حجتالاسلام والمسلمین حسینعلی یزداندوست کارشناس علوم قرآنی درباره ریا گفت: ریا در دین اسلام و روایات اسلامی بسیار سرزنش شده است و عملی که ریا باشد پذیرفته نیست.
وی در همین راستا افزود: بسیاری از انسانها در اعمالشان مرتکب ریا میشوند اما خود متوجه نیستند یعنی مانند مورچهای که در نیمه شب دیده نمیشود خیلی از انسانها در باطنشان و عملشان ریا وجود دارد اما نمیبینند و شناختی نسبت به ریا ندارند.
این کارشناس علوم قرآنی درباره تاثیرات ریا و اعمالی که براساس ریا انجام میشود اظهار کرد: ریا سمی مهلک برای عبادت است. وقتی انسان یک عمر زحمت میکشد و میخواهد خالصانه نماز بخواند، انفاق و کار خیری کند ریا به سراغش میآید و قصد غربت و نیت را از بین میبرد. در حال حاضر برخی افراد در جامعه وقتی کمکی میکنند وسوسه شده، اسمشان و کارشان را بیان میکنند که این ریا محسوب میشود. عده دیگری که خالص و متدین هستند، راضی نیستند اسمشان برده شود و در گمنامی کمک کرده، عبادت میکنند و قربة إلی الله عمل میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین یزدان دوست ادامه داد: در قرآن و روایات آمده است که در عبادت و اعمالتان ریا را از زندگی دور کنید و خالصانه عمل کنید. شیر اگر خالص باشد ویتامین زیادی دارد اما اگر در آن آب بریزیم ویتامین خود را از دست میدهد. عمل هم به همین شکل است یعنی اگر خالص و قربة إلی الله نباشد و ریا در آن باشد هیچ اثری ندارد یعنی به آسمان نمیرود و مورد قبول پروردگار نیست. انجام عمل خالصانه به دور از ریا و تزویر بسیار سخت است. توصیه بزرگان است که همیشه سوره ناس خوانده شود و از شرّ شیاطین و وسواس الخناس به خدا پناه برد تا خدا در عمل نیکتان دخالت داشته باشد.
وی با اشاره به عواملی که باعث میشود افراد مرتکب ریا شوند توضیح داد: ریا از هوای نفس بر میآید و نوعی بیماری روانی است که فرد در این قالب دوست دارد شناخته و مطرح شود. خودخواهی، دنیاپرستی و گاهی غفلت و معرفت نداشتن به عمل ریا باعث میشود فرد مرتکب ریا شود.
حجتالاسلام والمسلمین یزدان دوست برای دوری افراد از ریا خاطرنشان کرد: افراد برای رهایی از این وضعیت دعا کنند، عمل قربة إلی الله انجام دهند، نماز با توجه بخوانند و با خدا خلوت کنند. نماز، خلوت با خدا و کمک کردن به فقرا دور از چشم دیگران باشد که این شکل کار برای افرادی که این گونه خالصانه عمل میکنند در ذهن ثبت می شود تا همین روال خالصانه ادامه پیدا کرده و دیگر ریا نکنند.