به گزارش افکارنیوز،حجت‌الاسلام و المسلمین مسعود آذربایجانی، عضو هیئت مدیره انجمن روان‌شناسی حوزه علمیه قم از انتشار اثری جدید در حوزه روانشناسی اسلامی با نام «روانشناسی در نهج‌البلاغه» خبر داد و گفت: اهمیت این اثر از آن جهت است که برای حرکت به سمت تحول در علوم انسانی باید به سوی منابع اصیل اسلامی حرکت کنیم و دیدگاه‌های اصیل اسلامی را بیابیم؛ از سوی دیگر نهج‌البلاغه یکی از منابعی است که چنین قابلیتی دارد و ابعاد مختلف اجتماعی و روانشناختی را در خود جای داده است.

این استاد روانشناسی اسلامی درباره نسبت نظریه‌های روانشناسی غربی با روانشناسی اسلامی گفت: نظر ما در رابطه با ارتباط نظریه‌های جدید غربی و بخصوص روانشناسی تجربی همان رویکردی است که در فلسفه مطرح شده است. همانگونه که در فلسفه اسلامی نظریات فلسفه یونانی و فلاسفه مطرح مانند ارسطو و افلاطون مورد توجه جدی قرار می‌گیرد، در روانشناسی اسلامی نیز نظریات روانشناسان غربی مورد توجه واقع شده است.

وی ادامه داد: همچنان که در فلسفه اسلامی به نظریات فلاسفه یونانی اکتفا نمی‌شود، در روانشناسی هم همین گونه است. موارد مخالف اصول اسلام رد و موارد منطبق با اصول مورد قبول واقع می‌شود.

حجت‌الاسلام آذربایجانی در تبیین مبانی نظریات روانشناسی غربی گفت: ما با دو نوع نظریه روانشناسی غربی مواجهیم: یکی امثال فروید هستند که شیوه روان‌تحلیلی را برگزیده‌اند که روی غریزه جنسی تأکید می‌کنند و به نظر می‌رسد این مورد را بیش از اندازه بزرگ جلوه می‌دهند و مسایل انگیزشی و رشدی را به طور اغراق آمیزی تفسیر می‌کنند که با مبانی اسلامی متفاوت است.

وی افزود: نظریه دیگر روانشناسان شناخت‌گرا هستند که انسان را محور اندیشه‌های خود قرار داده و طریق افراط را می‌پیمایند، هر نظریه مطلقی را رد می کنند که باز با مبانی اسلامی منطبق نیست و نمی‌تواند مورد قبول واقع شود.

عضو انجمن روانشناسی حوزه علمیه قم درباره محوریت عقل یا عاطفه در مباحثروانشناسی اسلامی تصریح کرد: با اینکه در روانشناسی اسلامی این دو توأمان مورد توجه قرار گرفته‌اند و در واقع در نظریات روانشناسی اسلامی تلفیقی از هر دو را مشاهده می‌کنیم، اما محوریت در مباحثعقل است و می‌توان گفت جایگاه عقل در روانشناسی اسلامی بالاتر است.

این نویسنده در خصوص زمان نشر کتاب روانشناسی در نهجالبلاغه گفت: تا سه ماه آینده مراحل تحقیق و نگارش این اثر تمام میشود و امیدوارم که تا شش ماه آینده نیز به چاپ برسد.