لزوم واگذاری فعالیت‌های قرآنی به مردم

به گزارش افکارنیوز، سیدعلی سرابی کارشناس فعالیتهای قرآنی و عضو هیئت مدیره اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور در گفتوگو با فارس، از نوع نگرش سازمانهای مسئول قرآنی و جدایی دو اتحادیه قرآنی کشور به عنوان عمدهترین چالشهای پیشروی فعالیتهای مردمی قرآنی یاد کرد و گفت: وقت آن رسیده است که سازمانهای مسئول قرآنی کشور امور اجرایی خود را به اتحادیهها محول کنند.

وی با بیان اینکه نگرش سازمان‌ها و دستگاه‌های مسئول قرآنی که اکنون مشغول نظارت، صدور مجوز و یا حمایت از فعالیت‌های قرآنی هستند؛ باید در این زمینه اصلاح شود، گفت: اکنون در دوره گذار از این تمرکز و واگذاری امور به مردم قرار داریم.

سرابی با انتقاد از اینکه این واگذاری به کندی در حال انجام است، گفت: بخشی از دلایل این موضوع قابل پذیرش و برخی نیز غیرقابل پذیرش است.

قائم مقام شورای عالی قرآن با اشاره به اینکه زمان آن رسیده است که سازمان‌های متولی امور قرآنی با اعتماد و اطمینان بیشتر به اتحادیه‌های مردمی، امور اجرایی خود را به آنها واگذار کنند، گفت: یکی از پیشنهاد‌های ما واگذاری کامل نمایشگاه بین‌المللی قرآنی کریم به اتحادیه تشکل‌های قرآنی بود که تنها این واگذاری در بخش مؤسسات و نهادها صورت گرفت.

سرابی در این باره افزود: حتی مسابقات قرآن اوقاف را هم می‌توان به بخش مردمی واگذار کرد.

وی با بیان تاریخچه تشکیل اتحادیه‌های قرآنی کشور افزود: اتحادیه‌ تشکل‌‌های قرآنی از سال ۸۲ و اتحادیه مؤسسات قرآنی سازمان تبلیغات نیز از سال ۸۵ تشکیل شد.

قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی با اشاره به اینکه وجود دو اتحادیه در یک موضوع باعثدوگانگی در امر ساماندهی مؤسسات قرآن شده است؛ سرگردانی دستگاه‌های متولی را دیگر نقطه ضعف این مسئله عنوان کرد و گفت: هدف از تشکیل اتحادیه‌ها انسجام‌بخشی و هم‌افزایی در امور است و همین دلیل ایجاب می‌کند که دو اتحادیه قرآنی به یک اتحادیه تغییر شکل دهد.

سرابی از انجام مذاکرات دو ساله در رابطه با ادغام دو اتحادیه خبر داد و با اشاره به اینکه توافقات کلی در این زمینه صورت گرفته است، گفت: اکنون اختلافات اندکی بر سر انتخاب مجدد هیئت مدیره اتحادیه جدید و شیوه ادغام دو اتحادیه وجود دارد که امیدوارم با حل آن به زودی شاهد ادغام دو اتحادیه در سال جاری باشیم.

* فعال‌سازی انجمن خادمان قرآن ضروری است


سرابی در رابطه با عدم وجود تشکل صنفی همه‌گیر در بین فعالان قرآنی نیز گفت: از ۱۰ سال پیش، مسئله تشکیل انجمن خادمان قرآن با عضویت همه عناصر جامعه قرآنی مطرح شد که توسعه خدمات قرآنی آنان هدف تشکیل این انجمن بود.

وی با اشاره به اینکه پیگیری مطالبات شخصی، محور کار این انجمن نبوده است، گفت: هر چند که این انجمن نیم‌نگاهی نیز به رفع نیازهای خادمان داشت؛ اما هدف اصلی آن توسعه فرهنگ قرآنی و ارائه خدمات قرآنی به جامعه بود.

سرابی این انجمن را در زمان تشکیل مورد توجه جامعه قرآنی و دستگاه‌های مسئول دانست و از جاری بودن پیگیری آن در مرکز هماهنگی، توسعه و ترویج فعالیت‌های قرآنی وزارت ارشاد خبر داد و اظهار امیدواری کرد تا با تشکیل این انجمن، موضوع شناسایی و تجلیل از خادمان قرآن به صورت منسجم و جدی پیگیری شود.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه تشکل‌های قرآنی کشور همچنین با اشاره به اینکه سازمان‌های دولتی باید بسترهای لازم را برای تشکیل سازمان‌های مردم نهاد پایه‌ریزی کرده و موجبات رشد آنها را فراهم آورند، در پاسخ به این سؤال که آیا پایه‌گذاری اصناف توسط مبادی دولتی سبب وابستگی آنها نمی‌شود، گفت: معمولاً برای ایجاد ارتباط بهتر بین سازمان‌های دولتی و مردمی نمایندگانی از سازمان‌های دولتی در آنها حضور می‌یابند که البته این به معنای دولتی شدن این تشکل‌های مردمی نیست.

* اتحادیه‌های قرآنی در دستیابی به اهدافشان موفق بوده‌اند

سرابی اتحادیه‌های قرآنی کشور را در دستیابی به اهداف خود موفق دانست و حضور فعال‌تر مؤسسات و تفاوت کمی و کیفی فعالیت آنها را نشان از این مسئله دانست.

وی در توضیح بیشتر این موضوع با اشاره به اینکه سابق بر این ۲۰ مؤسسه قرآنی ثبت شده وجود داشت، گفت: امروز و در طول قریب به یک دهه، افزایش آمار این مؤسسات به بیش از ۲ هزار مؤسسه قرآنی زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی، نتیجه فعالیت اتحادیه‌های مردمی است.

سرابی با اشاره به فعالیت‌های گسترده مؤسسات قرآنی کشور در زمینه‌های آموزشی، پژوهشی و تبلیغ و ترویج اظهار داشت: پیش از این ۶۰۰ یا ۷۰۰ میلیون تومان اعتبار به چند موسسه تعلق می‌گرفت که از زمان به وجود آمدن اتحادیه‌های قرآنی این رقم به بیش از ۲۰ میلیارد تومان افزایش یافته و اغلب مؤسسات از آن بهره‌مندند.

وی علت این افزایش بودجه را همراهی تلاش‌های اتحادیه‌های مردمی و نیز رویکرد فرهنگی و دینی دولتی دانست و در این باره افزود: امروز شاهد تنوع امور در مؤسسات و صرف بودجه برای اولویت‌ها هستیم.

نماینده تشکل‌های مردمی در شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور، حضور نمایندگان مؤسسات قرآنی در تصمیم گیری‌های کلان در رابطه با مسائل قرآنی کشور در مراجع تصمیم‌گیر را یکی دیگر از دستاوردهای فعالیت اتحادیه‌های قرآنی مردمی از زمان تأسیس دانست و در این باره گفت: امروز سه نماینده در شورای توسعه فرهنگ قرآنی از طرف فعالان مردمی در امور قرآنی حضور دارند که سعی‌شان بر حضور بیش از پیش مؤسسات در برنامه‌های کلان است و به فعال کردن، تثبیت و تأثیرگذاری مؤسسات در این موضوع می اندیشد.

سرابی با اشاره به اینکه پیشنهاد تأسیس شورای فرهنگ قرآنی یکی از پیشنهادهای مطرح شده از سوی اتحادیه تشکل‌های کشور بوده است، گفت: اگر این اتحادیه‌ها نبود این حضور تأثیرگذار در مجامع تصمیم‌گیر قرآنی نیز مشاهده نمی‌شد.

وی فاصله اتحادیه‌ها را تا رسیدن به کارکرد کاملشان قابل توجه دانست و گفت: چنانچه دو چالش مورد اشاره برطرف شود از این فاصله به مقدار زیادی کاسته خواهد شد.

سرابی همچنین اجرای طرح ساماندهی مؤسسات را در رسیدن اتحادیهها به نقطه اوج فعالیت خود مؤثر دانست و گفت این طرح اکنون در شورای توسعه فرهنگ قرآنی در حال بررسی است.