از زمانی که اعلام شده قرار است «پایتخت 5» با همکاری سازمان اوج ساخته شود، مخاطبان این سریال یک جورهایی اظهار نگرانی کردند. از آنجایی که معمولاً اسپانسرهای پایتخت، حضور فعالی در سریال داشتند، اینطور به نظر میرسید که اینجا هم با اعمال سلیقه شدید از سازمان اوج روبهرو باشیم. درباره شیوه مشارکت سازمان اوج در سریال پایتخت با سیروس مقدم گپ زدهایم.
ممکن است این سازمان به عنوان اسپانسر، بخواهد حضور محتوایی در سریال داشته باشد؟
بگذارید صادقانه بگویم. براساس توافقی که ما با آقای سرافراز داشتیم، قرار بود ما سریال «علیالبدل» را بسازیم و در ازای آن به ما مجوز ساخت نسخه سینمایی پایتخت را بدهند. ما «علیالبدل» را ساختیم و تمام شد و توافق نسخه سینمایی پایتخت هم انجام شد اما یک مرتبه افتادیم در پروسه جابهجایی مدیریت تلویزیون. خب طبیعی است که وقتی مدیر جدید میآید، میگوید چرا باید مجوز بدهیم؟ این همه سریال خوب ساخته شده چرا به آنها مجوز سینمایی ندادند؟ و خیلی حرفهای دیگر. مدتی طول کشید تا آقای میرباقری متوجه شود که من همان سیروس مقدم هستم که سالها با خود ایشان سریالهای مختلفی کار کردیم و وقتی توافقی صورت میگیرد باید سر جایش بماند. بنابراین وقتی سوءتفاهمها برطرف شد، گفتند اشکالی ندارد، منتها قبل از آن، «پایتخت 5» را بسازید و بعد از آن سراغ نسخه سینمایی بروید.
چرا محمد سرافراز به جای «علیالبدل» نگفت «پایتخت5» را بسازید؟
در زمان مدیریت پس از مهندس ضرغامیی فضای عجیبی وجود داشت. نسبت به دنبالهسازی حساسیت خاصی داشتند. حتی تا شب پخش «پایتخت 4» به ما فشار میآوردند که اسم این سریال را عوض کنیم. مهایتاً هم زیر بار آن نرفتیم.
یعنی اگر دوره سرافراز ادامه پیدا میکرد شما الان میرفتید سراغ سینمایی؟
بله داستان داشتیم و الان هم اتفاقاً میخواهیم براساس همان داستان پایتخت 5 را بسازیم.
درباره همکاری با اوج توضیح ندادید.
داشتم میگفتم. زمانی که قرار شد «پایتخت5» ساخته شود، در جلسهای که با مدیران داشتیم گفتیم که این سریال شرایط بهخصوصی دارد. آنها باید به مسافرت بروند و ما باید در قبرس، کیش، قشم و چند جای دیگر فیلمبرداری داشته باشیم. طبیعتاً هزینه ساخت بالا میرود. در این صورت با مصوبه دقیقهای سه میلیون تومان نمیشود این کار را کرد و اگر نمیتوانید تامین کنید بگویید که ما هم خودمان را اذیت نکنیم. اما آنها گفتند اگر این را بسازید مجوز سینمایی را بهتان میدهیم. با حساب و کتابهایی که کردیم، دیدیم نمیشود. از طرفی در این میازن سازمان رایزنیهایی را با سازمان اوج داشت. این سازمان قبول نکرد و گفت سیروس مقدم قرارداد ساخت «هنگام بیداری» را با ما دارد و باید اول آن را بسازد. بعد از چندین جلسه، صدا و سیما توانست اوج را متقاعد کند که اول باید «پایتخت5» ساخته شود و بعد «هنگام بیداری».
یعنی الان سازمان اوج به جز پول دادن هیچ نقش دیگری در سریال ندارد؟
اهداف و حرفهایی که در سریال وجود دارد به شدت اوج پسند است. از این نظر که داستان سریال براساس اتحکام خانواده و نگه داشتن ملیت، مذهب و دین نوشته شده. بدون اینکه وارد شعارزدگی و اینجور چیزها بشود. چون طرح مربوط به یک سال پیش است که اصلاً اوجی وجود نداشته. سازمان اوج ابتدا زیاد تمایلی به ورود در پروژه پایتخت نداشت. آنها زمانی ترغیب به همکاری با ما شدند که حضرت آیتالله خامنهای، در جلسهای خصوصی با چند کارگردان، جزئیات این سریال را تحلیل کردند و حتی نام شخصیتهای سریال را به زبان آوردند و سراغشان را گرفتند. این مسئله دل دستاندرکاران اوج را قرص کرد. در جلساتی هم که داشتیم محسن تنابنده با صراحت گفت سفارشی ساز نیستیم و از ما نخواهید که کار خاصی که مد نظر شماست انجام دهیم.
الان فیلمنامه و روند کار شما در «پایتخت5» را معاونت سیما تایید میکند یا سازمان اوج؟
صاحب کار، سازمان صدا و سیما است و اوج فقط مشارکت و سرمایهگذاری میکند تا به سرانجام برسد. در واقع دارد روی پروژهای سرمایهگذاری میکند که میداند بعداً برایش وجهه مردمی دارد.