نشست ششمین دوسالانه مجسمه های شهری با حضور برزین ضرغامی مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران امروز سه شنبه ۶ آذر برگزار شد. ضرغامی در ابتدای این نشست به ارائه گزارشی از ششمین دوسالانه پرداخت و درباره آثار شرکت کننده در این رویداد گفت: تلاش میکنیم در طول سال این آثار را ساماندهی کنیم و فضایی فراهم کنیم که مجسمهها بهتر دیده شوند و بتوانند پیام خود را به شهروندان برسانند.
وی افزود: در طول سال چند فراخوان برای مشارکت هنرمندان وجود دارد تا آثار آنها توسط شوراهای داوری بررسی شده و آثار برگزیده در شهر نصب شوند. علاوه بر دوسالانه مجسمههای شهری، رویداد سمپوزیوم مجسمه هم فرصتی برای هنرمندان مجسمهساز فراهم میکند تا آثار خود را در سطح شهر نصب کنند. دوره جدید این رویداد به سال ۹۸ موکول شد تا با دوسالانه ششم مجسمههای شهری تداخل نداشته باشد و فرصت بیشتری برای ارائه ایدهها، بررسی و اجرای آنها وجود داشته باشد. در موضوع نصب مجسمههای شهری تلاش داریم که عدالت میان مناطق مختلف برقرار باشد و در تمام مناطق شهر به یک نسبت از حضور مجسمهها بهرهمند شویم.
مدیرعامل سازمان زیباسازی با اشاره به انتشار فراخوان ششمین دوره دوسالانه مجسمههای شهری در اردیبهشت گفت: امسال برای شرکت هنرمندان در دوسالانه چارچوبی در نظر گرفته شد تا بتوانیم کیفیت آثار را بالاتر ببریم. بر این اساس ۷ شرط برای شرکت کنندگان مطرح شد که با دارا بودن ۳ شرط از میان آنها، امکان شرکت در فراخوان را پیدا کردند. تحصیلات آکادمیک در رشته مجسمهسازی، حداقل ۷ سال فعالیت مستمر در زمینه مجسمهسازی، برگزاری نمایشگاه انفرادی یا شرکت در ۳ نمایشگاه گروهی، راهیابی به یکی از دوسالانههای مجسمهسازی، حضور در یک سمپوزیوم بینالملی مجسمهسازی، نصب مجسمه شهری و عضویت در انجمن هنرمندان مجسمهساز ایران یا سایر مجامع هنری مرتبط، شروط لازم برای حضور هنرمندان در دوسالانه ششم بود.
ضرغامی با ارائه آماری درباره شرکت کنندگان دوسالانه گفت: ۹۰۲ نفر در فراخوان شرکت کردند که از این میان ۲۸۰ نفر برای بررسی در مرحله بعدی انتخاب شدند و در نهایت ۶۱ نفر به نمایشگاه ششمین دوسالانه راه یافتند. در پایان نمایشگاه ۱۵ اثر با انتخاب داوران و یک اثر با رای مخاطبان انتخاب میشوند تا در طول یک سال آینده ساخته شده و در شهر نصب شوند. پس از آن داوری نهایی از میان آثار نصب شده در شهر صورت گرفته و ۳ اثر برگزیده معرفی میشوند.
رئیس دوسالانه ششم مجسمههای شهری اظهار کرد: در طول ۳۵ روز نمایشگاه قصد داریم با برگزاری فعالیتهای جنبی به ارتقای حوزه مجسمه کمک کرده و فرصت نقد و سخنرانیهای مختلف را فراهم کنیم. همچنین خیابان برادران مظفر چند سال پیش توسط سازمان زیباسازی سنگفرش شده و برای فعالیتهای هنری آماده شد اما در طول این سالها اتفاق خاصی در آن رخ نداد. امیدواریم امسال به مناسبت این دوسالانه بتوانیم این خیابان را به عنوان یک خیابان فرهنگی و هنری مطرح کنیم.
سپس مجتبی موسوی معاون فرهنگی و هنرهای شهری سازمان زیباسازی شهر تهران و دبیر دوسالانه تأکید کرد: ایجاد زمینه های بدیع و خلاق که به نیازهای کلان شهر بپردازد و اینکه بتوانیم به الگوی مناسبی برای مجسمه سازی شهری دست پیدا کنیم، رویکرد ما در این دوسالانه بوده است.
همه مجسمه های شهری را به دلیل اینکه از اموال سازمان زیباسازی هستند، بیمه کرده ایمدر ادامه این نشست ضرغامی درباره اینکه چه راهکاری برای جلوگیری از سرقت مجسمه های شهری که پیش تر در شهر تهران اتفاق افتاده بود در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: این اتفاق برای گذشته است و دیگر رخ نداده ولی ما همه مجسمه های شهری را به دلیل اینکه از اموال سازمان زیباسازی هستند، بیمه کرده ایم.
موسوی در ادامه با بیان اینکه ۱۴ مجسمه به سرقت رفته پیدا و در سطح شهر تهران نصب شده اند، افزود: تنها مجسمه پیدا نشده نیم تنه استاد شهریار بود که متوجه شدیم اصل مدل گچی این مجسمه در سازمان موزه ها قرار دارد و با رایزنی هایی که انجام دادیم قرار بر این است تا مجسمه برنزی آن ساخته و نصب شود که این اتفاق ظرف ۶ ماه آینده رخ خواهد داد.
سپس ضرغامی درباره اینکه مجسمه های سطح شهر تهران تا چه حد با فرهنگ ایرانی اسلامی مطابقت دارند، توضیح داد: ۲ هزار مجسمه در سطح شهر تهران نصب شده اند که کارکردهای متفاوتی دارند ولی تلاش ما بر این است تا جایی که می توانیم به ضروریات شهر بپردازیم و این مجسمه ها با فرهنگ ایرانی اسلامی ما همخوانی داشته باشند.
وی اظهار کرد: ذائقه های مختلفی در شهر تهران زندگی می کنند و ما نمی توانیم تنوع و تکثر مجسمه ها را از شهر تهران بگیریم.
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران در ادامه درباره خروجی برگزاری دوسالانه مجسمه های شهری، گفت: ۶۰ اثر در ششمین دوسالانه شرکت کرده بود که فرصت برای ۱۵ اثر فراهم شده تا نمایش داده شوند. طی ۵ دوره گذشته دوسالانه، ۲۰۰ اثر این رویداد در شهر تهران نصب شده اند.
در بخش دیگری از این نشست موسوی درباره نحوه انتخاب آثار این دوسالانه برای نصب در سطح شهر تهران و همچنین برگزاری سمپوزیوم مفاخر و نصب آثار آن، توضیح داد: تصمیم گیری برای انتخاب و نصب این آثار توسط شوراهای تخصصی انجام می شود. همچنین سمپوزیوم مفاخر اولین دوره اش به ۱۵ شاعر اختصاص داشت که سردیس شاعران ساخته و در باغ شاعران ایران نصب شد.
وی ادامه داد: دور دوم این سمپوزیوم به هنرمندان معاصر و همدوره ما اختصاص دارد، فراخوان این رویداد منتشر شده و هنرمندان ثبت نام می کنند. همچنین با انجمن های مختلف هنری رایزنی کردیم که ۳ نفر از هنرمندان خود را که مایلند برای شان سردیس ساخته شود، به ما اعلام کنند.
در ادامه ضرغامی درباره برآورد هزینه ششمین دوسالانه مجسمه های شهری اظهار کرد: سازمان زیباسازی از سازمان های درآمدی شهرداری است که یکسری فعالیت های فرهنگی هم از جمله در حوزه مجسمه به این سازمان سپرده شده است. هنوز هزینه های ساخت مجسمه ها ارائه نشده زیرا باید بر اساس ابعاد و اندازه و همچنین مواد مورد نظر هنرمند برای ساخت آن ها، برآورد هزینه ها ارائه شود ولی فکر می کنم به طور میانگین هزینه هر مجسمه ۸۰ میلیون تومان باشد.
وی درباره احداث باغ مجسمه های جدید در سطح شهر تهران، گفت: فضایی در منطقه ۲ برای احداث باغ مجسمه جدید در نظر گرفته شده است و همچنین قصد دارد باغ موزه قصر را هم به این موضوع اختصاص دهیم.
مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران درباره نصب برخی مجسمه های شهری که با سیاست های دولت همخوانی ندارند، یادآور شد: شهرداری تهران و دولت هم نوا و هماهنگ هستند و فاصلی سیاسی و فکری بین آن ها نیست. سعی می کنیم اتفاقات مورد توجه مردم و سیاست های دولت منتخب مردم باشد. سعی کردیم هماهنگی لازم بین تمام مراکز و مؤسسات فرهنگی و هنری که در سطح شهر تهران کار می کنند ایجاد کنیم و همه اتفاقات رخ داده با هماهنگی سازمان است.
ضرغامی درباره بلاتکلیف ماندن مجسمه آتشنشان ها توضیح داد: دنبال مکانی هستیم که مجسمه را آنجا نصب کنیم زیرا هنوز در تهران به مکانی مناسب برای نصب این مجسمه نرسیده ایم.
در پایان این نشست از چهار پوستر طراحی شده برای ششمین دوسالانه مجسمه های شهری، رونمایی شد.