آئین پایانی جشنواره شعر خدمت ویژه گرامیداشت شهیدان رجایی و باهنر به همراه تقدیر از برگزیدگان عصر امروز یکشنبه ۱۸ شهریور ماه در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد. جشنواره شعر خدمت به همت انجمن ادبی چراغ و چند نهاد فرهنگی از جمله حوزه هنری نخستین دوره خود را تجربه کرد.
* حقشناس: شعر اجتماعی از دوران مشروطه به شکل جدی وارد عرصه ادبیات شد
محمدجواد حقشناس رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران در سخنانی کوتاه اظهار داشت: کمتر از سه ماه پیش آقای علیجانی یکی از دوستان قدیمی من پیشنهاد برگزاری این جشنواره را موضوع خدمت و بزرگداشت شهید رجایی ارائه کرد تا این جشنواره در شهریور با حضور شاعران جوان به این مهم بپردازد.
وی گفت: من از این پیشنهاد بسیار خرسند شدم و تشکر کردم که این فضا فراهم میشود آن هم در کشوری که شعر و سخنسرایی یکی از مسائل جدی آن به شمار میرود. از سوی دیگر در حوزه شعر اجتماعی فضا و فرصتی فراهم میشود تا از مشکلات مردم نکاتی بیان شود تا به نوعی توجه جدی به این حوزه صورت گیرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران ضمن تاکید بر این مطلب که شعر اجتماعی یکی از مقولاتی است که امروز بیشتر میتواند پیوند شاعران و نخبگان رابا جامعه فراهم کند، توضیح داد: شعر اجتماعی از دوران مشروطه به شکل جدی وارد عرصه ادبیات شد و جامعه را هدف خود قرار داد. در این حوزه مسائل اجتماعی آرام آرام در بیان شعری دوره مشروطه مبدل به ژانر جدی میشود. طبیعتا در دوره پهلوی اول و دوم نیز ادامه مییابد به گونهای که بخش زیادی از شاعران اجتماعی سرا گرفتار استبداد رضا خانی میشوند.
به گفته وی با این رویکردها پس از انقلاب فرصت مناسبتری برای پرداخت به شعر اجتماعی پدید آمد. از این رو به بهانه سالروز شهادت شهید رجایی ایده خوبی بود تا فضا و فرصت را برای شاعران میهن فراهم کنیم تا به این مهم بپردازند. این گام اول بود، اما در سالهای آتی میتواند به نقطه قوی شود.
* قزوه: سادگی رجایی و باهنر در اذهان مردم باقی ماند
در ادامه علیرضا قزوه مدیرمرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری اظهار داشت: وقتی نام بزرگ مردی، چون رجایی و باهنر هست ما شاعران به عنوان خادمان فرهنگ این مملکت وظیفه خود میدانیم وارد عرصه شده و سرودههایمان را تقدیمشان کنیم.
قزوه توضیح داد: به راستی به روزهای سختی رسیدهایم. در روزهایی که برای دولتمردان باید در پی الگو بگردیم، اما ما الگو داشته و داریم و هنوز کسانی هستند که از آنها الگو بگیرند. ما آدمهای زیادی داریم که در این دولت و دولتهای گذشته که شاید مردم خاطره خوشی از آنها داشته باشند و یا نه، اما سادگی رجایی و باهنر در اذهان مردم باقی ماند.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری ضمن بیان اینکه رجایی و باهنر الگوی جامعه هستند، شعری را که به تازگی سروده بود، قرائت کرد. رفتند دوستان و جدایی به ما رسید/ دنیا دوید و آبله پایی به ما رسید.
* علیجانی: در مدت یک ماه ۲۰۰ اثر واصل شد
عباس علیجانی دبیر این جشنواره با ارائه آماری از وصول آثار گفت:در مدت کمتر از یک ماه بیش از ۲۰۰ اثر از تهران و شهرستانها با نام شهید رجایی و باهنر به دبیرخانه واصل شد که ما میتوانیم این آثار را به کتاب مبدل کنیم.
وی افزود: ما ۱۲ برگزیده و ۶ نفر جایگزین داریم، اما باید بگویم شعر از حالت انفعال و یکنواختی باید خارج شود چرا که انسان فعال دائما در تولید و ابداع است، اما انسان منفعل موضوعاتی را در روزمره انجام میدهد، بنابراین شعرا باید این وضعیت یکنواخت را از بین ببرند.
مؤدب: «خدمت» مظلوم است، اما بچه پولدارها در کوچههای سیاست و اقتصاد لایو میروند
علیمحمد مؤدب در جملاتی کوتاه گفت:در این روزها که حتی کلمات، امام و انقلاب ما مظلوم هستند کلید واژه خدمت هم مظلوم است، اما بچه پولدارهای پررو در کوچههای سیاست و اقتصاد و فرهنگ لایو میروند حرف میزنند حرف زدن از خدمت دشوار است، اما بسیار اجر دارد.
دل به ابرهای هرزه خوش نکن
روی با ستارگان ترش نکن!
هیچ، هیچ، هیچ
هیچ غیر حرف آسمان درست نیست
آسمان هر آنچه دود را ز. یاد میبرد
پیشبینی هوای این و آن درست نیست!
موضع خروسکان بادسنج را
باد میبرد!
اسامی برگزیدگان این جشنواره به شرح ذیل است:
* برگزیده
مستانه آقاخانی (برگزیده زیر ۱۸ سال)
* رتبه اول
در این بخش ۶ نفر مشترکا حائز رتبه شدند: محمد زارعی، محسن کاویانی، محمدمهدی خانمحمدی، امیرعلی سلیمانی، محمدحسین مهدویان، مصطفی توفیقی
* رتبه دوم
در این بخش ۵ نفر مشترکا حائز رتبه شدند: محمدجواد الهیپور، میثم داودی، فاطمه بیرانوند، الهام نجمی، سعید مبشر
* شایستگان تقدیر
در این بخش همایون علیدوستی، عفت نظری و لیلا علیزاده تقدیر شدند.