مسیرهای منتهی به خیابان صفائیه و پاساژها و مغازههای این خیابان هر روز شاهد تردد افراد زیادی است که برای خرید به این مراکز مراجعه میکنند، مراجعانی که برای رسیدن به این خیابان علاوه بر عبور و مرور از معابر اصلی باید کوچه پس کوچههای منتهی به این خیابان را نیز طی کنند و در این بین آنچه که در برخی از این کوچهها قطعا با چشمان عابران دنبال میشود متکدیانی است که از ترس حضور در معابر اصلی کوچه پس کوچهها را محل امنی برای درآمدزائی خود کردهاند.
گرچه خیابانهای اصلی شهر قم متکدیان چندانی ندارد اما کوچههای شهر قم به راه فراری برای آنها تبدیل شده است.
در این رابطه عضو شورای اسلامی شهر قم به زائرپذیری شهر قم اشاره دارد و این امر را دلیلی بر حضور افرادی میداند که درصددند تا به شکل غیرقانونی کسب درآمد در این شهر را تجربه کنند.
شهرداری در جمع آوری متکدیان عملکرد موفقی نداشته است
عباس ذاکریان در این گفتگو، قم را از جمله کلانشهرهایی که با معضل تکدیگری مواجه است معرفی کرده و اعلام میکند که شهرداری در زمینه برخورد با پدیده تکدیگری نتوانسته به شکل صد درصد موفق عمل کند.
وی گرچه در ادامه تکدیگری را به عنوان معضل اجتماعی معرفی میکند که به دلیل برخی از مشکلات اقتصادی، کاهش قدرت خرید و عدم شغل مناسب باعث رشد آن شده است در عین حال بر این امر نیز تأکید دارد که سایر ارگانها باید به وظیفه خود در زمینه جمع آوری و ساماندهی متکدیان به خوبی عمل کنند.
رئیس کمیسیون خدمات شهری و امور زائران شورای شهر قم همچنین بر این مسئله تاکید دارد که شهرداری میتواند متکدیان را جمعآوری کند اما سایر ارگانها که وظیفه ساماندهی و تأمین زیرساختهای لازم برای عدم بازگشت مجدد این افراد به تکدیگری را دارند باید به وظایف قانونی خود عمل کرده و یک اراده جمعی برای برخورد با این معضل باید وجود داشته باشد.
وی در عین بر این امر اذعان دارد که تا متولی واحدی در زمینه برخورد با متکدیان وجود نداشته باشد مشکلات این امر همچنان قابل مشاهده بوده و لاینحل باقی خواهد ماند.
مردم باید در برخورد با متکدیان مسئولان را یاری کنند
ذاکریان همچنین بر این موضوع نیز تأکید دارد که در کنار عزم مسئولان برای برخورد با متکدیان مردم نیز باید در این زمینه به خوبی وارد شوند و از کمک کردن به این افراد بپرهیزند زیرا قطعا اگر این افراد از سوی مردم طرد شوند و راه درآمدی نداشته باشند به سمت این کار کشیده نمیشوند.
شهرداری به وظیفه خود عمل کرده اما برخی از متکدیان شیوههای جدیدی را برای درآمدزایی در پیش میگیرند
مدیرکل پیشگیری و تخلفات شهری شهرداری قم ، بر این موضوع تأکید داشت که قم در مقایسه با دیگر کلانشهرهای کشور در مبارزه با متکدیان عملکرد خوبی را داشته است.
احمدرضا شفیعی عدم وجود گلفروش در سر چهارراهها، متکدیان پشت چراغ قرمز و افرادی که در معابر اصلی شهر اقدام به تکدیگری میکنند را ادعایی برای صحت گفتههای خود بیان کرد.
جمعآوری ۷۰۰ متکدی طی ۶ ماه در قم
وی در ادامه با اشاره به آماری در زمینه جمع آوری متکدیان گفت: طی شش ماه گذشته حدود ۷۰۰ نفر از سطح معابر شهر قم که به عنوان متکدی، کارتن خواب و معتاد بودهاند جمع آوری شدهاند.
مدیرکل پیشگیری و تخلفات شهری شهرداری قم با بیان اینکه طبق وظیفهای که شورای اداری عالی کشور بر عهده شهرداری گذاشته است بحث جمع آوری متکدیان با این ارگان است بر این موضوع تأکید داشت که شهرداری به این وظیفه خود به خوبی عمل کرده است اما برخی از متکدیان شیوههای جدیدی را برای درآمدزایی در پیش میگیرند.
وی حضور متکدیان در کوچه پس کوچههای منتهی به مرکز شهر و یا جمع شدن آنها در ساعات پایانی شب در اطراف حرم مطهر را از جمله شگردهای متکدیان برای فرار از دست مأموران عنوان کرد.
شفیعی از اجرای طرحی خبر داد که در آن شیفت شب مأمورین شهرداری فعال میشود تا با متکدیانی که در ساعات پایانی شب در اطراف حرم مطهر اقدام به گدایی میکنند برخورد شود.
برخی از افرادی که در قم به عنوان متکدی فعالیت میکنند از اتباع خارجی هستند که دستگیر و به مراجع قانونی تحویل داده شدهاند
وی بر این موضوع نیز تأکید داشت که برخی از افرادی که در قم به عنوان متکدی فعالیت میکنند از اتباع خارجی هستند که دستگیر و به مراجع قانونی تحویل داده شدهاند.
مدیرکل پیشگیری و تخلفات شهری شهرداری قم همچنین تأکید کرد که در بحث ساماندهی متکدیان و برخورد با این افراد دیگر ارگانها نیز باید به وظایف خود عمل کنند.
موضوع متکدیان بنابر آنچه که ذاکریان عضو شورای شهر قم بیان کرد معضلی است که در قم با توجه به تلاشهای صورت گرفته همچنان لاینحل باقی مانده است و گرچه هر از چند گاهی برای برخورد با این معضل اراده جدی به وجود میآید اما باز هم با عادی شدن شرایط و آرام شدن اوضاع افراد سودجو مجدد اقدام به تکدیگری میکنند.
با توجه به اینکه استان قم سالانه بیش از ۲۰ میلیون زائر را پذیرا است تکدیگری به هر شیوه چه نشستن در کنار معابر و یا استفاده از شیوههای جدید همچون درخواست پول با ظاهری موجه از افراد زیبنده این شهر زیارتی نیست و قطعا بنا بر آنچه گفته شد باید عزم و ارادهای واحد در این زمینه وجود داشته باشد.