امام علی(ع) فرمودند: «دعا را در چهار مورد غنیمت بدانید؛ هنگام خواندن قرآن، موقع اذان گفتن، هنگام نزول باران، و زمانی که دو سپاه برای (جنگ و) شهادت به یکدیگر میرسند.»
آیت الله مجتهدی تهرانی در تفسیر این حدیث میگوید: روایت دارد دعا در چهار جا مستجاب است؛ مقید این چهارجا باشید: اول: «فی الوتر»؛ همان یک رکعت نماز شب؛ نماز شب یازده رکعت است، در رکعت یازدهم هرچه از خدا میخواهی بگو. هفتاد مرتبه استغفار دارد و هفت مرتبه این را بگو: «هذا مقام عائذ بک من النار». اینها را بگو و بعد حاجت بخواه. در قنوت نماز وتر حاجت خواستن به صورت عربی یا فارسی اشکال ندارد.
وی افزود: دوم: «بعد طلوع فجر»؛ اذان صبح را که گفتند، موقع دعاست. دعایی هست به نام دعای سریع الاجابه، که از یک صفحه کمتر است. مضمامین عجیبی هم دارد که انسان این دعا را بخواند، مستجاب است. سوم: «بعد الظهر»؛ ظهر که شود، دعا مستجاب است و اگر در این وقت از خدا حاجت بخواهی، مستجاب است. چهارم: بعد از نماز مغرب هم دعا مستجاب است. پنجم: موقع نزول باران، وقتی باران میبارد، دعا مستجاب است. خدا به همه ما توفیق دعا کردن مرحمت بفرماید.
آیتالله مجتهدی، روایت دیگری را نیز اینگونه بیان نمود: در روایت دیگری اوقاتی که دعا مستجاب است، اینگونه بیان شده که: «یفتح ابواب السما فی خمس مواقع»؛ در پنج زمان است که درهای آسمان باز میشود و دعا مستجاب میگردد: هنگام باریدن باران، هنگام جنگ، هنگام اذان، هنگام قرائت قرآن و هنگام اول ظهر.
منبع: احسن الحدیث