؛به نقل از دیار آفتاب؛استان مرکزی همواره به عنوان یکی از استان های صنعتی مطرح بوده است که یکی تعدادی از مهمترین صنایع آن، شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) و پتروشیمی شازند، وابسته به صنعت نفت است.
مجتمع پتروشیمی شازند یکی از طرحهای زیربنایی و مهم کشور است که در راستای سیاست های کلی توسعه صنایع پتروشیمی و با اهداف تامین نیاز داخلی کشور و صادرات ایجاد و به بهره برداری رسیده است.
این طرح در سال 1363 به تصویب رسید و پس از طی مراحل طراحی، مهندسی و نصب، فاز اول آن در سال 1372 در مدار تولید قرار گرفت. در ادامه کار به منظور بهبود مستمر و تولید بیشتر و متنوع تر، واحدهای دیگر مجتمع تکمیل و واحد اتوکسیلات بعنوان آخرین واحد مجتمع در سال 82 راه اندازی و در مدار تولید قرار گرفت.
از سال 1379 همزمان با تکمیل واحدها، طرح و توسعه مجتمع با هدف افزایش ظرفیت واحدها به تصویب رسید که فاز اول آن در مهرماه سال 1384 و عملیات اجرایی فاز دوم در تابستان سال 1386 به انجام رسید. ظرفیت کامل تولید این مجتمع پس از انجام طرح توسعه 1.469.000 تن در سال است.
پالایشگاه نفت امام خمینی(ره)، بزرگترین پالایشگاه تک واحدی ایران
همچنین شرکت پالایش نفت امام خمینی تولید کننده بنزین یورو ۴ یکی از مهمترین پالایشگاههای نفت کشور است.
پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند (پالایشگاه اراک) یکی از شرکتهای فرعی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است که به عنوان بزرگترین پالایشگاه تک واحدی ایران در سال ۱۳۷۲ با ظرفیت اسمی ۱۵۰ هزار بشکه در روز راه اندازی شد. همچنین نخستین پالایشگاهی است که کار مطالعه و عملیات اجرای آن بعد از انقلاب اسلامی و در نخستین سال بعد از جنگ تحمیلی آغاز شد. پس از مدتی با تلاش و کوشش نیروهای متعهد و متخصص ظرفیت تولید پالایشگاه به ۱۷۱ هزار بشکه در روز رسید.
وزیری که تا به حال به دو صنعت نفتی کشور سر نزده است
با توجه به اهمیت ملی این دو صنعت، می طلبد مسئولان دولتی توجه بیشتری برای حمایت از این صنایع داشته باشند.
در طول عمر 4 ساله دولت تدبیر و امید، برخی از وزرای این دولت به استان مرکزی سفر کرده اند که مدال بیشترین سفر به استان را می توان به هاشمی، وزیر بهداشت و درمان و سپس به وزیر و معاونان وزارت خانه راه و شهرسازی اعطا کرد. اما در این میان جای خالی یکی از وزرا در استان مرکزی به شدت به چشم می خورد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت دولت یازدهم در مدت این چهار سال تا به حال هیچ سفری به استان مرکزی نداشته است و این نشان از بی توجهی به دو صنعت ملی پالایشگاه و پتروشیمی ایران دارد.
زنگنه اخیرا در مهار آتش پالایشگاه ماهشهر، نمره منفی دیگری به کارنامه نه چندان مثبت خود اضافه کرد.
زنگنه تنها راه چاره اطفای حریق این مخزن را اینگونه بیان کرده بود:«باید محتوای مواد سوختی درون مخازن بسوزد و به پایان برسد تا آتش خود خاموش شود، و باید تا پایان سوختن مواد مخازن صبر کرد»
مشکلات زیست محیطی نیروگاه شازند؛ مهمترین مسئله محل اختلاف مسئولان
صنایع نفتی استان مرکزی از جمله پتروشیمی پالایشگاه به خصوص در یک سال اخیر با فراز و فرودهای سیاسی و محیط زیستی زیادی رو به رو بوده است که بی شک سفر وزرای نفت و نیرو اثرات جدی و مفیدی بر عملکرد و بهبود اوضاع این دو صنعت دارد.
به طور مثال مهمترین مسئله پیرامون این دو صنعت استراتژیک، استفاده از سوخت مازوت و پیامدهای زیست محیطی آن برای شهر های مجاور از جمله شازند و اراک است. قصه کهنه مصرف سوخت مازوت توسط نیروگاه حرارتی شازند که هر سال با فرا رسیدن فصول سرد سال به دغدغه مردم و مسئولان محیط زیست تبدیل می شود. از سویی مقامات محیط زیستی و مسئولان استانی با پیگیری های فراوان در جلسات کارگروه کاهش آلودگی هوا شیر مازوت این نیروگاه را پلمب می کنند و از سمت دیگر طبق اعلام مسئولان پالایشگاه، چاره ای غیر از مصرف مازوت در ایام سرد سال وجود نداشت.
این در حالی است که در ایام فصل سال، پدیده وارونگی دما نیز شدت می گیرد و باعث نشست آلودگی ناشی از سوخت مازوت در مناطقی از شهرستان شازند می شود.
آبان ماه سال 93 بود که به دستور استاندار وقت استان مرکزی شیر سوخت مازوت نیروگاه شازند پلمب شد اما علیرغم مهر و موم این سوخت، مجدداً زمستان سال گذشته تصاویری مبنی بر استفاده دوباره این واحد صنعتی از سوخت مازوت منتشر شد.
این موضوع در حالی است که زمانی قمی استاندار مرکزی چندی پیش در نشست کارگروه طرح جامع آلودگی نسبت به استفاده مجدد نیروگاه شازند از سوخت مازوت هشدار داده و گفته بود: در اجرای مصوبه هیات وزیران درارتباط با کاهش آلودگی هوا، با واحدهای آلاینده بدون اغماض و با شدت برخورد می شود؛ نیروگاه حرارتی شازند نمی تواند در برخی روزها گاز بسوزاند و گاهی اوقات به آن مازوت تزریق شود؛ نیروگاه در صورت استفاده از سوخت مازوت، بطور حتم تعطیل می شود زیرا سیاست دولت تدبیر و امید و نماینده عالی دولت در استان مرکزی؛ سلامت مردم است که از تولید یک هزار مگاوات برق اهمیت بیشتری دارد.
هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو نیز در آبان ماه سال گذشته با اشاره به استفاده از گازوییل و نفت کوره در نیروگاهها گفت: استفاده از سوخت گاز در نیروگاهها هم از نظر قیمت و هم از لحاظ زیست محیطی به نفع ماست اما با سرد شدن هوا میزان گاز دریافتی به طور طبیعی کاهش پیدا میکند بنابراین با توجه به شرائط در برخی روز ها از گازوییل و مازوت در نیروگاهها استفاده میشود و امید است که امسال با توجه به پیش بینی سازمان مدیریت بحران کشور درباره افزایش سرما بتوانیم برق را در سراسر کشور برای هموطنان تامین کنیم.
این دو گانگی ها علاوه بر اینکه ذهن و توان مسئولان استانی را درگیر می کند، با کش مکش های دو طرفه نتیجه واحدی نداشته است. به نظر می رسد اگر بیژن زنگنه در زمان وزارت خود، حداقل یک بار در این دو واحد صنعتی ملی حضور می یافت، از نزدیک با مسائل و مشکلات آنها آشنا می شد، تدابیر جدی تر و تخصصی تری برای کاهش مشکلات آن ها اتخاذ می شد. که البته شاید در این زمینه هم سیاست «خودش درست می شود» را اتخاذ کرده است.