منطقه "زیودار" و "بن لار" در شهرستان پلدختر قطب انجیر سیاه ایران بوده و زودرس ترین انجیر جهان را تولید می کنند؛ این مناطق لرستان مرغوبترین انجیر سیاه کشورا تولید میکنند و سالانه حدود 10 هزار تن انجیر سیاه در این مناطق تولید میشود و بیش از پنج هزار نفر نیز در این مناطق مشغول به کار هستند.
انجیر سیاه لرستان هر سال حدود یک ماه زودتر از سایر انجیرهای کشور به بازار عرضه می شود و به عنوان یک بند معتبر نه تنها در کشور بلکه در خاورمیانه معروف است و این محصولات به برخی کشورهای منطقه نیز صادر می شود.
منطقه "زیودار" و "بن لار" شهرستان پلدختر در سالهای اخیر همواره با مشکلات کم آبی روبهرو بودهاند که در این کمآبی برداشت غیرمجاز آب و خشکسالی از "مادیان رود" و "کشکان" نقش محوری دارد و وعده های مکرر مسئولان هم برای مقابله با برداشت غیرمجاز آب تا اینجا به نتیجه خاصی نرسیده است و این روزها زودرس ترین انجیر جهان حال و روز خوشی ندارد و در حال نابودی است.
تلمبههای غیر مجاز در قطب انجیر سیاه ایران
بهروز بهاروند معاون جهاد کشاورزی لرستان ظهر امروز در جلسه کارگروه آب کشاورزی و بررسی وضعیت گلخانههای استان که در دفتر استاندار لرستان برگزار شد با بیان اینکه در بخش کشاورزی استان لرستان "انجیر سیاه" معروف است اظهار داشت: انجیر سیاه استان لرستان بهعنوان برندی برای استان در کشور و خاورمیانه مطرح است.
وی با اشاره به منبع آبی این باغات افزود: عمده آب باغات انجیر سیاه منطقه "زیودار" در شهرستان پلدختر از "مادیان رود" که یک رودخانه بین حوزهای است و از شهرستان کوهدشت سرچشمه میگیرد تامین میشود.
معاون جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه در این منطقه نزدیک به 800 هکتار باغ انجیر وجود دارد، عنوان کرد: انجیر این منطقه یکی از مزیتهای استان است که مدام ما و مسئولان پز این انجیز را میدهیم که در کشور و خاورمیانه یک برند است اما از آنجا که آب این باغات از مادیان رود تامین میشود، خشکسالیهای اخیر نفس رودخانه مادیان رور را گرفت و به ناچار به خاطر اینکه منابع آب مدیریت شود برنامه ریزی شد آن میزان آبی که از مادیان رود میآمد برای 50درصد از این باغات بماند وگرنه در شرف یک جنگ محلی بودیم و برای رفع این مشکل با معاون استاندار لرستان این موضوع مطرح شد که ایستگاه پمپاژ از کشکان احداث شود تا نصف این طول مسیر که 400 هکتار باغ بالای 25 سال است دچار مشکل نشود.
باغات 25 سال انجیر در حال از بین رفتن
وی با اشاره به برداشت غیرمجاز آب از منبع آبی تغذیه کننده قطب انجیر سیاه کشور عنوان کرد: از مسیر "بن لار" حدود 190 تلمبه که ورودی رودخانه است تا رودخانه کشکان از آب برداشت میکردند که از این تعداد 40 موتور تلمبه مجوزدار و 150 تلمبه دیگر فاقد مجوز هستند.
بهاروند برداشت غیرمجاز آب از "کشکان" را تهدیدی بزرگ برای قطب انجیر سیاه کشور دانست و بیان کرد: متاسفانه به همین دلیل باغات 25 ساله این منطقه در حال از بین رفتن و نابودی هستند.
وی گفت: تعدادی از افراد نیم هکتار باغ دارند و 50 لیتر بر ثانیه آب برداشت میکنند و در فصل برداشت یک ریال عوارض حقابه به شرکت آب منطقهای استان پرداخت نمیکنند و در تابستان و زمانی که باغدار تحت فشار است به ازای هر هکتار، هشت میلیون تومان آب را به باغدار میفروشند.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی لرستان تصریح کرد: تابستان به تابستان نرخ فروش آب به باغدار تغییر پیدا میکند.