصرف میکنند، در عذاب بودند و اظهار شکایت و ناراحتی میکردند و با همان لحن کودکانه به خوبی واقف بر بزرگی اثر سوء دیدن مصرف مواد مخدر بر اذهان کودکان بودند.
مهسا دختر 9 سالهای که زخمهای زندگی، شخصیتی بزرگتر از سن کوچکش از او ساخته بود کمک به یداللهها و بهبود آنها را آرزو داشت تا روزی مانند پدرش از دام اعتیاد رهایی یابند و معتقد بود تنهایی باعث اعتیاد بسیاری از افراد شده است.
نبود وسایل و مکان بازی و تفریح به عنوان آرزویی دست نیافتنی عنوان شد. بازی در معابر بسیار کم عرض و خطر تصادف به دلیل تردد وسایل نقلیه و اعتراض همسایگان این تفریح کودکانه را برای پسر و دختر بچههای این محل غیرممکن کرده است.
نکته قابل تامل دیگر در خصوص دختر 22 سالهای که در راه با او آشنا شدیم، عدم آگاهی وی از نیازهای محله و نیازهای شخصیاش بود. به سادگی کلمات را بر زبان جاری میکرد و از تنهایی بعد از فوت مادر و رابطه تقریبا مناسب بانامادری صحبت کرد.
چند گامی از دختر جوان دور نشده بودیم که با صحنه معاشرت دختر با پسر جوان و ورود به خانهای در همان نزدیکی مواجه شدیم. کوچه شیبدار به سمت کوه در سکوت سپری شد و هیاهوی کودکان با بازی در شیب خطرناک معبر سکوت را شکست و باز هم قصه نبود مکانی مناسب برای تفریح و بازی به عنوان حق طبیعی هر کودک زمزمه شد.
بانوانی که در همان حوالی به سکوی جلوی درب منزل برای گذران اوقات فراغت پناه آورده بودند از دخالت همسایگان در شخصیترین امور مانند نوع پوشش لباس شکایت داشتند و فرهنگسازی عمومی را از مهمترین نیاز محله خود عنوان کردند و از نبود کلاسهای آموزشی مناسب در حوزههای مختلف انتقاد داشتند.
رییس شبکه اجتماعی و اعتیاد خانه سازمانهای مردم نهاد استان مرکزی در حاشیه این بازدید گفت: بازدید از مناطق حاشیهنشین را در دستور کار قرار دادهایم و برای این بازدیدها در ابتدا منطقهای در اراک را هدفگذاری و به صورت محلهای بازدیدها انجام میشود.
سپهری در رابطه با اهداف این برنامه بیان کرد: وضعیت محله و به ویژه کودکان و نوجوانان در این بازدیدها توسط تیم مورد بررسی قرار میگیرد و بر اساس این بررسی برنامه و طرح جهت رفع مشکلات تعریف و در دست اجرا قرار میگیرد.
وی در رابطه با نکات مهم در این بازدید محلی عنوان کرد: آموزش صحیح کودکان و نوجوانان را با توجه به آسیبهای موجود، میتوان یکی از مهمترین نیازهای این محله در این حوزه به شمار آورد که این امر در جلوگیری از بروز آسیبهای اجتماعی در آینده و از دست دادن نسل فردا بسیار موثر است و برای این منظور باید پایگاه مناسب محلی ایجاد شود.
سپهری ادامه داد: کودکان این منطقه محل بازی امن و مناسبی ندارند و این موضوع سبب پرسه کودکان در معابر در کنار مصرفکنندگان و فروشندگان مواد مخدر میشود لذا با توجه به وجود مکانی مستعد جهت ایجاد فضای مناسب برای بازی کودکان، مسئولین باید نسبت به این امر اهتمام ورزند.
وی افزود: عدم آگاهی بانوان از نیازها و استعدادهای خود و نیز، رغبت آنها در تعامل جهت کمک به بهبود وضعیت محله نیاز به آموزشهای صحیح و راهنمایی این گروه از جامعه را میطلبد که با توجه به تاثیر زنان در نهاد خانواده، پیگیری این موضوع در حقیقت آموزش یک خانواده محسوب میشود.
رییس شبکه اجتماعی و اعتیاد خانه سازمانهای مردم نهاد استان مرکزی تاکید کرد: تمامی موارد مطرح شده و بررسی میدانی در رابطه با نیازها و چالشهای این محله توسط شبکه اجتماعی خانه سازمانهای مردم نهاد از طریق نهادها و مراجع مرتبط، با هدف بهبود شرایط زندگی پیگیری میشود و طرحهای مورد نیاز برای ساماندهی این محله در نظر گرفته میشود.