نشان ملی لیاقت یا نشان شوالیه، نشان هنر و ادب، نشان افسر یا آفیسر و ... نشانها و مدالهایی هستند که دولت فرانسه در مقاطع مختلف زمانی از طرف دولت فرانسه به اهالی فرهنگ و هنر یا فعالین سیاسی اهدا میشود. نشان شوالیه شاید نام آشناترین این نشانها باشد که تا کنون چند باری هم به شخصیتهای علمی، فرهنگی و هنری کشورمان داده شده است. نشان هنر و ادب درجه «فرمانده» هر ساله به حدود 20 نفر، نشان «افسر» به حدود 60 نفر و نشان «شوالیه» به حدود 200 نفر از سراسر جهان اعطا میشود.
در همین راستا روز گذشته و در سکوت کامل خبری، سفیر فرانسه این نشان را به آیدین آغداشلو نقاش و گرافیست اهدا کرد. مراسم اهدای نشان شوالیه به آیدین آغداشلو در محل سفارت فرانسه در تهران برگزار شد.
سفیر فرانسه در این مراسم سخنرانی درباره جایگاه هنر آیدین آغداشلو در ایران و جهان ایراد کرد و بعد از این سخنان سفیر، نشان شوالیه از طرف وزیر فرهنگ فرانسه و توسط سفیر این کشور اهدا شد. آغداشلو هم این جایزه را دریافت و تشکر کرد.
داریوش شایگان هم در این مراسم به زبان فرانسه از این هنرند نقاش و گرافیست تمجید کرد و نقاشیهای آغداشلو را پرمایهترین هنر معاصر ایران از نظر فلسفه و عشق نامید و به شرح این مفاهیم از نگاه خودش پرداخت. این جلسه در سکوت خبری و بدون دعوت از هیچ رسانه ایرانی یا فرانسوی برگزار شد و ساعت 19 به وقت تهران پایان یافت.
بر اساس این گزارش، شهرام ناظری، محمدرضا شجریان، رضا سیدحسینی، محمدعلی سپانلو، عباس کیارستمی، لیلا حاتمی، پری صابری، لیلی گلستان، جلال ستاری، داریوش مهرجویی، کامبیز درمبخش و محمود دولتآبادی نشان فرانسوی شوالیه را بر سینه آویختهاند.
اما چندی پیش حسین علیزاده نوزانده و آهنگساز مطرح موسیقی ایرانی دست رد به سینه فرانسویها زد و با انتشار نامهای جایزه وزارت فرهنگ فرانسه را نپذیرفت: «ضمن قدردانی از مسئولین کشور و سفارت فرانسه، به احترام مردم هنرپرور و هنردوست ایران، به نام حسین علیزاده قناعت کرده، تا آخر عمر به آن پیشوند یا پسوندی نخواهم افزود. در آخر ضمن تبریک به تمام بزرگان ایران و جهان که نشان با ارزش شوالیه را دریافت کردهاند، خود را بینیاز از دریافت هر نشانی دانسته، همچنان اندر خم کوی دوست و به شوق عشق تا آخر عمر خواهم ایستاد. با سپاس از تمام مردم هنردوست ایران و جهان...»