خانه کعبه، قبله واحد ما بچه مسلمانها محسوب میشود که نمازهای یومیه خود را به آن سمت میخوانیم. به سمت آن قرآن میخوانیم، سعی میکنیم اگر کاری میخواهیم انجام دهیم مثلا درس خواندن، کار کردن و .. رو به سمت قبله باشد و ... اما آیا میدانید محلهایی در این دنیا وجود دارد که اگر در آنها به هر سمتی برگردی آن سمت قبله است؟
امروز قصد داریم تا امروز این اماکن را به شما معرفی نماییم، پس پیشنهاد میکنیم با ما همراه باشید.
معرفی قبله
قبله، در اصطلاح اسلامی به کعبه گفته میشود که مسلمانان برخی از اعمال عبادی و غیرعبادی خویش را رو به سوی آن انجام میدهند. تا پیش از سال دوم هجری، مسجد الاقصی قبله مسلمانان بود، ولی با نزول آیه ۱۴۴ سوره بقره، جهت قبله به سمت کعبه تغییر یافت.
در فقه شیعه و سنی، احکام بسیاری درباره قبله وجود دارد از جمله در بحث نماز، دفن میت و ذبح حیوانات.
قبله اول و تغییر آن
قبله در لغت به معنای سمت و جهت است و در اصطلاح به کعبه یا جهتی گفته میشود که کعبه در آن قرار دارد.
پیامبر (ص) در مکه و سالهای نخست پس از هجرت در مدینه، به سوی بیت المقدس نماز میگزارد؛ اما خواستِ قلبی او نمازگزاردن به سوی کعبه بود و بدین جهت در انتظار وحی و تغییر قبله به سر میبرد. خداوند با نزول آیه قبله، او را خشنود کرد و به تغییر قبله به سوی مسجدالحرام فرمان داد: قَد نَرَی تَقَلُّبَ وَجهِکَ فِی السَّمَاء فَلَنُوَلِّینَّکَ قِبلَةً تَرضَاهَا فَوَلِّ وَجهَکَ شَطرَ المَسجِدِ الحَرَامِ وَحَیثُ مَا کُنتُم فَوَلُّوا وُجُوِهَکُم شَطرَهُ وَإِنَّ الَّذِینَ أُوْتُوا الکِتَابَ لَیعلَمُونَ أَنَّهُ الحَقُّ مِن رَّبِّهِم وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا یعمَلُونَ (ترجمه: نگریستنت را به اطراف آسمان میبینیم. تو را به سوی قبلهای که میپسندی میگردانیم. پس روی به جانب مسجدالحرام کن؛ و هر جا که باشید روی بدان جانب کنید. اهل کتاب میدانند که این دگرگونی به حق و از جانب پروردگارشان بوده است؛ و خدا از آنچه میکنید غافل نیست.) [ بقره–۱۴۴]مفسران درباره زمان و مکان نزول آیه قبله و تغییر آن، اتفاق نظر ندارند و زمان آن را بین ۶ تا ۱۹ ماه پس از هجرت یاد کردهاند.
علامه طباطبایی معتقد است که صحیحترین قول برای زمان تغییر قبله ماه رجب سال دوم از هجرت، یعنى ماه هفدهم از هجرت میباشد.
مکان نزول و جاری شدن حکم تغییر قبله، بر پایه نقلهای گوناگون، یا مسجد محله بنی سَلِمه در شمال غربی مدینه است که به «مسجد القبلتین» مشهور است، یا مسجد قبیله «بنی سالم بن عوف» که پیامبر (ص) نخستین نماز جمعه را در آن گزارد و یا مسجد خود پیامبر (ص) دانسته شده است.
جایی که همه طرف، قبله است!
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که اگر یک مسلمان به کره ماه برود قبله اش کدام طرف میشود؟
خب، چون کعبه در روی زمین قرار دارد، وی باید رو به زمین نماز بخواند و چون موقعیت زمین در آسمان ماه، تغییر نمیکند، در هر نقطهای از سطح ماه هم، قبله جهت مشخص و بلاتغییری دارد.
ولی روی خود کرهی زمین، نقطهای وجود دارد، که اگر مسلمانی در آنجا بخواهد نماز بخواند، تمام جهات اطرافش برای او قبله است؟!
فکر میکنید آن نقطه کجا باشد؟
بله! نقطهای که دقیقاً در آن طرف زمین در نقطهی مقابل شهر مکه قرار گرقته باشد!
اگر قبله کوتاهترین فاصله، میان هر جایی تا مکه باشد، در این نقطه خاص تمام خطوطی که روی زمین تا مکه کشیده میشود، با هم مساوی هستند!
ولی این نقطه کجاست؟
موقعیت یک محل اسرار آمیز در روی زمین!
طول جغرافیایی شهر مکه برابر است با ۳۹ درجه و ۴۹ دقیقه شرقی، و عرض آن ۲۱ درجه و ۲۵ دقیقه شمالی. بنا براین میتوانیم مختصات نقطهی مقابل مکه در آن سوی کرهی زمین را بیابیم.
براین اساس که طول جغرافیایی، نقطهی مقابل مکه، برابر است با ۱۱؛ ۱۴۰ غربی = ۴۹؛ ۳۹ - ۱۸۰، و عرض جغرافیایی آن ۲۵؛ ۲۱ جنوبی. خوب این نقطه کجاست؟ اگر فکر میکنید که یک جای خوش آب و هوا توی امریکای جنوبی، کاملا اشتباه میکنید!
این نقطه جایی نیست جز وسط اقیانوس آرام! نقطهای در ۱۰۷۴ کیلومتری جنوب شرقی جزایر پولنژیا (Polynesia).
اگر یک کشتی به این نقطه سفر کند، یا یک هواپیما در مسیر خود از استرالیا به امریکا، از این جا بگذرد، مسافرانِ مسلمان میتوانند با خیال راحت به هر طرف که دوست دارند، نماز بخوانند، چون اینجا نقطهای است که در نقطهی مقابل کعبه قرار دارد!
ولی شاید در آیندههای دور یک جزیره از آنجا سر درآورد!
چرا که کف اقیانوس آرام به علت فعالیتهای تکتونیک صفحهای و آتشفشانها دارای پستی بلندیهای زیادی است.
جزایری هم که در همان اطراف وجود دارند، در واقع نوک قلههای میان جزیره پولنژیا اقیانوسی هستند.
پس هیچ بعید نیست که در عصر یخبندان بعدی، که سطح اقیانوسها پایین میآید، یک جزیره هم دقیقاً در نقطهی مقابل کعبه سبز شود!