فیلم سینمایی «سرو زیر آب» به کارگردانی محمدعلی باشه آهنگر و تهیهکنندگی سیدحامد حسینی این روزها در سینماهای تهران و شهرستانها در حال اکران است. اثری که در چشمانداز سینمای جنگ، فیلمی موفق محسوب میشود.
سینمای دفاع مقدس در این سالهای با مضامین مختلفی روبهرو بوده است. در همه این سالها از زوایای گوناگون به جنگ و دفاع مقدس پرداخته شده، از متن جنگ تا پشت جبههها و تأثیرات و کارکردها و پیامدهای آن در جامعه و لایههای زندگی اجتماعی.
در این میان فیلم تأثیرگذار «سرو زیر آب» سه دهه بعد از جنگ تحمیلی، آن را دستمایه قرار داده و تازهترین و متفاوتترین نگاه و روایت را از جنگ ارائه میدهد. نگاهی که در تاریخ سینمای دفاع مقدس نمونهاش را نداریم.
برخی خرده میگیرند که چرا باشهآهنگر بعد از این همه سال دوباره سراغ اینگونه موضوعات رفته است اما ولی توجه نمیکنند که بزرگترین فیلمسازان دنیا و سینمای هالیوود بعد از چندین دهه همچنان در باره تاریخ جنگهای جهانی اول و دوم فیلم میسازند و همین یکی دو سال گذشته مهمترین و اتفاقاً پرهیاهوترین فیلمهای هالیوود در باره این جنگها بوده است، مانند: «دانکرک».
به نظر میرسد «سرو زیر آب» به دلیل تجربه باشهآهنگر در گونه دفاع مقدس و سینمای جنگ، اثری منسجم است و یکی از پروژههای ماندگار در سینمای دفاع مقدس به شمار میآید. شاید مشارکت حوزه هنری انقلاب اسلامی در این پروژه ملی از همین ویژگیها و مختصات فیلم شکل گرفته باشد.
باشهآهنگر نویسنده و کارگردان سینمای ایران متولد سال ۱۳۴۱ از شهر دزفول است، یعنی کسی که جنگ و مزیتها و آسیبهایش را با تمام روح و وجودش لمس کرده و میشناسد. او فیلمهای سینمایی «فرزند خاک» و «نبات داغ» و سریالهای «تاصبح» و «نیمه گمشده» را در کارنامهاش دارد. با این حال اساساً کارگردانی کمعمق و شتابزده و انبوهساز نیست.
به عقیده اکثر کارشناسان، موفقترین فیلم سینمایی باشه آهنگر «ملکه» است. فیلمی که در سال ۹۰ موفق شد با ۱۴ نامزدی در سیامین جشنواره فیلم فجر و ۱۱ جایزه از شانزدهمین جشن خانه سینما رکورددار بهترین فیلم سال باشد و بعد از ۶ سال با فیلم «سرو زیر آب» هم در فجر سال گذشته دوباره رکورددار جوایز شد.
«سرو زیر آب متعلق» به ژانر دفاع مقدس است و قصه اتفاقات و روزگاری است که بر شهدا و خانوادههایشان گذشته و اساس روایت در نبرد اهواز و جریانهای اطراف آن است.
این فیلم به دستان ماهر علیرضا زریندست فیلمبرداری شده و بهزاد عبدی آهنگسازی آن را برعهده داشته است. حامد باشه آهنگر نیز در نگارش فیلمنامه اثر را همراهی کرده. آخرین ساخته باشه آهنگر دارای جلوههای ویژه میدانی و رایانهای اثرگذاری هست و مراحل فنی دشواری را پشت سر گذاشته و صدابرداری و طراحی گریم این فیلم هم بر عهده عباس رستگار پور و محسن بابایی بوده است. مجموعه این توانایی به کمک اثری آمده است که در آستانه چهل سالگی انقلاب بهترین نمونه وحدت و انسجام ملی و همگرایی ادیان و اقوام ایرانی است. تجلی اراده ملی و دینی برای دفاع از وطن و سرزمین.
این فیلم روایتگر بخشی از جنگ است که در آثار سینمایی کمتر به آن پرداخت شده است.
خط داستانی فیلم ساده و دلنشین است. کارگردان در دام شعارزدگی نمیافتد و تلاش خود را میکند تا تصویری واقعی از نگرانیها و اندوه خانوادههای شهدا در زمان جنگ ارائه دهد. آنچه در این مسیر به کارگردان در جهت رسیدن به این باورپذیری کمک میکند، بازیهای خوب بازیگران و البته طراحی صحنه و لباس خوب فیلم است. «سرو زیر آب» از جمله آثاری است تا اعماق رخنه میکند و تا مدتها در جانمان میماند.