حذف شورای پروانه ساخت به کجا رسید؟

چند روز پیش جمعی از سینماگران سرشناس در نامه‌ای خطاب به رئیس جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی خواستار لغو الزام برای دریافت «پروانه ساخت» شدند.

در متن این نامه که بیش از ۲۰۰ سینماگر آن را امضا کرده‌اند آمده است:

با توجه به اصل سوم قانون اساسی و بهره‌برداری حداکثری از گنجینه انسانی برای خلق آثار سینمایی و به منظور پیشگیری از اِعمال نظراتی که بیشتر سلیقه‌ای بوده است و همچنین باور به شان و منزلت حرفه‌ای و نگاه مسئولانه فیلم‌سازان، ما امضا کنندگان این نامه خواستار پایان بخشیدن به نگاه خُردپندار حاکمیت به فیلمسازان هستیم. از این رو در پایین‌ترین سطح‌ِ مطالبات، خواهان ثبت آثار سینمایی برای مجوز ساخت، خارج از هرگونه کنترل شکل و محتوا در راستای اختیاری کردن دریافت «پروانه ساخت» فیلم سینمایی هستیم.

در این فرصت از ریاست محترم جمهور، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس محترم سازمان سینمایی انتظار داریم نسبت به لغو مصوبهٔ الزام سینماگران به دریافت «پروانه ساخت» برای آثار سینمایی، همت گمارند.

در این باره با برخی از سینماگران کشورمان به گفتگو نشستیم که اصلا آیا این اتفاق درست است یا نه و باید در چه مداری رخ دهد؛ با ما همراه باشید:

سالور: ضرر حذف پروانه ساخت نباید بیشتر از سودش باشد

ساسان سالور تهیه کننده سینما درباره حذف پروانه ساخت سینمایی، به خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: پس از حذف شورای پروانه ساخت چند مسئله اهمیت ویژه دارد که باید قطعاً به آن توجه شود و نیاز به برنامه ریزی مدون و محکمی دارد؛ اول تهیه کنندگان حرفه‌ای فعالیت کنند تا هر تهیه‌کننده‌ای وارد سینما نشود و اجازه فعالیت پیدا نکند؛ چون حرفه ای‌ها مناسبات و قوانین را به خوبی می‌شناسند و می‌دانند چه اثری تولید کنند تا مشکلات به حداقل برسد و تمامی مسئولیت تولید را برعهده می‌گیرند.

وی افزود: از سویی با حذف پروانه ساخت باید جلوی تولیدات گرفته شود؛ در غیر این صورت شاهد ساخت تعداد زیادی اثر خواهیم بود آن هم در سینمایی که گنجایش فراوانی در حوزه تولید ندارد.

سالور ادامه داد: جلوگیری از ورود هر نوع سرمایه و سرمایه گذارانی که فقط ورود به سینما برای آن‌ها مهم است از اتفاقاتی است که باید پس از حذف پروانه ساخت مد نظر قرار بگیرد.

سالور بیان کرد: در کل حذف شورای پروانه ساخت باید طبق اصولی پیش برود که مضراتش بیشتر از منافعش نشود.

صباغ زاده: برای حذف پروانه ساخت نمی‌توان احساسی برخورد کرد

مهدی صباغ زاده تهیه کننده و کارگردان سینما درباره حذف پروانه ساخت سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با حذف پروانه ساخت مسئولیت مهمی گردن فیلمسازان می‌افتد که چه فیلمی بسازند تا با مشکل روبرو نشوند. در کل یک نوع آزادی به فیلمسازان می‌دهند که ممکن است در شورای پروانه نمایش گیر بیفتند و این مسئولیت از وزارت ارشاد برداشته شود.

وی افزود: برای حذف شورای پروانه ساخت نیاز به تحقیق و بررسی دقیق و درست است. باید به نحوی پیش برود که ارشاد عواقب آن را بپذیرد و خود را کنار نکشد تا صاحبان اثر در تولید به شدت سنگین و گران با مشکل روبرو نشوند و زمان دریافت پروانه نمایش گیر نیفتند.

وی ادامه داد: باید بدانیم پس از حذف شورای پروانه ساخت چه گروهی قرار است بجای آن تصمیم گیرنده شود و خطی مشی فیلمسازان را تعیین کند. این مسئله‌ای مهم است که حتما نیاز به توجه و برنامه ریزی ویژه دارد.

این کارگردان بیان کرد: باید دید تهیه کنندگان به عنوان مسئول نهایی هر اثر زیر بار این جریان می‌روند یا نه؟ در نهایت حذف شورای پروانه ساخت نیاز به کارشناسی اساسی دارد و نمی‌توان احساسی با آن برخورد کرد.

محسنی نسب: طرح حذف شورای پروانه ساخت از سوی آقازاده هاست

محسن محسنی نسب تهیه کننده و کارگردان سینما درباره حذف شورای پروانه ساخت سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: به نظر تغییر چنین موضوعی در کشور با توجه به اینکه هرفیلمی بدون پروانه ساخت ساخته شده مشکل دار بوده است، اتفاق خوبی نیست.

وی افزود: این اتفاق یک دوره‌ای به صورت گلخانه‌ای انجام و حذف شد؛ یعنی حاصلش خوب نبوده است، پس آزموده را آزمودن خطاست.

وی اظهار داشت: وقتی قرار است شورای پروانه ساخت حذف شود، به نفع کسانی است که ثروتمند هستند. افرادی که معیار‌های فعالیت در این حوزه مهم جامعه را ندارند. این‌ها آقازاده‌ها هستند که باعث خرابی خواهند شد.

محسنی نسب عنوان کرد: طرح این موضوع از سوی آقازاده‌هایی است که سودای سینما دارند و این شورا جلوی آن‌ها مقاومت کرده است. در کل با انجام چنین کاری مخالفم؛ چون فکر می‌کنم و قبلا نشان داده خروجی مثبتی نداشته است.