به گزارشافکار نیوزبه نقل از جوان آنلاین، استعمال عطر برای زن و مرد فی نفسه مانعی ندارد و تنها حکم حرمت آن شامل موردی میشود که استعمال عطر توسط زن تعمداً برای نامحرم باشد و یا جلب توجه کند.
معطر بودن، نیک است و تنها استفاده از آن در وضعیتی خاص، تحریم شده است؛ به بیان دیگر، اینگونه نیست که استعمال عطر و ادکلن در مکانی مجاز و در مکان دیگر غیرمجاز و حرام باشد؛ بلکه حتی در پستوخانه و آشپزخانه نیز اگر برای خوشایندی دیگران(نامحرم) انجام گیرد، حرام است.
استعمال عطر در مواردی که باعثخوشایندی و جلب توجه و استشمام نامحرم شود، حرام است؛ هر چند در آشپزخانه باشد.
لذا خانمها نیز میتوانند در هر مکانی از آن استفاده کنند؛ مگر جایی یا به کیفیتی که مورد استشمام و جلب نامحرم قرار گیرد؛ از این رو استفاده از بعضی عطرها که فقط خودِ فرد، بوی خوش آن را احساس میکند(یعنی عطرهای ملایم و خفیف که دیگران آن را احساس نمیکنند) برای خانمها اشکال ندارد؛ به خصوص اگر چادر میپوشند.
در واقع اگر دیگران(نامحرم) این بوی خوش را احساس نکنند، نه تنها مرتکب حرام نشدهاند؛ بلکه به ثواب نیز نائل گشتهاند؛ کافی است خانمها از عطرها و ادکلنهای خفیف و ملایم استفاده کنند؛ به ویژه استعمال بوی خوش، به هنگام نماز و برای همسر ثواب بسیار دارد. اگر دقت کنید، این حالت اختصاص به عطر و ادکلن ندارد، بلکه هر وسیله و کاری اگر با رعایت شرایط به کار گرفته و استفاده شود، پسندیده است.
متأسفانه بسیاری از خانمها در جامعه ما نسبت به این موضوع بی تفاوت هستند و نه تنها در هر محیطی از عطرهای تند استفاده میکنند بلکه آن را وسیله ای برای جلب توجه قرار دادهاند، و سر اینکه بوی عطرشان خاص و تک و مشام نواز باشد با هم رقابت دارند و هزینههای زیادی را صرف آن میکنند، اینجاست که این عمل مستحب شکل یک عمل حرام را به خود میگیرد که مورد نفرت خداوند و مایه لعنت فرشتگان میشود.
استفاده کردن زن از لوازم آرایشى از قبیل استعمال عطر، کرم، سرمه و حنا اشکال ندارد ولى باید آن را در برابر نامحرم بپوشاند.
از نظر اسلام زن فقط مىتواند براى شوهر و محارمش زینت کرده و خود را آرایش دهد؛ اما در هنگام بیرون رفتن از منزل و بین نامحرمان این کار جایز نیست و باید خود را کاملاً بپوشاند و بین اقسام و موارد آرایش فرقى نیست؛ چه براى چشم باشد و چه ابرو.
روایاتی در باب عطر زدن زن وجود دارد که بعضاً از آنها حرمت استعمال عطر و یا حکم زنا برای استعمال کننده آن(زن) صادر است و یا بیان اینکه مورد لعن قرار میگیرد، مانند:
مُحَمَّدُ بْنُ یَحْیَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحَکمِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْفُضَیْلِ عَنْ سَعْدِ بْنِ أَبِی عَمْرٍو الْجَلَّابِ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع أَیُّمَا امْرَأَةٍ بَاتَتْ وَ زَوْجُهَا عَلَیْهَا سَاخِطٌ فِی حَقٍّ لَمْ تُقْبَلْ مِنْهَا صَلَاةٌ حَتَّى یَرْضَى عَنْهَا وَ أَیُّمَا امْرَأَةٍ تَطَیَّبَتْ لِغَیْرِ زَوْجِهَا لَمْ تُقْبَلْ مِنْهَا صَلَاةٌ حَتَّى تَغْتَسِلَ مِنْ طِیبِهَا کغُسْلِهَا مِنْ جَنَابَتِهَا ۱.
ابْنُ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ إِبْرَاهِیمَ بْنِ عَبْدِ الْحَمِیدِ عَنِ الْوَلِیدِ بْنِ صَبِیحٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص أَیُّ امْرَأَةٍ تطیبت ثُمَّ خَرَجَتْ مِنْ بَیْتِهَا فَهِیَ تُلْعَنُ حَتَّى تَرْجِعَ إِلَى بَیْتِهَا مَتَى مَا رَجَعَتْ۲.
رسول خدا(صلّی الله علیه و آله) فرمود: هر زنی که خود را خوشبو کند و از منزل خارج شود تا زمانی که بر میگردد مورد لعنتِ(خدا و ملائکه) قرار میگیرد.
از مجموع روایات صادره در باب نهی استعمال عطر در زنان و نیز سیره حضرت زهرا(سلام الله علیها) پوشاندن خویش از فرد نابینا که یکی از علل آن را استشمام بوی خویش توسط آن فرد بیان فرموده بودند و نیز منضم نمودن روایات مبنی بر جواز استعمال عطر، بر میآید که استعمال عطر برای زن و مرد فی نفسه مانعی ندارد و تنها حکم حرمت آن شامل موردی میشود که استعمال عطر توسط زن تعمداً برای نامحرم باشد و یا جلب توجه کند، این دو قید بسیار مهم است لطفا دقت فرمایید، حتی اگر برای نامحرم استعمال نشود اما اگر جلب توجه نامحرم را کند، حرام است.
نکته دیگر در توضیح روایاتی که در باب زناکار بودن زن است ممکن است مبنی بر این باشد که هر یک از اعضا و جوارح زنایی دارد که ممکن است روایت مورد بحثناظر به ارتکاب این نوع گناه باشد نه زنا و فاحشه معروف و مشهور.
ذکر یک نکته: ممکن است عدهای بگویند که ما دوست داریم بوی خوب بدهیم، و از این نگران هستیم که بوی بد بدهیم و دیگران را آزار دهیم، ما هم در ضمن متن گفتیم که بوی خوب دادن و عطر زدن از نظر اسلام نه تنها بد نیست که مستحب است و ثواب هم دارد، اما نکتهای که خانمها باید به آن بسیار دقت کنند این است که از عطرهای تند و محرک استفاده نکنند؛ عطرشان را طوری انتخاب کنند که بوی آن به مشام دیگران نرسد.
و آقایان محترم هم دقت داشته باشند که اولاً بهداشت فردی را رعایت کنند، به صورت مرتب مخصوصاً در فصل های گرم حمام کنند و اگر هم عطر استفاده میکنند به گونهای باشد که بوی آن دیگران را آزار ندهد چرا که کسانی هستند که به بوی عطر و ادکلن حساسیت دارند و برایشان ناراحتی ایجاد میشود.
شناسه خبر:
۱۴۳۴۳۵
زنان چه زمانی نباید عطر بزنند
استعمال عطر برای زن و مرد فی نفسه مانعی ندارد و تنها حکم حرمت آن شامل موردی میشود که استعمال عطر توسط زن تعمداً برای نامحرم باشد و یا جلب توجه کند.
۰