حوزه موسیقی در هفته گذشته شاهد رویدادهایی بود که در ادامه به آن میپردازیم.
جشنواره فجر با انتقادات اهالی رسانه به پایان رسید
جشنواره موسیقی فجر در بخشهای مختلف پس از شش روز اجرا در هفت سالن به کار خود پایان داد. محور انتقادات اهالی رسانه به این جشنواره، بی توجهی به اهالی رسانه به ویژه در تالار وحدت بود. علاوه بر این در بسیاری از اجراها آثار شاهین فرهت دبیر هنری جشنواره سی و چهارم موسیقی فجر اجرا شد که این موضوع باعث تعجب اهالی رسانه شده بود. نکته دیگر اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فقط از یک اجرا در بخش نواحی دیدن کردند که این موضوع نیز بازتاب فراوانی در رسانهها داشت.
مراسم اختتامیه سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت برگزار شد. میلاد کیایی، داوود گنجه ای، محمد مجتبی حسینی، هومان اسعدی، حسین بهروزی نیا، احمد صدری، شهرداد روحانی، بهروز وجدانی، فاضل جمشیدی، رضا مهدوی، علی مغازه ای، رافائل میناسکانیان، علی اکبر مرادی، حیدرکاکی، فریدون شهبازیان، حمیدرضا عاطفی، بیژن بیژنی، علی ترابی، علی اکبر صفی پور، ناصر آقایی، هومان اسعدی، فریماه قوام صدری، بابک ربوخه، علی ثابت نیا، امین غفاری از جمله مهمانان حاضر در مراسم حاضر بودند.
آرزوی دیرینهای که محقق شد
در مراسم اختتامیه شاهین فرهت دبیر جشنواره روی صحنه آمد و گفت: جشنواره موسیقی فجر بهترین و مطمئنترین زمان برای اجرای موسیقی برای دوستداران بوده است. امسال آرزوی دیرینه من که اجرای آثار آهنگسازان ایرانی باشد، برآورده شده است. از سال ۶۴ در جشنواره موسیقی حضور داشتم. در آن دوران موسیقی ایرانی، کلاسیک و نواحی داشتیم. من در جشنواره امسال به آرزوی دیرینهام رسیدم و تمام موسیقی ایرانی به جز جوانانی که باید برای آنها وقت بگذاریم، اجرا شد.
این موزیسین بیان کرد: ما در موسیقی پیشرفت کردیم؛ هم در خلاقیت و هم در نوازندگی بزرگان اجرا کننده که توجه به جوانان داشته باشند. آهنگسازان ما در جهان رفته رفته شناخته شدند و رپرتوار موسیقی ایرانی به گوششان رسید. از وزیر محترم و معاون هنری برای تشویق و شوقشان متشکرم. این چند روز برایم خاطره انگیز خواهد بود چرا که دوستداران موسیقی دنبال کننده جشنواره بودند. امیدوارم موسیقی ایران در جهان معرفی شود چرا که این تنها آرزوی من از خداوند است.
در ادامه مجید کیانی نوازنده سنتور، سید عباس صالحی، سید مجتبی حسینی، شاهین فرهت برای بخش تجلیل به روی سن آمدند که در این بخش از کریم صالح عظیمی، فخری ملک پور و رامین جزایری با اهدای لوح، تقدیر شد.
تفاوت موسیقی ایران با موسیقی دنیا از نگاه وزیر ارشاد
در ادامه سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پشت میکروفن آمد و گفت: خوشحالم که در جمع اساتید، پیشکسوتان و علاقهمندان به هنر موسیقی هستم. ایران ویژگی تاریخی در موسیقی دارد و از سوی دیگر گستردگی جغرافیایی ایران سبب تنوع موسیقی ایران شده است.
وی افزود:کشورهایی هستند که از تنوع و برخی از اصالت برخوردار هستند، اما کشوری که هر دو را کنار هم دارد، ایران است. این ویژگی متمایز موسیقی ایرانی است. ویژگی تاریخی خصلت خاص شاعرانگی ایرانی، موسیقی را با کلام عجین کرده، به گونهای که ترکیب نوا و کلمه اتفاق افتاده است.
صالحی ادامه داد: به نظر میرسد جشنواره موسیقی فجر یک فرصت است که ایران با زبان موسیقی زندگی کند. موسیقی حافظ اقلیم و نواحی ایران است. بخش مهمی از ماندگاری و جلوههای ایران مدیون موسیقی است. ما با شعر و موسیقی با جهان در ارتباط هستیم. اگر میخواهیم نسیم مهر ایران به دنیا بوزد موسیقی ایرانی چنین محملی است و جشنواره موسیقی فجر فرصتی برای نوآفرینی است.
در پایان خبر ناراحتکنندهای از سوی مجری برنامه اعلام شد که هوشیار خیام نوازنده پیانو که دیشب اجرای خود را در تالار وحدت به روی صحنه برد و قرار بود هم اکنون برنامه پیانونوازی خود را به اجرا بگذارد؛ به او خبر داده اند که پسر خردسالش از ارتفاع سقوط کرده از این رو فورا سالن را ترک کرد و از همه خواست تا برای سلامتی فرزندش دعا کنند.
نخستین حضور پرواز همای در رسانه ملی
نخستین قسمت از برنامه تلویزیونی «اختیاریه» ساعت ۲۲ سهشنبه ۳۰ بهمن روی آنتن شبکه پنج سیما رفت. پرواز همای ابتدا از گذشته خود در روستا و تجربه کار در شالیزار گفت.
او در ادامه درباره آمدنش به تهران و دستفروشی و گچ کاری گفت که با این شغلها هزینه حضور در کلاس موسیقی را کسب کرده بود. همای تلاشش برای رسیدن به هدف اصلی را سبب آمدنش به شهر و ۱۵ سال سخت زندگی کردن، عنوان کرد.
این خواننده گفت: وقتی به تهران آمدم، اولین چیزی که به ذهنم میرسید نقاشی کشیدن شخصیتها و فروختن آنها بود که مردم آنها را میخریدند. وقتی بساط پهن کردم و تابلوها را میفروختم، شهرداری چند بار به من تذکر داد. پس از چند روز بی توجهی به اخطار شهرداری یک بار دیدم تابلوهایی که با سختی کشیدم را ماموران با لگد خرد کردند. پس از این اتفاق ساعتها گریه کردم و نگران بودم با این خسارتی که به من وارد شده است، چطور میتوانم هزینه تحصیلم را به دست بیاورم. وقتی نقاشی هایم از بین رفت، تصمیم گرفتم هنرم را نفروشم؛ چراکه ذات هنر برای بیان است و فروشی نیست. به این نتیجه رسیدم که کار دیگری انجام دهم و درآمدم را خرج هنرم کنم.
در ادامه برنامه وقتی موزیکی پخش شد که همای برای رشادتهای رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس و شهدا خوانده بود، مجری پرسید آیا این اثر را برای اخذ مجوز خواندی؟ همای در پاسخ اظهار کرد: بله برای مجوز خواندم؛ چون تنها انسانهای پاکی که میتوانستم از آنها بخواهم من را نزد خدا وساطت کنند و کارم را راه بیندازند تا روی صحنه بخوانم، همین آدمهای بی ریا بودند.
این خواننده با اشاره به اجرای کنسرت رایگان بیان کرد: یکی از اساتید که میگفت: موسیقی در جامعه ما حکم یک پناهگاه را دارد. مردم به موسیقی پناه میبرند؛ وقتی شاد یا غمگین هستند، به موسیقی روی میآورند؛ بنابراین موسیقی پناهگاه است. ما نمیتوانیم به بهانه ناراحتی مردم کنسرتها را کنسل کنیم. بهترین کمک این است که یا مجانی بخوانیم یا پول کمتر بگیریم که در هر دو حالت اتفاق خوبی خواهد افتاد.
پرواز همای با اشاره به فالش خوانی خود گفت: بعضی اوقات در اجرای زنده فالش میخوانم. به هر حال در اجرای زنده امکان دارد صدای مانیتور یا ساز خوب نباشد. بدون شک من هم در کارهایم صدا یا ساز خارج بوده است. این موضوع اشکال ندارد؛ خود آدم نباید خارج باشد. من اگر خارج خواندم همان فالش خواندن من را به یک جا رساند.
محمد معتمدی در «تب تاب» از سلطان کنسرت گفت
برنامه «تب تاب» سه شنبه ۳۰ بهمن پس از اخبار شبانگاهی به روی آنتن تلویزیون رفت.
در این برنامه محمد معتمدی خواننده موسیقی سنتی کشورمان حضور داشت و توضیحاتی را درباره شرایط فعلی موسیقی کشورمان ارائه داد.
معتمدی درباره شرایط موسیقی کشورمان بیان کرد: موسیقی کشور ما متولی ندارد. تنها نهادی که این روزها به طور جدی در این زمینه فعالیت میکند، دفتر موسیقی وزارت ارشاد است؛ آن هم فقط مجوزها را صادر میکند.
معتمدی در بخش دیگری از صحبت هایش به موضوع سلطان کنسرتها اشاره کرد و گفت: هر هنرمند میتواند هر تعداد که بخواهد و در توانش باشد، کنسرت بگذارد؛ اما عدهای هستند که به بازار کنترل دارند و به آن خط میدهند. این افراد زمینه بروز برخی خوانندگان جدید را بنا بر منفعت خودشان فراهم میکنند. این خواننده سنتی در ادامه صحبت هایش به موسیقی پاپ و استعدادهای درخشانی اشاره کرد که آثار ارزشمندی تولید کرده اند.
وی در این باره گفت: ما آثار بسیار خوبی در حوزه موسیقی پاپ تولید کردیم که آن قدر ارزشمند هستند که من حاضرم مقابل پدیدآورندگانشان سر تعظیم فرود بیاورم.
جدیدترین برنامه ارکستر ملی در آخرین روزهای سال ۹۷
ارکستر ملی ایران به مشاوره هنری و رهبری فریدون شهبازیان ساعت ۲۱:۳۰ روز پنجشنبه ۱۶ اسفند آخرین کنسرت سال ۹۷ را در تالار وحدت برگزار میکند.
«جلوه دریا» به خوانندگی جمال الدین منبری، «یاد تو (دلارام)» به آهنگسازی محمد سریر، «کعبه دلها» به آهنگسازی حبیب اله بدیعی و خوانندگی جمال الدین منبری، «یاد از تو» به آهنگسازی همایون خرم و خوانندگی جمال الدین منبری، «کیستم من» به آهنگسازی امین الله رشیدی و خوانندگی جمال الدین منبری، «او نیامد» به آهنگسازی اکبرمحسنی و خوانندگی جمال الدین منبری، «در انتظار» به آهنگسازی امین الله رشیدی و همایون رحیمیان، «نوای دل» به آهنگسازی جواد لشگری و خوانندگی جمال الدین منبری، «ماه من» به خوانندگی جمال الدین منبری، «پیشه عاشقان» به آهنگسازی جواد لشگری و خوانندگی جمال الدین منبری آثاری هستند که توسط ارکستر ملی اجرا میشود.
این درحالی است که پوریا اخواص خواننده موسیقی ایرانی نیز در اجرای برخی از قطعات به عنوان یکی از خوانندگان کنسرت حضور خواهد داشت.