زکات از مهمترین واجبات مالی در دین اسلام است که تاکید فراوانی بر آن شده است. بر اساس آن مسلمانان باید مقدار معینی از ۹ قلم کالای مصرفی خود در زندگی را به فقرا و سایر امور عمومی اجتماعی تخصیص بدهند.
زکات از فروع دین است و در منابع دینی در کنار نماز و جهاد قرار گرفته و یکی از پنج ستون دین محسوب می شود.
زکات به ۹ کالا نقدین (طلا و نقره)،انعام ثلاثه (گاو، گوسفند و شتر)،غلات اربعه (گندم، جو، کشمش و خرما)تعلق می گیرد اما سوالی که از طرف برخی از مردم مطرح میشود این است که چرا زکات به گاو و شتر تعلق می گیرد اما به پورشه و بنز تعلق نمیگیرد.
پاسخ دفتر استفتائات مقام معظم رهبری درباره پرداخت زکات پورشه و بنز
«حکم خداوند متعال است که زکات به چند چیز تعلق بگیرد؛ پورشه و ماشینهایی از این دست اگر جزء مصارف زندگی محسوب نشوند و یا از مصارف اضافه زندگی باشند به آنها خمس تعلق میگیرد و لزومی ندارد همه وسایل زکات داشته باشد.
متعلقات زکات مواردی است که یا از لحاظ شرعی مطرح شده یا در قرآن آمده است و به ماشین ارتباطی ندارد اما اگر این ماشین در مصرف سالیانه از جمله مصارف اضافه زندگی باشد به آن خمس تعلق میگیرد.
خمس و زکات از جمله مسائل مالی است که تنظیمی بین ثروتمندان و فقرا ایجاد میکند؛ خداوند متعال فرموده مواردی متعلق به زکات و موارد دیگر متعلق به خمس است اما اگر ما از درآمدمان ، پولی اضافه بیاید که دو سال از آن استفاده نکرده باشیم، خمس به آن تعلق می گیرد.
فرض کنید یک ماشین را در پارکینک گذاشتهایم که جزء مصارف سال محسوب نمی شود قطعا خمس به آن تعلق میگیرد اما اگر استفاده کنند خمس ندارد. در مواردی نیز اگر ماشین در شأن صاحب آن نباشد یعنی قیمت ماشین از ثروت فرد بیشتر باشد طبق نظر مرجع تقلید خود،در زمان پرداخت خمس باید مازادی که در شأن آنها نیست را خمس بدهد.