شب گذشته یکشنبه پنجم شهریور 1396 تالار وحدت میزبان مراسم بزرگداشت فخری ملکپور نوازنده پیشکسوت پیانو و تنها یادگار پیانو نوازی به شیوه استاد مرتضی محجوبی بود. این مراسم به همت موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش» با حضور هنرمندان و علاقه مندان موسیقی ایرانی برگزار شد.
پخش فیلم هم نوایی و تصنیف «پیر چنگی» به یاد استاد احمد عبادی در دستگاه همایون با شعری از بیژن ترقی، پیانو نوازی استاد فخری ملک پور و خوانندگی سالار عقیلی بخش اول برنامه نکوداشت را تشکیل میداد. این در حالی است که در پایان نمایش فیلم، سالار عقیلی با حضور در جایگاهی که فخری ملک پور در آن نشسته بود از وی قدردانی و به ابراز احساسات تماشاگران پاسخ داد.
بداهه نوازی تمبک محمد اسماعیلی و سنتور سعید ثابت از هنرمندان مطرح موسیقی ایرانی که تا چند روز آینده تازه ترین کنسرت خود را در بنیاد آفرینش های هنری نیاوران برگزار خواهند کرد، بخش دوم برنامه نکوداشت استاد ملک پور بود که پس از معرفی مجری بلافاصله به اجرای برنامه خود پرداختند.
پایور به ما احترام به پیشکسوت را آموخت
سعید ثابت نوازنده سنتور و از شاگردان فرامرز پایور، بعد از اجرای برنامه بداهه نوازی خود بیان کرد: شاید شما امشب پیش خودتان فکر کنید که دلیل حضور یک نوازنده سنتور در مراسم نکوداشت استاد پیانو نوازی چه بوده است؟ باید در پاسخ بگویم ما در مکتب استاد فرامرز پایور قبل از فراگیری موسیقی، احترام به پیشکسوت را آموختیم. استاد پایور و بسیاری از هنرمندان بزرگ دیگر همیشه به ما گوشزد می کردند که باید مبادی آداب باشیم. به همین جهت حضورم در این برنامه وظیفه ای بود که باید انجام می دادم و مطمئنم اگر استاد پایور در قید حیات بود حتما در این مراسم نکوداشت حضور پیدا می کرد.
او ادامه داد: دلیل دیگری که انگیزه ای برای حضورم در برنامه امشب شد، ارادت استاد پایور به استاد مرتضی محجوبی (استاد فخری ملک پور) بود. من خوب به یاد دارم هرگاه استاد پایور پیرامون نوازندگی به شاگردان توصیه ای داشت،می گفت: «اگر می خواهید ساز زدن را یاد بگیرد، نوازندگی جلیل شهناز، حسن کسایی، علی اصغر بهاری و حتما پیانوی مرتضی محجوبی را گوش کنید» و حالا چه بهانه ای از این بهتر که در مراسم تنها یادگار استاد مرتضی محجوبی استاد فخری ملک پور حضور پیدا کنم.
بعد از صحبت های ثابت و با توجه به اینکه روز شنبه چهارم شهریور مصادف با سالروز تولد استاد محمد اسماعیلی بود هدیه ای به رسم یادبود از سوی ناصر ایزدی مدیر بخش موسیقی موسسه «راد نو اندیش» به وی اهدا شد.
سالارعقیلی آواز خواند، پسرش تنبک نواخت و همسرش پیانو
پخش کلیپی از زندگی و فعالیت های هنری استاد فخری ملک پور و اهدای تندیس و لوح تقدیر به این هنرمند پیشکسوت به همراه پیانونوازی حریر شریعت زاده، خوانندگی سالار عقیلی و نوازندگی سحاب تربتی بخش های اصلی مراسم نکوداشت استاد فخری ملک پور بود.
سالار عقیلی در این بخش از برنامه بود که با یک اقدام جالب توجه، قدردانی غافلگیرکننده ای را برای مراسم نکوداشت استاد فخری ملک پور رقم زد.
وی پس از اجرای بخش اول برنامه خود خطاب به تماشاگران گفت: بسیارخوشحالم که در شب نکوداشت بانوی موسیقی ایران استاد فخری ملک پور برنامه اجرا کرده و همراه با همسرم به این هنرمند بزرگ موسیقی کشورمان ادای دین می کنیم. به هر حال امشب استادان بزرگ عرصه آواز در مراسم حضور دارند که بنده در خدمت آنها جسارت کرده و برنامه مختصری را اجرا کردیم.
این خواننده موسیقی ایرانی ادامه داد: استاد ملک پور همواره به پسرم ماهور لطف داشته و جالب اینکه ماهور نیز از همان دوران کودکی که به فراگیری موسیقی مشغول شد به بانو ملک پور علاقه مند بود. به همین جهت من از او خواستم تا به افتخار این استاد موسیقی ایرانی امشب روی صحنه بیاید و همراه من و همسرم به نوازندگی تمبک بپردازد. برنامه ای که امیدوارم مورد پسند شما عزیزان قرار بگیرد.
پس از اینکه ماهور عقیلی با تشویق قابل توجه تماشاگران روی صحنه آمد و جایگزین سحاب تربتی شد، خانواده سالار عقیلی تصنیفی را برای مخاطبان در تالار اجرا کردند که این برنامه با توجه به حضور خانواده عقیلی با استقبال مخاطبان روبه رو شد.
فخری ملکپور برای موسیقی ایران یک گنجینه گوهر است
میرعلیرضا میرعلی نقی پژوهشگر و منتقد شناخته موسیقی نیز در یادداشتی پیرامون مراسم نکوداشت استاد فخری ملک پور نوشته بود: «فخرالسادات ملک پور، بانوی هنرمند نوازنده پیانوی ایرانی، خود به تنهایی یک مجموعه فرهنگ زنده انسانی – ایرانی است. درخشندگی او تنها به نواختن پیانو آن هم به شیوه استاد مرتضی محجوبی ختم نمی شود. مجموعه ای زیبا از خصوصیاتی ذاتی، تربیتی، فرهنگی و انسانی است که او را اینچنین بی بدیل معرفی می کند. معلمی است که درس او زمزمه محبت بوده و چه بسیار نا آشنایان به نواختن موسیقی اصیل ایرانی با پیانو را، ابتدا صدای ساز او بوده که به این وادی از هنر کشانده است. او در تمام این سال ها بدون هیچ چشمداشتی– چه مادی و چه معنوی – عاشقانه تدریس کرده، نواخته، ساخته، انتشار داده و همه را به عشق و ارادت به استادش – مرتضی خان بزرگ – انجام داده است.
فخری ملک پور پرورده فضای تربیتی و هنری و اخلاقی قدیم موسیقی ایران است، فضایی که در آن تکنیک نمایی، خود نمایی و بی اعتنایی به ریشه ها رسم نبود. فرهنگی بود که حال و احساس را بر فرم و مهارت های صحنه گیر برتری می داد و استادی را نه در محفوظات بلکه در ایجاد دگرگونی های درونی و پالایش روانی با نغمه ها می شناخت.
وجود او بر موسیقی برای موسیقی امروز ما و برای فضای بحران زده آن، نه تنها یک میراث فرهنگی، بلکه یک گنجینه گوهر است. چرا که تاثیر خود را از تمام جهات گذارده و یک تنه، یک مکتب اصیل نوازندگی را با حفظ تمام خصوصیات آن اشاعه داده است و موسسه فرهنگی هنری «راد نو اندیش» افتخار دارد که در قیاس قطره با دریا، نکوداشتی را قصد تعظیم به هنر و شخصیت یک عمر برازندگی ایشان به همراه شاگردان و دوستداران ایشان، تقدیم علاقه مندان کنند.»
فضل الله توکل، میلاد کیایی، رامبد صدیف، کامبیز روشن روان، مجید درخشانی، رافائل میناسکانیان، پری ملکی، علی جهاندار، محمد سریر، حمیدرضا نوربخش، فاضل جمشیدی، مزدا انصاری، رضا شایسته، سامان احتشامی، حمید خزاعی از جمله هنرمندانی بودند که در این مراسم حضور داشتند.