حجتالاسلام والمسلمین بهاری، کارشناس مذهبی گفت: همانطور که میدانید برای خواندن نماز زمانی تعیین شده است که اگر در آن زمان خوانده نشود. نماز قضا میشود و باید در اولین فرصت قضای نماز را خواند.
به گفته این کارشناس مذهبی گفت: خواندن نماز قضا، احکام خاص خودش را دارد و نیت نماز قضا نیز با نیت نماز معمولی کمی فرق دارد.
وی افزود: نماز قضا در اصل نمازی است که در وقت و زمان خود خوانده نمیشود. نماز قضا با دیگر نمازها در نیت تفاوت دارد، به عنوان مثال دو رکعت نماز قضای صبح به جا میآورم قربهً إلی الله. همچنین تعداد رکعتهای نماز قضا با همان نماز برابر است. به عنوان مثال تعداد رکعت نماز مغرب سه رکعت است و نماز قضای مغرب هم سه رکعت است.
حجت السلام بهاری بیان کرد: کسی که نماز قضا دارد، باید در خواندن آن کوتاهی نکند، ولی واجب نیست فوراً آن را به جا آورد.
احکام خواندن نماز قضا
کسی که نماز قضا دارد، میتواند نماز مستحبی بخواند.
اگر تعداد نمازهای قضای خودتان را نمیدانید، خواندن کمترین تعداد نمازی که یقین دارید کفایت میکند.
نمازهایی که در مسافرت قضا شده اند، قضای آن را هم باید به صورت شکسته بخوانید حتی اگر از مسافرت برگشته باشید.
میتوانید نماز قضا را در هر زمانی که فرصت کردید بخوانید. بهترین زمان خواندن نماز قضا اولین فرصت برای خواندن آن است. لازم نیست نماز قضای صبح را صبح و نماز قضای ظهر در هنگام خواندن نماز ظهر خوانده شود. میتوانید نماز قضای صبح را در ظهر بخوانید.
اگر تعداد نمازهای قضای شما زیاد بود میتوانید فقط واجبات نماز را بخوانید. به عنوان مثال اقامه، ذکرهای مستحبی و قنوت را حذف کنید.
برای خواندن نماز قضا رعایت ترتیب آن مهم نیست، حتما نباید اول نماز قضای ظهر خوانده شود و بعد نماز عصر و یا اول نماز عصر بخوانید و بعد نماز مغرب و عشا.
نماز قضا را میتوانید به جماعت بخوانید حتی اگر امام جماعت نماز ادا باشد و یا نماز قضا، تفاوتی ندارند.
هر فردی تا زمانی که زنده است باید خودش نماز قضاهایش را بخواند، حتی اگر برای نماز خواندن عاجز باشد، هیچ شخصی نمیتواند برای او نماز قضا بخواند.
در نماز قضای صبح و مغرب و عشا باید حمد و سوره بلند خوانده گردد.
اگر حتی یک رکعت از نماز شما در وقت مقررشده برای آن نماز خوانده گردد آن نماز ادا (بر عکس قضا) است.
اگر انسان احتمال دهد که نماز قضایى دارد یا نمازهایى را که خوانده صحیح نبوده، مستحب است احتیاطا قضاى آن را به جا آورد.
اگر از روزهاى گذشته نمازهاى قضا دارد و یک نماز یا بیشتر هم از همان روز از او قضا شده، اگرچه لازم نیست نمازهاى قضا را پیش از نماز ادا بخواند حتى اگرچه وقت داشته باشد و ترتیب بین نمازهاى قضا را هم بداند ولى احتیاط استحبابى آن است که نمازهاى قضا مخصوصا نماز قضاى همان روز را پیش از نماز ادا بخواند.
اگر بعد از وقت نماز بفهمد نمازی را که خوانده باطل بوده، باید قضای آن را بخواند.
نوافل و نمازهاى مستحب به جاى نماز قضا محسوب نمى شوند، و اگر کسی نماز قضا بر عهده او باشد، واجب است که آن را به نیت نماز قضا بخواند.