![شرایط بد اکران فیلمهای مستقل ایرانی](https://cdn.afkarnews.com/thumbnail/tJSxpSbItqEx/rDxJk2yoXn9KV7c7C6kDweJVxtu4cY7G2hzV_1efiJea1I30PYCuRomiTnpLuD5qXTYXaWKO8q0wfYWGdiJBEedZbU5YLDeVWlQuXH7FEGU37Cd3OZoVyg,,/n00093958-b.jpg)
افکارنیوز: "انتهای خیابان هشتم" اخرین ساخته سینمایی علیرضا امینی است که به تهیه کنندگی سید جمال ساداتیان ساخته شده است. این فیلم پیش از این قرار بود در بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر در سال ۸۹ به نمایش درآید که با اصلاحاتی روبرو شد و از این جشنواره باز ماند.
پس از مدتی ساداتیان تلاش کرد شرایط اکران عمومی آن را فراهم کند و برخی از اصلاحیات فیلم را هم که از طرف ارشاد توصیه شده بود را اعمال کرد. چندین بار حتی زمان اکران و گروه سینمایی فیلم نیز اعلام شد اما دوباره منتفی کردند. " انتهای خیابان هشتم " امسال بعد از گذشت نزدیک به یک سال وقفه روی پرده رفته است.
ساداتیان و امینی پیش از این در ساخت فیلم " هفت دقیقه تا پاییز " نیز با یکدیگر همکاری داشتند که تجربه موفقی نیز محسوب می شود. " انتهای خیابان هشتم " یک لثر کاملا اجتماعی با بازی حامد بهداد، ترانه علیدوستی، صابر ابر و.. است و هم اکنون در سینمای عصرجدید روی پرده رفته است.
در گفتگویی با تهیه کننده این فیلم درباره فضای سینمای اجتماعی، شرایط تولید " انتهای خیابان هشتم "، وضعیت اکران و… صحبت کردیم.
* شما فیلم های خود را کاملا با بودجه های خصوصی تولید می کنید. در این شرایط به لحاظ اقتصادی وقتی فیلمی مستقل توقیف می شود و با مشکلاتی برای اکران روبرو می شود عملا تهیه کننده بخش خصوصی انگیزه خود را از دست می دهد. فکر می کنم " انتهای خیابان هشتم " نیز در حال حاضر به نسبت فیلم های دیگر سالن های زیادی در اختیار نداشته باشد.
- جمال ساداتیان: به لحاظ کلی خیلی شرایط برای فیلم های مستقل خوب نیست. یک چنین آثاری باید مشکلات زیادی را در پروسه تولید سپری کند از گرفتن پروانه ساخت، ممیزی ها برای دریافت مجوز نمایش و…. در اکران هم که وضعیت کاملا مشخص است.
ما در حال حاضر حدود ۲۷۰ سالن سینما داریم که بخش اعظمی از آنها تقریبا از رده خارج هستند و یا شرایط مطلوبی ندارد. مابقی سینماها نیز دولتی و در اختیار حوزه هنری، بنیاد مستضعفان و کمیته امداد و… هستند. این سالن ها نیز بیشترفیلم های دولتی و یا دستوری را اکران می کنند. با این شرایط دیگر سالنی برای فیلم های مستقل نمی ماند.
البته تعدادی سینما نیز در اختیار بخش خصوصی است که متاسفانه رابطه خوبی در میان آنها حاکم نیست. بیشتر در این بخش افراد به جای اینکه تلاش کنند با آثار خود جایگاهشان را تثبیت کنند بیشتر سعی دارند زیر پای هم را خالی کنند. رقبا برای اینکه به اکران خوبی دست یابند علیه فیلم دیگری صحبت می کنند. آنها بیشتر تلاش دارند که با صاحبان سینماها لابی کنند و فقط از فیلم خود تعریف کرده و دیگر آثاری که قرار است با آنها اکران شوند را زیر سوال ببرند.
در حال حاضر ما با ۱۰ سینما " انتهای خیابان هشتم " را اکران کرده ایم. شهرستان هم به شکل درستی سینما در اختیار نداریم. باید با شرایط برابر درباره آمار فروش فیلم ها صحبت کنیم. مقایسه درست دراین وضعیت شکل می گیرد.
با اینکه خیلی پخش تیزر به طور مرتب نداریم و یا بیلبوردی نیز نصب نشده است اما من به شدت به اکران این فیلم امیدوارم. اما اگر شرایط بهتری نصیب ما می شد قطعا فیلم بیشتر دیده می شد.
* چطور شد تصمیم گرفتید بعد از تجربه مشترک " هفت دقیقه تا پاییز " با امنی یک فیلم دیگر در ژانر اجتماعی با امینی بسازید؟
- این فیلم تجربه بسیار خوبی بود که اتفاقا با استقبال هم از طرف مخاطبین روبرو شد. به همین دلیل وقتی طرح " انتهای خیابان هشتم " مطرح شد من قبول کردم. برای نگارش فیلمنامه چند نفر به گروه اضافه شدند اما خط اصلی داستان که متعلق به امینی بود حفظ شد. البته دوباره کارگردان با توجه به سلیقه خود در زمان فیلمبرداری تغییراتی را در جزئیات ایجاد کرد.
* دغدغه شما بیشتر در سینما تولید فیلم های اجتماعی است که در فیلم " برف روی کاج ها " هم این موضوع را نشان دادید.
- برخی فیلم های در سینما فقط جنبه سرگرمی دارند و در آن معضلات مطرح نمی شود. اما فیلم های اجتماعی موضوعات را کالبد شکافی می کنند و طرح چنین مسائلی می تواند مربوط به وقایع تلخ باشد که اتفاقا از واقعیت های جامعه نشات می گیرد. من اتفاقا فکر می کنم فیلم " هفت دقیقه تا پاییز " یک اثر تلخ بود و " انتهای خیابان هشتم " یک فیلم کاملا اجتماعی است که معضلات جامعه را نشان می دهد. در هر حال وظیفه هر فیلمسازی است که به چنین وقایعی در جامعه خود در آثارش توجه کند.
* نسخه اکران شده چقدر با نسخه اولیه به لحاظ اعمال اصلاحات تفاوت دارد.
- تغییرات بیشتر دیالوگی بوده است. اصلاحتی انجام شده ولی خط اصلی قصه حفظ شده است. حتی در پایان فیلم که خیلی غافلگیر کننده است هیچ تغییری رخ نداده است.
* فکر می کنید چه ویژگی از فیلم می تواند مورد توجه مخاطب قرار گیرد؟
- قصه اصلی داستان بسیار جذاب است. در تنوع اکران نوروزی این فیلم باید به خوبی دیده شود. شاید مخاطبین با چنین اتفاقاتی در جامعه روبرو شوند اما تاثیر آن بر روی پرده قطعا بیشتر است و آنها را به فکر وا می دارد.
من خیلی به سینمایی که وابسته به سوپراستارها است نیستم. بهتر است هر فیلمسازی برای فیلم خود از بازیگرانی استفاده کند که به نقش نزدیک تر باشند و توانایی بیشتری دارند. در " انتهای خیابان هشتم " صابر ابر، ترانه علیدوستی و حامد بهداد بازی های بسیار خوبی ارائه کردند.
* چه توصیه ای برای مخاطبینی دارید که به دیدن فیلم شما می آیند؟
- اگر از فیلم های مستقل توسط مردم حمایت شود قطعا آنها می توانند به حیات خود ادامه دهند. اگر که این آثار مورد بی مهری مردم هم قرار بگیرند که باید به طور کل سراغ ساخت چنین آثاری نرفت و این برای سینمای ما اتفاق خوشایندی نیست. البته مخاطبین سینمای ایران ثابت کردند که از فیلم های دولتی و یا همان دستوری با هر ترفندی راضی استقبال نمی کنند. من به ارتباط مخاطب با " انتهای خیابان هشتم " امیدوارم.