فلسفه روزه گرفتن برای بالا بردن تقوا است

رمضان نام نهمین‌ماه سال قمری است. در این‌ماه، روزه بر مسلمانان واجب شده‌است و در دین اسلام ماهی مبارک است. ماه مبارک رمضان به راستی ماه مهمانی خدا و ضیافت الله است ماهی که بهار قرآن هست و قرآن در آن نازل شده، ماهی که بر تمام ماه‌ها فضیلت و برتری دارد و ماهی که خداوند در آن  افراد زیادی را از آتش جهنم نجات می‌دهد.

به همین منظور با حجت الاسلام محمدعلی  فیض آبادی به گفت وگو پرداختیم.

چگونه از ایام ماه رمضان بهترین استفاده را ببریم؟

در ماه رمضان یکی از دستوراتی که به آن تاکید شده است روزه گرفتن و دعا کردن است.اگر کسی می‌خواهد از ظرفیت شب‌های قدر و ماه رمضان استفاده کند  ظرفیتش را بالا ببرد و خودسازی کند، شعار دادن خیلی جوابگو نیست عملا کمک به دیگران، نماز اول وقت، نماز شب، سحر خیزی این موارد اثرات زیادی در خود سازی دارد.

ماه رمضان ماه ریزش رحمت‌های الهی است. خداوند در قرآن می‌فرماید: (أَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَالَتْ أَوْدِیَةٌ بِقَدَرِهَا) (خداوند از آسمان آبی نازل فرمود و از هر دره بزرگ وکوچکی به اندازه گنجایش آن سیلابی روان شد. آیه ۱۷ سوره رعد) باتوجه به این آیه از آسمان که باران می‌بارد هر گودالی به اندازه گنجایش خودش باران را در بر می‌گیردو دریاچه و رودخانه به اندازه گنجایششان آب را در بر می‌گیرند و خیلی از مثال‌های دیگر، بنابراین ما نیز به این نکته توجه کنیم که از فرصت‌های ماه رمضان به خوبی بهره ببریم.

هر کس ظرفیت بیشتری داشته باشد بهره وری او از ماه رمضان بیشتر است این ماه برای بالا بردن ظرفیت‌های معنوی بهترین ماه است و با قرآن خواندن ونماز اول وقت ظرفیت معنویمان بالاتر می‌رود.خداوند در آیه ۲۰ سوره مزمل می‌فرماید: فَاقْرَءُوا مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ (هر چه برای شما امکان دارد قرآن بخوانید) ،ماه رمضان قرائت هر آیه از قرآن کریم ثوابش با یک ختم قرآن برابر است. پس می‌شود از لحظه لحظه این ماه با خواندن کوتاه‌ترین آیات قرآن برای رشد معنوی و ظرفیت معنوی خود بهره‌مند شویم.

فلسفه روزه گرفتن برای چیست؟
خداوند در آیه ۱۸۳ سوره بقره می‌فرماید: یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنوا کُتِبَ عَلَیکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَى الَّذینَ مِن قَبلِکُم لَعَلَّکُم تَتَّقونَ﴿۱۸۳﴾‌ای افرادی که ایمان آورده‌اید! روزه بر شما نوشته شده، همان‌گونه که بر کسانی که قبل از شما بودند نوشته شد، تا پرهیزکار شوید.

با توجه به این آیه نتیجه می‌گیریم فلسفه روزه برای تقوااست یعنی انسان روزه می‌گیرد تا باتقوا شود و قدرت ترک گناه و مدیریت خود را داشته باشد. ماه رمضان خوردن و آشامیدن روزه را باطل می‌کندوقتی درگرسنگی و تشنگی به سر می‌بریم اما وجود خداوند را احساس کنیم و به خود اجازه باطل کردن روزه را ندهیم این تمرینی برای پرهیزکاری است. فردی که در ماه رمضان تمرین می‌کند و روزه خود را باطل نمی‌کند بعد از ماه رمضان هم مال و دارایی مردم را نخواهد خورد.

فلسفه روزه گرفتن برای بالا بردن تقوا است

چه مواردی غیر از خوردن و آشامیدن روزه را باطل می‌کند؟

از روایات ائمه معصومین (ع)، این‌گونه بر می‌آید که روزه‌داری، دارای مراتبی است و مرتبه ظاهری آن، همان است‌که در منابع فقهی به آن اشاره شده و برای آن شرایط و مبطلاتی ذکر نموده‌اند، اما مرتبه‌ی بالاتر و باطنی روزه، آن است که شخص روزه‌دار، تمام اعضای بدن او روزه باشد، یعنی بتواند چشم، گوش، زبان و سایر اعضایش را از حرام دور نگه دارد. باید توجه داشت که چنین روزه‌ای است که مورد قبول حق تعالی قرار می‌گیرد و  آثار کامل خود را به همراه خواهد داشت.اگر کسی در حرف زدن به خدا و پیغمبر و اهل‌بیت تهمت بزند روزه اش باطل است، وقتی کسی سخنرانی می‌کند باید مبنای همه حرف هایش قرآن یا روایات اهل بیت باشد. اگر کسی به خدا و اهل‌بیت تهمت بزند وحرف خلاف شرع بزند البته با این نیت که از اهل‌بیت و خداست باز هم روزه اش باطل است.