یکی از دغدغههای اصلی در ماه مبارک رمضان برای روزه داران، دور شدن از گناه و هر آن چیزی است که انسان را از عبادت دور میکند. حالا این اعمال گمراه کننده کدام اعمال هستند؟
حجت الاسلام و المسلمین محمد صادق کفیل کارشناس مذهبی و پژوهشگر دینی در اینباره، گفت: دوست نداریم گمراه شویم. گاهی هم دست به دعا بر میداریم و میگوییم خدایا ما را جزو گمراهان قرار نده. در نماز که همیشه میگوییم خدایا نکند من جزو مغضوبین و گمراهان از راه تو باشم. آیا دعا میکنیم به سمت پروردگار حرکت کنیم یا نه؟ وقتی میگوییم خدایا من را جزو گمراهان قرار نده، باید بدانیم، چه چیز من را گمراه میکند. چند گمراه کننده داریم؛ یک رفیقِ بد. در محشر بعضیها غصه میخورند و میگویند یا وَیْلَتی لَیْتَنی لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَلیلاً خدایا کاش با فلانی رفیق نشده بودم. با فلانی رفیق شدی؛ مگر چه شد؟ این من را گمراهم کرد. این رفیق من را از خدا دور کرد.
وی افزود: یکی دیگر از موارد گمراه کننده، هوا و هوس است. یعنی هر چه دلم خواست، انجام دهم. خدا در قرآن میگوید وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَىٰ. تبعیت از هوای نفس نکن. چه ضرری دارد؟ تو را از راه خدا گمراه میکند. هوا و هوس در وجود آدم است. هوای نفس میگوید این کار را بکن و آن کار را بکن. هر چه میگوید، میگوییم چشم؛ میخواهیم دلش نشکند. سومین گمراه کننده، رهبران گمراه هستند. خدا در سوره طاها میگوید، فرعون قومش را گمراه کرد. آدم از رهبر گمراه تبعیت کند، گمراه میشود. شیطان هم رهبر گمراه و دشمن آشکار است. نقشه شیطان این است که ما را بیچاره کند. شیطان کارهایی را برای ما خوب جلوه میکند که ما را گمراه کند.
در ادامه میتوانید ویدیو کامل این گفتگو را مشاهده کنید.