حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی در جدیدترین توئیت خود نوشت: «سینماهای خصوصی بهطور متوسط روزی ۶۰۰ میلیون تومان فروش داشتهاند که قریب نصف آن، سهم سینمادار بوده؛ اما الان تعطیلاند. سایر مشاغل هم چنین وضعی دارند. باید برای جبران ضرر تعطیلی ناشی از ویروس کرونا در مشاغل خُرد، بستههای حمایتی طراحی کنیم. چه پیشنهادی دارید؟»
اخبار فرهنگ وهنر- در حال حاضر ۲۵۷ سینما در کشور فعال است که ۱۹۲ تای آنها خصوصی است و سهم سینمادار از فروش هر فیلم حدود ۴۵ درصد است؛ یعنی حدود ۲۷۰ میلیون تومان درآمد روزانه (و نه ۳۰۰ میلیون تومان). برخی هم به اشتباه تصور کردهاند یک سینما روزانه ۳۰۰ میلیون درآمد دارد، این در حالی است که هر سالن بطور متوسط روزی ۶۷۰ هزار تومان درآمد دارد (با اتکا به عدد ۶۰۰ میلیون و احتساب درصد فروش ۴۵ درصدی). بنابراین هر سالن در ماه ۲۰ میلیون تومان فروش دارد.
کمک به سالنهای تجاری ممنوع!
از میان سالنهای خصوصی، برخی شاخص هستند و آمار فروش بالایی دارند که اکثر آنها در مجتمعهای تجاری قرار دارند.
برخی کارشناسان سینما و کاربران شبکههای اجتماعی معتقدند اگر قرار است کمکی به سالنهای خصوصی سینما شود، این دسته از سالنها نباید در اولویت باشند.
با توجه به تعطیلی احتمالی سینماها تا پایان ایام نوروز و حتی فروردین، بسیاری از کاربران بر پخش فیلمها از طریق VOD ها (سرویس پخش ویدئو با پرداخت هزینه) اتفاق نظر دارند.
به عنوان نمونه، خبرنگار ایلنا پیشنهاد داده است: «فیلمهای بسیاری دوست دارند اکران شوند اما فرصت اکران ندارند، همچنین فیلمهای هستند که در اکران نمیتوانند فروش خوبی داشته باشند با توجه به اتفاقات اخیر میتوان با پرداخت حق پخش این فیلمها و نمایش آنها در vodها همباعث دیده شدن فیلم شد و هم ضرر مادی را جبران کرد.»
کاربر دیگری هم نوشته: «پیشنهاد من برای اکران نوروز امسال استفاده از ظرفیت شبکه نمایش خانگی است، با یک تعامل ساده با ویاودی ها و همچنین فروش دیویدی میتوان به فروشی نزدیک به ۲۰ میلیارد تومان برای هر فیلم رسید و از این درآمد ۳۰٪ به سینمادارها اختصاص یابد.»
اکران فیلمهای خارجی بعد از اتمام کرونا
اما کاربر دیگری که خودش در یکی از vodها مشغول فعالیت است، دو پیشنهاد «سهم بالا در اکران فیلمهای خارجی» و «مجوز اکران شبانه» را برای دوران رفع ویروس کرونا پیشنهاد داده است.
برخی هم کلا مخالف کمک دولتی به بخش خصوصی هستند. به عنوان نمونه یکی از کاربران معتقد است: «موقع درآمد چند صد میلیونی، بخش خصوصی چه کمکی به بخش عمومی کرده که امروز انتظار جبران دارد؟» دیگری هم معتقد است کاسبی همیشه همراه با سود نیست و گاهی ضرر هم دارد.
یک فیلمساز هم در پاسخ نوشته: «آنقدر که فیلمسازان مستقل به کمک شما نیاز دارند، بعید میدانم «سینمادار» که فقط به فکر کاسبی است به کمک نیاز داشته باشد. آن هم کسانی که با مافیابازی اکثرا جریان سینما را خراب کرده و به سمت گزینههای سخیف کشاندهاند.»
حساب ویژه روی اکران عیدفطر
اما یکی از پیشنهادهای قابل تأمل، افزایش تعطیلات عیدفطر است. دانشجوی دکتری روابط بینالملل نوشته: «عید فطر که خود به خود ظرفیت بالا برای فروش دارد اما اگر زمان تعطیلات زیاد شود میتوان رکود این روزها را جبران کرد.»
پیشنهاد افزایش یارانه خرید سیستم پخش لیزری
اما خبرنگار فارس پیشنهاد داده سازمان سینمایی سهم خود در تخصیص یارانه برای تجهیز سالنهای سینما به تکنولوژی پخش «ای سینما لیزری» را بالا ببرد.
در حال حاضر اکثر سالنهای سینما در کشورمان از تکنولوژی ای سینما (مخفف Electronic Cinema) بهره میبرند، هر چند تعداد معدودی از سالنها به دی سینما (مخفف Digital cinema) تجهیز شدهاند. ای سینما کیفیت پایینی در صدا و تصویر دارد و تقریبا مشابه تلویزیون است و تقریبا هر ۲ هزار ساعت پخش، نیاز به تعویض لامپ تصویر دارد که بستگی به نوع دستگاه، بین ۳ تا ۷ میلیون تومان قیمت آن است.
تجهیز سالنها به کیفیت دی سینما، گران است اما تکنولوژی پخش «ای سینما لیزری» میتواند جایگزین مناسبی باشد که لامپ تصویر آن حدود ۲۰ هزار ساعت (حدود ۷ سال) کارایی دارد. خود دستگاه هم بسته به وسعت و نیاز سالن، حدود ۶۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان قیمت دارد.
طبق اطلاعات به دست آمده، سازمان سینمایی در حال حاضر حدود نیمی از این مبلغ را بصورت یارانه به سالندار پرداخت میکند که میتواند این میزان را افزایش دهد تا هم کمکی به سالندار کند، هم تجیهز سالنهای سینما را شاهد باشیم.