«دویچه وله» نوشت: با گسترش روز به روز جنبش افشاسازی موارد آزار و تجاوز جنسی در هالیوود و دیگر نهادهای جهان، افراد پرنفوذ حوزه ادبیات هم از این اتهامها مبرا نمانده و همین مساله باعث واکنش آکادمی نوبل شده است.
این آکادمی طی بیانیهای اعلام کرده تمام ارتباطاتش را با مردی که توسط ۱۸ زن به تجاوز و تعرض جنسی متهم شده، قطع کرده است. این فرد که از او نامی برده نشده، عضو آکادمی نبوده اما از افراد پرنفوذ در این نهاد محسوب میشده است.
آکادمی نوبل ادبیات جلسهای بحرانی برای این تصمیم تشکیل داد و روز گذشته اعلام کرد: تمام اعضای آکادمی، دختران و همسرانشان و کارمندان آکادمی تجربه صمیمیت ناخواسته و رفتارهای نامناسب را با این مرد داشتهاند.
این متهم همسر نویسندهای مطرح است و روابط نزدیکی با آکادمی سوئدی نوبل داشته است. او همچنین مدیر یک باشگاه کتابخوانی است که در آن با همکاری نویسندگان برنده نوبل، جلسات کتابخوانی و نمایشگاههای کتاب برگزار میشود. او علاوه بر این، اداره آپارتمانی را در پاریس که متعلق به آکادمی نوبل است، بر عهده دارد.
هفته گذشته یک روزنامه سوئدی شکایتنامه ۱۸ زن از این مرد را منتشر کرد. این زنها او را به تعرض و تجاوز طی سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۷ متهم کردهاند. براساس ادعای این روزنامه، برخی از این زنها به آکادمی نوبل منسوب هستند و گفتهاند به دلیل ترس از دست دادن شغلشان، طی این سالها سکوت کرده و از این فرد بانفوذ شکایت نکردهاند.
براساس قانون کشور سوئد، به دلیل احتمال بیگناه بودن این مرد، نام او تاکنون فاش نشده اما با سابقه گسترده او در حوزه فرهنگی احتمالا به تدریج این اتفاق خواهد افتاد. با این حال، او مدعی شده گناهکار نیست و این ادعاها را تکذیب کرده است.
«سارا دانیوس» دبیر دائمی آکادمی نوبل درباره این اتفاق نوشته که از شنیدن این اخبار «شوکه و ناراحت» شده و هیچ دلیلی برای شک کردن به این اظهارات ندارد.
آکادمی سوئدی نوبل در سال ۱۷۸۶ توسط پادشاه «گوستاو سوم» تاسیس شد و از سال ۱۹۰۱ تاکنون جایزه نوبل ادبیات را به صورت سالانه به برگزیدگانش اعطا میکند. امسال «کازوئو ایشیگورو» نویسنده انگلیسی ژاپنیتبار که رمانهای «بازمانده روز» و «هرگز رهایم مکن» را در کارنامهاش دارد، به عنوان برنده نوبل ادبیات معرفی شد.