حجت الاسلام سید حسین مومنی، کارشناس مذهبی درباره ابعاد شخصیتی و فضایل حضرت ابوالفضل العباس(ع) اظهار داشت: برای هیچ امامزادهای از طرف امام معصوم(ع) زیارت نامهای بیان نشده، مگر این سه بزرگوار: حضرت معصومه(س)، حضرت علیاکبر(ع) و حضرت ابوالفضل(ع).
اخبار مذهبی- وی در ادامه با بیان ویژگیهایی که در این زیارت نامه برای حضرت عباس(ع) ذکر شده، خاطرنشان کرد: این زیارت نامه گویای این مطلب است که حضرت قمر بنی هاشم(ع) دارای شان و منزلت فوق العادهای است و به همین جهت است که امام معصوم(ع) برای ایشان زیارت نامه بیان میکند. در اول این زیارت نامه آمده: «السَّلامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا الْعَبْدُ الصَّالِح»، این عبد صالح از لسان امام معصوم(ع) به حضرت ابوالفضل(ع) اطلاق میشود، چراکه تمام ویژگیهای صالحین که در قرآن کریم بیان شده را این بزرگوار داراست و لذا این امتیاز را خداوند به او داد و «عبدصالح» پروردگار شد.
این کارشناس مذهبی با اشاره به فرازی دیگر از زیارت نامه حضرت عباس(ع) تشریح کرد: در این زیارت نامه ذکر شده: «أَشْهَدُ لَکَ بِالتَّسْلِیمِ وَ التَّصْدِیقِ وَ الْوَفَاءِ وَ النَّصِیحَة» بالاترین امتیاز حضرت ابوالفضل(ع) ولایت مداری او و پذیرش کلام امام زمانش بود، لذا ایشان در مقابل حضرت سیدالشهدا(ع) همیشه تسلیم بود و در مقام تسلیم انسان خودش را نادیده میگیرد و هرچه را دارد تسلیم محبوبش میکند و هرگز احساس نارضایتی ندارد و در مقام رضاست. در ادامه این عبارت آمده «أَشْهَدُ لَکَ بِالتَّصْدِیق» یعنی یک لحظه شک و تردید در دل حضرت ابوالفضل(ع) نسبت به امام زمانش راه پیدا نکرد و تسلیم محض امام حسین(ع) بود.
حجت الاسلام مومنی درباره نقش حضرت ام البنین(س) در شکلگیری شخصیت حضرت عباس(ع) توضیح داد: حضرت عباس(ع) در دامن این بانوی بزرگ پرورش یافته و هر آنچه که از ادب، بندگی خدا و فضیلت در این وجود مقدس دیده میشود نتیجه تربیت صحیحی است که تحت اشراف این مادر بوده است. حضرت ام البنین(س) خود مظهر ادب و کمال است و در برابر امیرالمومنین(ع) در مقام تسلیم و رضا قرار داشت و در جایگاه بندگی از ارزشهای والایی برخوردار بود و این را به پسرش تعلیم و به او انتقال داده است.
وی با اشاره به جایگاه و نقش حضرت عباس(ع) در حماسه عاشورا، توضیح داد: همان طور که گفته شد در زیارت نامه این حضرت از امام معصوم نقل شده: «أَشْهَدُ لَکَ بِالتَّسْلِیمِ وَ التَّصْدِیقِ وَ الْوَفَاءِ وَ النَّصِیحَة»، ابوالفضل العباس(ع) دارای ویژگیهای معنوی خاصی مانند مقام تسلیم، تصدیق، وفا و نُصح بوده و مقام نُصح که در این عبارت آمده، یعنی ایشان فوق تکلیفش برای امام زمانش انجام وظیفه کرد. زمانی که عباس(ع) به شهادت رسید، امام حسین(ع) فرمودند: «أَلانَ إنکَسَرَ ظَهرِی وَ قَلَّت حِیلَتِی وَ انقَطَعَ رَجائِی». ایشان پشتوانه امام حسین(ع) بود و در این مسیر از هیچ کاری فروگذاری و کوتاهی نکرد، به همین جهت پروردگار بزرگ امتیاز و رتبهای به ابوالفضل(ع) داد که همه شهدا در قیامت به جایگاه و عظمت ایشان غبطه میخورند.
این کارشناس مذهبی درباره علاقه و ارادات خاص امام زمان(عج) به حضرت ابوالفضل(ع)، بیان کرد: عباس(ع) رکن رکین خیام اباعبدالله(ع) و پشتوانه امام(ع) بود. حتی امام حسین(ع) تکالیف را از روی دوش ایشان برداشت و به برادارش فرمود: خانواده خود را بردار و برگرد به سمت مدینه ولی ایشان نپذیرفت و این امتیازی است که ابوالفضل(ع) از او برخوردار است و لذا مورد توجه بسیاری از معصومین(ع) از جمله امام زمان (عج) قرار گرفته است.
حجت الاسلام مومنی در پایان در پاسخ به این سوال که چرا حضرت ابوالفضل(ع) را باب الحوائج نامیدند؟، خاطرنشان کرد: به علت اینکه حضرت ابوالفضل(ع) طعم یاس و ناامیدی را خودشان چشیدهاند، لذا هیچکس را از در خانهاش ناامید برنمیگرداند و بواسطه اینکه در خانه امام حسین(ع) تعظیم و کرنش کرد خداوند متعال به او وجهه و اعتبار داد. قمر بنی هاشم(ع)، آبرومند در محضر پررودگار است و برای رفع ابتلای این ویروس منحوس از عالم بشریت، به ایشان توسل پیدا کنند.