مهران احمدی کارگردان فیلم سینمایی "مصادره" که امسال در جشنواره فیلم فجر رونمایی شده درخصوص تجربه اولین کارگردانی خود در عرصه سینما گفت: کارگردانی اتفاق بسیار سخت و عجیبی است. البته من تجربه کار با کارگردانان کار اولی بسیاری را داشته ام و همین باعث شده کمی تجربه داشته باشم اما با این وجود نمی شود از سختی های بسیار کار اولی بودن حرفی نزد.
وی درباره ساخت آثار کمدی برای عامه مردم و دوری از کمدی سخیف ادامه داد: من احترام خاصی برای سایر دوستان قائل هستم اما ما تمام سعیمان را کردیم تا یک کمدی شریف بسازیم. فیلمی که به هر قیمتی نخواهد مخاطب را به خنده وادار کرده و به سالن بکشاند. در هر صورت سینما یعنی جذب مخاطب و گاهاً ایجاد سرگرمی؛ اما باید در این مورد به شدت احتیاط کرد و فیلم خوب و سالم برای تماشاگر سینما ساخت.
مهران احمدی در مورد داستان فیلم مصادره از لحاظ تاریخی گفت: من سعی کردم کاملاً بی طرف در مورد تاریخ ایران نگاه کنم. من به عنوان یک انسان معمولی در نقطه ای ایستادم. فیلم مصادره به هیچ عنوان سیاسی نیست.
بازیگر سریال "پایتخت" با اشاره به گام برداشتن به سوی کمدی شریف اذعان کرد: سعی کردیم فیلمی بسازیم که اگر روزی خانواده ای به دیدن آن نشست؛ پدر خانواده از اینکه فرزندانش را برای تماشای این فیلم آورده شرمنده نشود و همه خانواده بتوانند در کنار هم از اثر لذت ببرند. مصادره فیلم کاملاً داستانگویی است، فیلمی که مخاطب پس از دیدن آن چیزی را همراه خود از سالن بیرون می برد.
وی نقطه تمایز مصادره نسبت به سایر آثار کمدی را اینگونه توصیف کرد: مصادره فیلمی است که هم می تواند گیشه خوبی داشته باشد و هم اینکه نظر داوران و اهالی رسانه در جشنواره فیلم فجر را جلب کند. به همین خاطر و به علت کیفیت اثر تصمیم گرفتیم در محیط حرفه ای فجر کارمان را به بوته نقد بگذاریم و صرفاً به اکران بسنده نکنیم.
بازیگر فیلم "شیار 143" درباره مشکلات ساخت فیلم مصادره تاکید کرد: یک گروه بزرگ و منسجم برای ساخت مصادره تلاش کردند و با وجود لوکیشنهای فراوان و گاهاً فرامرزی فیلم در 45 روز استاندارد فیلمبرداری شد. خلاصه در یک کلمه فیلم مصادره حاصل عشق و همدلی گروه ما بود.
وی در مورد داستان فیلم مصادره از لحاظ تاریخی افزود: من به عنوان یک انسان معمولی در نقطه ای ایستادم. فیلم مصادره به هیچ عنوان سیاسی نیست. مصادره به آدم هایی می پردازد که نقش عمده ای در زمان قبل انقلاب نداشتند اما تا سالها بعد هم خودشان و هم خانواده شان درگیر هستند. اصلی ترین دلیل پذیرش بازی در این فیلم موضوع قصه بود. من همیشه سعی می کنم به هیچ وجه برای بازی متر و معیار مشخص نکنم و برای نقش هایم اندازه نگذارم. شاید بسیاری از نزدیکان من ندانند اما من بسیاری از نقش ها را از رفتار و حرکات آنها انتخاب میکنم. شاید جالب باشد که بگویم در اولین برخورد با قصه به زندگی پدرم برخورد کردم زیرا پدر من هم کارهای بسیار عجیبی می کرد.
بازیگر نمایش "دن کامیلو" آینده خود به عنوان یک کارگردان را اینگونه تشریح کرد: به کارگردانی ادامه می دهم اما چون گزینه مالی چندان اهمیتی برایم ندارد؛ سعی می کنم به هر قیمتی کار نکنم و گزیده کار باشم. سعی می کنم از این به بعد کاملاً معقولانه و با انتخاب فیلمنامه های درست و خوب به کارگردانی ادامه دهم.
وی درباره فیلم اولی بودن خود و حضورش در جشنواره فجر سال گذشته تصریح کرد: بالاخره سختی برای هر کاری وجود دارد اما به واسطه تجربه کار با فیلم اولی ها خیلی از سختی ها را از قبل حل کردم. در این میان کمک تهیه کننده هم بسیار موثر بود و از سویی سن و سالم باعث شد کمی راحتتر بر مشکلات فائق آیم.جوانی بیست و چهار پنج ساله نیستم و نامی را برای سینمای خودم کسب کرده ام. در این سینما کارگری کرده ام تا به اینجا برسم.
این بازیگر سینما درخصوص وجود بداهه پردازی در فیلم خود افزود: من اصلاً چیزی به نام بداهه را در کار قبول ندارم. سالها تجربه بازی در تئاتر و سینما را داشته ام شاید دوران نوجوانی بداهه داشتیم، اما یادم نمیآید در این سالها کاری را با بداهه جمع کرده باشم. ما شاید برعکس برخی از آثار کمدی 140 صفحه فیلمنامه داشتیم که طی سه ماه بازنویسی به 70 صفحه تبدیل شد.
احمدی بازی رضا عطاران را کاملاً تازه خواند و ادامه داد: بازی رضا در مصادره به هیچ وجه تکراری نیست. وی زحمت بسیاری برای این نقش کشید. تمام بازیگران کمدی در جهان شخصیت ثابتی دارند اما سوال اصلی من این است که آیا بازی عطاران در دوران سالمندی در کدام فیلم تکرار شده است؟.
احمدی با دفاع از عطاران و بازی او در مصادره تاکید کرد: تمام بازیگران کمدی در جهان شخصیت ثابتی دارند اما سوال اصلی من این است که آیا بازی عطاران در دوران سالمندی در کدام فیلم تکرار شده است؟.
وی در همین راستا ادامه داد: بدون شک مخاطب در مصادره رضا عطاران بسیار متفاوتی خواهد دید. هادی کاظمی نقش بسیار سختی را ایفا کرده و هومن سیدی با سایر آثارش به کلی متفاوت است. تجربه و سابقه کاری بازیگری من نشان می دهد که همواره از تکرار دوری کرده ام و در کارگردانی هم بر همین اصل پیش خواهم رفت.
احمدی درباره وجود گفتمان و مشورت در ساخت اولین فیلم خود اضافه کرد: گفتمان و بحث درباره چگونگی شکلگیری کار با تمامی عوامل انجام میشد. دو ماه پیش تولید ما به هیچ وجه به بطالت نگذشت و با همین صحبت ها به محصول نهایی رسیدیم.
بازیگر فیلم "شیار 143" درباره حضور نرگس آبیار به عنوان مشاور کارگردان در فیلم مصادره تاکید کرد: فیلم مصادره به نوعی طنز تلخ دارد. بخش کمدی بیشتر با من و بازیگران بود. به واسطه ویژگی های تکنیکی که نرگس آبیار دارند با افتخار از وی برای همکاری دعوت کردم.
وی درباره احتمال اصلاحیه برای فیلم مصادره اذعان کرد: از نظر من به هیچ وجه فیلم نباید اصلاحیه داشته باشد و چیزی هم ندارد که بخواهد اصلاح شود. اما اگر این اتفاق بیفتد خودم را روبروی وزارت ارشاد آتش می زنم.
احمدی با اشاره به دوری طولانی مدت خود از تئاتر خاطرنشان کرد: سه چهار سال پیش تئاتر "دن کامیلو" را کار کردم ولی بعد از آن نتوانستم کاری انجام دهم زیرا تئاتر بسیار سخت است و شما باید زندگی خود را چهار و یا پنچ ماه تعطیل کنید. امسال قرار بود در یک تئاتر بازی کنم که به دلیل مشغله نتوانستم آن را قبول کنم اما به امید خدا سال آینده یک اثر نمایشی را به کارگردانی خودم روی صحنه می برم.
گفتنی است نخستین ساخته مهران احمدی قرار بر کمدی خاص و تازه ای در سینمای ایران داشت اما پس از اکران مشخص شد که احمدی نیز با همان فرمول های قدیمی فیلم های کمدی سراغ این ژانر پرطرفدار رفته است. این فیلم در اکران افتتاحیه نوروزی خود نتوانست اقبال چندانی را به دست آورد و تنها به فروشی معادل 175,242,000 تومان در دو روز اول بسنده کرد تا این مبلغ نسبتاً پایین صدر گیشه نوروز را بالاتر از آثاری همچون لاتاری، به وقت شام، لونه زنبور، فراری، خرگیوش و فیلشاه از آن خود کند.
البته این را نباید فراموش کرد که "مصادره" بدون شک با حضور "رضا عطاران"، "هومن سیدی"، "مهران احمدی" و "هادی کاظمی" و همچنین سایر الگوهای سینمای گیشه فروش خوبی خواهد داشت اما باید دید آیا آنطور که سازندگان اثر اعتقاد داشتند، مصادره فیلم تازه ای در عرصه کمدی است.
مصادره در ابتدا مخاطب را همراه می کند اما با گذشت دقایقی از فیلم متوجه می شویم که احمدی دنباله ای محترمانه از فیلم "نهنگ عنبر" را ساخته و کمی مضمون را قوی تر کرده است. فیلم احمدی باز هم با استفاده از نوستالژی های قدیمی سعی در جذب مخاطب دارد.
آنچه بیش از همه در مصادره به چشم می خورد عدم توانایی فیلم در ایجاد موقعیت های کمدی است. فیلم مصادره تکلیف مخاطب را روشن نمی کند که آیا با کمدی سر و کار دارد یا این فیلم به نوعی طنز تلخ است زیرا در بخش هایی از فیلم با همان حرکات رضا عطاران سعی در خنداندن مخاطب دارد و این با مفهوم کمدی تلخ کاملاً منافات دارد.
مصادره از نگاهی دیگر تلنگری به فیلم "سن پطرزبورگ" زده و می خواهد در روایت با قرار دادن یک دانای کل روایتی از روزگار گذشته بر شخصیت ها ارائه کند. فرمولی که در فیلم "سن پطرزبورگ" جواب مثبت داد اما در فیلم مصادره یکی از عوامل نقد منتقدین بود.
احمدی در فیلم اول خود تلاش هایی برای نگه داشتن مخاطب در سالن داشته اما ریتم فیلم در بخش های مختلفی دچار فراز و فرود هایی ناهمگون می شود. اتفاقاتی که گاهاً باعث خستگی مخاطب شده و وی را کمدی دلزده می کند.مخاطبی که با توجه به تبلیغات اثر به دنبال یک کمدی شادی آور است اما به محض ورود به سالن با اثری چندگانه روبرو می شود.
مصادره بیش از آنکه بر فیلمنامه استوار باشد به بازیگران خود تکیه دارد و همین عاملی شده تا بازیگران در جایگاه های خود در جا بزنند. بازیگران هر از چندگاهی تلاشی نافرجام برای خنداندن مخاطب می کنند اما به دلیل عدم هماهنگی و تناسب این لحظات بسیار مقطعی و گذرا هستند.