چرا در سینما گرایش کمتری به داستان‌های قرآنی است؟

مهران رجبی در پاسخ به اینکه چرا در سینما و حتی رسانه ملی گرایش کمتری به داستان‌های قرآنی است؟ گفت: این به یک کار جمعی و یک همت بلند نیاز دارد، اما هدف صنعت سینما پول است، نباید از تهیه‌کنندگان بخش خصوصی انتظار داشت که زندگی و پولشان را برای تبیین افکار عمومی جامعه هزینه کنند، یادمان باشد که اولویت بخش خصوصی سودآوری است وگرنه هیچ گاه وارد این صنعت نمی‌شود، البته متاسفانه رسانه ملی هم اوضاع مناسبی ندارد و به خود بنده هنوز بدهکار است.

این بازیگر گفت: سینما یکی از موثرترین و جذاب‌ترین قالب بیان است، سینما یک هنر است مثل خوش‌نویسی، نقاشی و گرافیک که شاخه‌های هنر هستند، طبیعتا یک ذهن لطیف، زیباترین آثار را می‌آفریند و هنرمند مومن از ابزاری مانند ایمان بهره می‌برد تا به نتیجه مطلوب خود برسد.

مهران رجبی در گفت‌وگویی درباره این مطلب که یکی از زیبایی‌های قرآن کریم، قصه و روایتگری است، مساله‌ای که وجه اشتراک عجیبی با سینما دارد، به نظرتان چرا خداوند در قالب داستان عبرت‌ها را بیان می‌کند؟ اظهار کرد: سعدی می‌فرماید: «به شیرین زبانی و لطف و خوشی، توانی که فیلی را به موی کشی» تمامی نویسندگانی که در قالب مثنوی داستانی را روایت کرده‌اند، مانند جناب مولوی، نظامی وعطار مطالب حکمی و عقلی را در قالب قصه بیان می‌کنند، تا قابل فهم شود، قرآن کریم ام الکتاب است، تمامی این اسامی به خاطر فروغ قرآن نمایان شده است، به خاطر قرآن خواجه شمس‌الدین محمد، حافظ شده است، مولانا هم همین گونه است، در ادبیات اقرار شده که خوشه چینان مکتب قرآن هستند، این مشخص می‌کند هر مطلبی در قالب داستانِ محبت آمیز، نیکوتر پاسخ می‌دهد، پس مطمئنا باید از این شیرینی و لطافت استفاده کرد.

وی در ادمه در پاسخ به این سوال که در قصه‌های قرآنی شباهت نمای آغازی با نمای پایانی، تعلیق، گره‌افکنی نقطه اوج و در نهایت فرود داستانی، مانند یک سناریوی سینمایی نوشته شده است، که اوج آن در احسن القصص یعنی سوره یوسف دیده می‌توان ملاحظه کرد، شاید اگر پیامبری برای تبلیغ فرستاده می‌شد، سینما را انتخاب می‌کرد؟ خاطرنشان کرد: طبیعی است که سینما یکی از موثرترین و جذاب‌ترین قالب بیان است، سینما یک هنر است مثل خوش نویسی، مثل نقاشی و گرافیک، که شاخه‌های هنر هستند، طبیعتا یک ذهن لطیف، زیباترین آثار را می‌آفریند و هنرمند مومن از ابزاری مانند ایمان بهره می‌برد تا به نتیجه مطلوب خود برسد، مانند خوش نویسی خوش ذوق که با خطاطی خود، آیات الهی را به زیبایی قلم می‌زند، اما سینما برای بیان جهان بینی قدرت و جذابیت‌های فراوانی دارد که نمی‌توان آن را انکار کرد.

این بازیگر سینما درباره این موضوع که آمریکا از ابزار سینما برای تعریف قصه‌های خود از پیامبران استفاده می‌کند، خصوصا در چند سال گذشته که به سمت تحریف شخصیت پیامبرانی مانند حضرت نوح (ع)، موسی (ع)، عیسی (ع)، وحتی پیامبر اکرم (ص) رفته است و اکنون شخصیت پردازی متفاوتی به دنیا ارائه داده است، چرا ما از ابزار سینما بهره نگرفته‌ایم؟ تصریح کرد: صنعت فیلمسازی هالیوود قدرتمند است، قطعا ما نمی‌توانیم با دستان خالی با آن مقابله کنیم، ما همت بند داریم، اما به هر حال در طرف مقابل برای هر اثرش میلیون‌ها دلار هزینه می‌کند، طبیعی است که حتی سخن باطل هم جذاب می‌شود، نباید این نکات را نادیده گرفت، تهیه‌کنندگانِ فعال سینما ایران با مشکلات متعددِ مالی آثار خود را می‌سازند، از سمت دیگر، امکانات و ابزار در سینما قسمت مهمی از کار را بر عهده دارد، گاهی عدم ورود بهتر از یک شروع بد است، نباید مشتمان را باز کنیم، چون در حال حاضر توانایی مقابله را نداریم و این تاثیر بدتری در جامعه می‌گذارد، البته ناامید هم نباید باشیم. در هر حال ما هم ابزار‌های موثر خودمان را داریم و باید از آن‌ها بهره بگیریم، البته این گونه هم نیست که جهان بینی تمام جوان‌های کشور را هالیوود شکل می‌دهد، اما اگر حتی تعداد اندکی به این تفکرات گرایش پیدا کنند باید نگران شویم.

وی درباره دغدغه‌هایی یک هنرمند در دولت جمهوری اسلامی یادآور شد: تنها به دولت مرتبط نیست، مطمئنا همه نگران فرهنگ جامعه هستند، اما باید دغدغه جامعه شود، باید تلاش کنیم و از خداوند هم بخواهیم که برای رسیدن به اهدافمان کمک کند، همان گونه که جوانان ما دربرابر داعشیان ایستادگی کردند وپیروز این نبرد شدند، ما هم باید امیدوار بمانیم.