در تاریخ یعقوبی آمده است: حضرت اسماعیل (ع) دوازده پسر داشت که بزرگترین آنان حضرت قیدار (ع) بود؛ پس از وفات حضرت اسماعیل (ع) در 130 سالگی و دفن او در حجر، قیدار جانشین پدر میشود و مردم را به توحید دعوت میکند.
مرحوم علامه مجلسی در کتاب شریف بحارالانوار در ذکر اجداد پیامبر گرامی اسلام (ص) به نقل از برخی کتابها نوشته است: حضرت قیدار جد سیام رسول اکرم (صلیالله علیه و آله و سلم) است.
در کتاب جلالیون تالیف محمد باقر مجلسی نیز بر همین منوال شجره قیدارنبی (ع) رابه حضرت ابراهیم (ع) وحضرت آدم نسبت داده است .
بر طبق سؤالی که از مرحوم حضرت آیتاللهالعظمی مرعشی نجفی (قدسالله سره) کردند، چنین مرقوم داشتند: بسمه تعالی، نظر به فرمایش عدهای از محققان در این امور، مسلم است که مدفون در آن مزار شریف، جناب قیدار، جد رسول مکرم (صلیالله علیه و آله و سلم) است.
آستان مطهر حضرت قیدار نبی (ع) در شهر خدابنده استان زنجان در دامنه کوه قیدار واقع شده است که شامل حرم، صحن و مسجد جامع است.
بقعه حضرت قیدار نبی (ع) درسال 719 به همت بانو بلغار خاتون؛ همسر غازانخان مغول تجدید بنا شده است و پس از آن گنبد آن در سال 751 هجری قمری به دست استاد تیمورخان سلطانیهای احیاء و در قرن 11 هجری قمری گچبری میشود.
حرم مطهر حضرت قیدار نبی (علیه السلام) در رونق شهر خدابنده سهم بسزایی داشته و همه روزه پذیرای زائران کثیری از نقاط مختلف کشورمان است که برای زیارت میآیند و زائران نیز همواره به دلیل نداشتن محل اسکان و استراحت بلاتکلیف بوده و با خاطره خوشی این محل را ترک نمیکنند.
مسجد جامع بقعه حضرت قیدار نبی (ع) امروزه محل اجتماع و برگزاری نماز عبادی ـ سیاسی جمعه است.