آتش زدن کاه وکله کشاورزی از اقدامات نامناسب کشاورزان که بر پایه این باور غلط که سوختن کاه و کله ،زمین را برای کشاورزی آماده تر می کند.
با آغاز اردیبهشت ماه و فصل برداشت گندم و جو و اتمام آن،برخی از کشاورزان دست به اقدام تخریب محیط زیست می زنند که در این صورت زمین های کشاورزی خود را پس از اتمام برداشت محصولات کشاورزی به آتش می کشند تا کاه وکله آن از بین برود این در حالی که این سوختن علاوه بر آسیب رساندن به خاک و آلوده کردن هوا، احتمال گسترش آتش به دیگر نقاط از جمله مراتع و جنگلها را افزایش میدهد و هیچ نفعی برای کار کشاورزی ندارد.
به دلیل بارش های خوبی که در سال زراعی داشته ایم و پوشش گیاهی مناسب در شهرستان پلدختر بایستی مردم خصوصا کشاورزان برای جلوگیری از آتش سوزی و از بین بردن منابع ملی نیاز که در خصوص آتش زدن کاه وکله کشاورزی تجدید نظر جدی صورت گیرد که در واقع برخی ها بدون توجه به این مسائل همچنان به آتش زدن مزارع کشاورزی پس از برداشت محصول ،دست می زنند.
علی رغم این حساست ها و خطر آتش سوزی متاسفانه برخی از کشاورزان همچنان به آتش زدن مزارع کشاورزی خود ادامه می دهند .
حسنی با بیان اینکه آلودگی هوا و افزایش گرد وغبار و بیماریهای تنفسی و تصادفات از دیگر پیامدهای این کار است، خاطرنشان میکند: دود ناشی از سوزاندن مزارع حاشیه جادهها موجب مشکلاتی همچون کاهش شدید دید رانندگان شده و موجب تصادفات مرگباری میشود، همچنین بالا رفتن بیماریهای تنفسی در اطراف کشتزارهایی که در آتش میسوزند، از دیگر پیامدهای این روش است.
علی بدریان کارشناس ارشد زیستشناسی در گفتگو با خبرنگار بیان روز با اشاره به اثرات مضر آ؛تش سوزی کاه وکله به جامانده از مزارع کشاورزی پس از اتمام برداشت محصولات کشاورزی اظهار داشت: مزرعه اکوسیستمی طبیعی است و موجودات زنده ذرهبینی مانند قارچها و کرمها که موجب تولید مواد مغذی برای خاک کشاورزی میشوند در آن وجود دارد، آتش زدن بقایای محصولات، موجب نابودی این میکروارگانیسمها و در نتیجه کاهش مواد مغذی خاک و باعث افرایش گازهای گلخانه ای هم می شود.
وی بیان کرد:در نتیجه آن، خاک در معرض فرسایش آب و هوا قرار میگیرد و با از بین رفتن لایههای خاک زنده، زمین قدرت حاصلخیزی و تولید محصول را از دست میدهد.
این کارشناس ارشد زیستشناسی تاکید میکند: با کاهش مواد آلی، گیاهان زراعی تحمل خود را در برابر آفات، بیماریها، خشکی، گرما و سرما از دست میدهند.
پلدختر با توجه به موقعیت جغرافیایی و پوشش جنگلی و مرتعی مناسبی که دارد از کانون های بحرانی آش سوزی استان لرستان به شمار می رود که نیاز مسئولان و دستگاه های متولی تمام توان خود را برای جلوگیری از آتش سوزی بگیرند ولی چند کیلومتر آن طرف تر از شهر پلدختر برخی کشاورزان سهل انگار وکم توجه به عادت ناشایست هر ساله مشغول آتش زدن مزارع کشاورزی هستند.
این موضوع در ستاد اطفا حریق مطرح وبعنوان مصوبه تبدیل شد که کشاورزان از انجام این کار جدا خودداری کنند و در صورت نیاز هم دستگاه های اجرایی از قبیل منابع طبیعی و محیط زیست با متخلفان برخورد کنند.
علی رغم پیگیری خبرنگار بیان روز از فرماندار پلدختر در این خصوص،نورالدین درمنان فرماندار پلدختر گفت:در ستاد اطفا حریق این موضوع مطرح ومصوب شد وظایف دستگاه های نظارتی مشخص شد وحالا هم تخلفی صورت می گیرد باید دستگاه های اجرایی به عنوان متولی برخورد کنند.
پس از این اتفاق و عدم توجه مسئولان به این امر ،روزگذشته به خاطر سهل انگاری کشاورزی در آتش زدن مزارع خود در روستای سرابحمام ،10 هکتار از اراضی کشاورزی و 10 انبار کاه در این روستا طعمه حریق شد.
برگزاری جلساتی که معمولا بین یک یا دو ساعت وقت مدیران شهرستانی را می گیرد و در نهایت مصوبات آن هم اجرایی نمی شود ،تا کنون چه دردی از محرومیت های این شهرستان را دوا کرده به نوعی باید گفت این جلسات بیشتر به دیدارهای دورهمی می ماند که طرح موضوع می شود ولی در نهایت با بی نظارتی و سهل انگاری مدیر،مصوبات اجرایی نمی شود.
مسئله عدم اجرایی شدن مصوبات جلسات اداری هم در برخی جلسات ،صدای فرماندار ومعاون فرماندار را هم درآورده است.
نورالدین درمنان فرماندار پلدختر بارها اعلام کرده که مدیری وقتی پای یک صورتجلسه را امضا می کند نسبت به اجرایی شدن مصوبات آن جلسه متعهد شده است.
امیدواریم مدیران با پاس کاری مسائل کاری به دنبال حل مسائل ومشکلات باشند و از شعار دادن پرهیز کنند.