واکسیناسیون زائران حج امسال از ۱۰ خرداد

معاینات پزشکی زائران خانه خدا از اوایل اردیبهشت ماه با اولویت زائران زیر ۶۰ سال آغاز شد و برای جلوگیری از شیوع کرونا، برخی از بیمارستان‌ها و درمانگاه‌های منتخب اقدام به پذیرش زائران کردند تا با رعایت نکات بهداشتی معاینات لازم برای حجاج انجام شود.

اخبار مذهبی - سیدعلی مرعشی، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر امروز در نشست شورای برنامه‌ریزی و هماهنگی بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت به پایان معاینات زائران زیر ۶۰ سال در بسیاری از مناطق کشور خبر داد.

بر همین اساس در مرحله دوم افراد بالای ۶۰ سال معاینه می‌شوند تا در صورت آمادگی سعودی‌ها برای برپایی حج تمتع با تمام سهمیه کشورها، زائران غربالگری لازم را شده باشند و پس از احراز استطاعت جسمی، به این سفر معنوی مشرف شوند.‌

یکی از مواردی که امسال با توجه به شیوع کرونا توسط زائران باید مورد توجه قرار گیرد، رعایت نکات بهداشتی است. بر همین اساس در صورت برپایی حج تمتع از سوی سعودی‌ها زائران باید علاوه بر داشتن ماسک و دستکش، از تماس دست به چشم، دهان و بینی خودداری کرده و به ضدعفونی و شست‌وشوی مکرر دست‌ها اهتمام ورزند.

همچنین امسال بر اساس تصمیم مسؤولان قبل از اعزام زائران به عربستان، از افراد آزمایش کرونا گرفته خواهد شد. زائران برای تأیید سلامت، پس از ثبت‌نام و انجام معاینات، تحت نظارت پزشک کاروان قرار می‌گیرند و پزشکان کاروان‌ها موظف هستند نه تنها تا روز اعزام، بلکه حین مناسک حج و پس از آن نیز وضعیت سلامت حجاج را در معاینات دوره‌ای بررسی کنند.

به همین دلیل پزشکان به عنوان یکی از سه ارکان اصلی کاروان به شمار می‌روند که تا آخر عملیات حج همراه با زائران هستند، بررسی و کنترل سلامت زائر را بر عهده دارند. روحانی و مدیر کاروان هم دو ضلع دیگر هستند که بر امور اجرایی و عبادی اشراف دارند.

امسال زائران در کنار آزمایش‌های روتین، عکس قفسه سینه و نوار قلب، آزمایش‌های تکمیلی به منظور تأیید سلامت نیز خواهند داد تا افرادی که مشکل زمینه‌ای یا بیماری خاصی دارند، به سرزمین وحی اعزام نشوند.

همچنین یکی از موارد مهم در سفرهای زیارتی به ویژه حج تمتع، همکاری با پزشک کاروان است که زائران باید علاوه بر داشتن صداقت در پرونده پزشکی، همکاری‌های لازم را با مجموعه پزشکی داشته باشند.

از موارد مهمی است که زائران قبل از اعزام به عربستان باید توجه کنند، تزریق واکسن مننژیت و آنفلوانزاست که از شنبه ۱۰ خردادماه زائرانی که معاینات پزشکی انجام داده‌اند، می‌توانند با مراجعه به مراکز بهداشت، واکسن مننژیت دریافت کنند.

در عربستان اپیدمی مننژیت شایع است و در سال‌های گذشته با وجود تأکید مسؤولان به تزریق واکسن، مواردی از درگیری زائران به این بیماری در موسم حج گزارش شده است. بیماری آنفلوانزا نیز به دلیل تراکم جمعیت در ایام حج و بالا بودن سن زائران از دیگر بیماری‌هایی است که در ایام حج شایع است. تا جایی که به گفته مسؤولان پزشکی حج و زیارت، اپیدمی آنفلوانزا در سال‌های مکرر در عربستان بوده و افراد مسن را انجام مناسک حج ناتوان کرده است. 

بر همین اساس، بهتر است تمام زائران قبل از اعزام اقدام به تزریق واکسن مننژیت و آنفلوانزا کنند؛ تا جایی که به گفته پزشکان حداقل ۱۰ روز قبل از اعزام باید واکسن مننژیت تزریق شود. البته افرادی که در دو سال اخیر این واکسن را تزریق کرده و کارت واکسن دارند، دیگر نیازی به تزریق ندارند و می‌توانند با ارائه کارت تزریق قبلی، مجوز سلامت را دریافت کنند. 

افرادی که به هر دلیل اقدام به دریافت واکسن مننژیت نکنند، در بدو ورود به عربستان دچار مشکل می‌شوند. البته دارویی به آنها تحویل داده می‌شود، اما باز هم تأثیر واکسن را ندارد. همچنین بهتر است تمام زائران که مشکلات جسمی، قلبی، ریوی، عضلانی و استخوانی دارند، قبل از اعزام با پزشک خود مشورت کرده و راهکارهایی برای بهبودی انجام دهند تا به وضعیت پایدار برسند.

 اعزام زائران کشورمان به سرزمین وحی از ۶ تیرماه آغاز می‌شود و ایران آمادگی کامل برای تشرف زائران به حج تمتع دارد اما عربستان همچنان درباره وضعیت حج تمتع سال جاری سکوت اختیار کرده و تکلیف را مشخص نکرده است.