نشست خبری جشنواره خاتم «داستان کوتاه ویژه پیامبر(ص)» پیش از ظهر امروز سهشنبه، 15 دیماه، با حضور علیاکبر اشعری رئیس شورای راهبردی این جشنواره و مجید قیصری دبیر علمی در بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق(ع) برگزار شد.
بر اساس این گزارش، علی اکبر اشعری ضمن بیان اینکه یک سالی است که در قالب برنامههای فرهنگی بنیاد ارشاد و رفاه امام صادق مجموعه فعالیتهایی دیده شده است افزود: از جمله آن برنامههایی است که منجر به برپایی جشنواره سالانه خاتم شد. غرض از برگزاری این جشنواره تشویق به بازتولید محتوای تاریخی و معارف دینی برای مخاطب امروز است.
وی ضمن تاکید بر اینکه این کار از جنبههای مختلف دارای اهمیت است، خاطر نشان کرد: به دلیل اینکه هر نویسندهای بخواهد آثار تاریخی را بازتولید کند، باید به منابع تاریخی مراجعه کند، ما در حوزه دین در داستان آثار زیادی نداریم، این کار به تولید آثار جدید و کشف استعدادهای تازه نیز کمک میکند.
اشعری در ادامه با بیان این مطلب که به این نتیجه رسیدیم که بیرون از دستگاههای دولتی و عمومی کارها را انجام دهیم گفت: از همین رو با مجمع ناشران انقلاب اسلامی و دوستان شهر کتاب که هر دو از نهادهای خصوصی و غیردولتی به شمار میروند، مشارکت کردند.
وی با اشاره به برپایی مراسم اختتامیه و رونمایی از پوستر جشنواره همزمان با میلاد پیامبر اکرم(ص) در تالار وحدت گفت: در این مراسم از مجید مجیدی به دلیل سخت فیلم محمد رسول الله(ص) تقدیر شد و کتاب «قاف» یاسین حجازی نیز رونمایی و مورد تقدیر قرار گرفت. این کار را در دورههای آتی دنبال خواهیم کرد و فعالیتهای مهم این حوزه را مدنظر قرارداده و از آنها تقدیر میکنیم.
اشعری از طراحی وبسایت جشنواره خبر داد و گفت: علاقهمندان میتوانند آثار خود را به صورت پستی و یا اینترنتی ارسال کنند همچنین برای سال آینده پیشنهاد بینالمللی این جشنواره مطرح شده که به نظر میرسد، شدنی باشد.
رئیس شورای راهبردی جشنواره خاتم اضافه کرد: یک جایزه ویژه نیز برای بهترین اثری که تاکنون در این زمینه منتشر شده است در نظر گرفتهایم که برای این دوره کل سالهای پس از پیروزی انقلاب بررسی میشود، اما از دوره آینده طبعاً در طول سال این کتاب باید منتشر شده باشد.
اشعری در پاسخ به این پرسش که آیا امکان دارد در سال آینده بخشهایی به بخش اصلی جشنواره اضافه شود، گفت: برنامهریزی اولیه این است که صرفاً در قالب داستان کوتاه کار را ادامه دهیم، اما شورای سیاستگذاری به اقتضای جامعه ممکن است تصمیمات جدیدی بگیرد.
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا وزارت ارشاد در این زمینه حمایتی از شما داشته است یا خیر گفت: ما کمکی از ارشاد نخواستهایم، اگر بخواهیم متکی باشیم ممکن است کار متزلزل شود، البته معنای این حرف این نیست که آنها بخواهند یاری کنند و ما قبول نداشته باشیم.
* قیصری: یکی از دغدغهها در بحث داوری آثار بحث اسرائیلیات است
مجید قیصری دبیر علمی جشنواره خاتم نیز در سخنانی گفت: خلأ جشنوارهای با نام خاتم و تمرکز بر وجود حضرت رسول(ص) از دغدغههای شخصی بنده بود. اینکه ما در عرصه داستان کوتاه جشنوارهای با محوریت حضرت رسول داشته باشیم را من یاد ندارم، غرض ما از داستان کوتاه مدرن بازآفرینی از شخصیت حضرت رسول(ص) است وگرنه ما داستانهای کوتاهی داریم که به شکل بازنویسی تاریخی چه به صورت کوتاه و چه بلند عرضه شدهاند. یکی از چیزهایی که ما به عنوان مخاطب با اینگونه داستانها مواجه هستیم، این است که احساس میکنیم تاریخ میخوانیم.
وی با تاکید بر اینکه در ادبیات دنیا نیز شخصیتهای تاریخی بزرگی وجود دارند که در ادبیات به روز شدهاند عنوان کرد: در عالم در مورد حضرت موسی(ع 120 اثر، در مورد حضرت عیسی(ع) 200 اثر اما در مورد شخیصت حضرت رسول تنها دو فیلم هنری ساخته شده است. در حوزه ادبیات نیز وضع به همین منوال است.
وی افزود: آن چیزی که بیشتر مدنظر ما است، نگاه امروز است. همانطور که کلام خدا در زندگی ما جاری و ساری است، شخصیت حضرت رسول(ص) نیز در زندگی ما جاری است، اگر ما بتوانیم این جلوهها را در قالب داستان کوتاه بیان کنیم، به یقین حرکت مبارکی داشتهایم.
قیصری در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص شیوههای داوری گفت: تلاش داریم هر بخش را به صورت مستقل داوری کنیم، برای نمونه داستانهای بازآفرینی شده، داستانهای فلش هر یک مستقلاً داوری میشوند. همچنین آثار در دو مقطع سنی کودک و نوجوان و بزرگسال تفکیک شدهاند.
وی به بازخوردهای گرفته شده از برپایی چنین جشنوارهای اشاره کرد و افزود: بازخوردهای شفاهی بسیار خوب بودند. حتی نویسندگان حرفهای بسیار استقبال کردند که این خود حائز اهمیت است.
قیصری همچنین در پاسخ به سوال فارس پیرامون آثاری که تاکنون جمع آوری شده است گفت: برخی کتابها جمع آوری شدهاند، اما در این 30 سال کار تاریخی که به صورت بازنویسی تاریخی انجام شده شاید صورت گرفته باشد، اما کار هنری به صورت جدی اندک بوده است.
وی ادامه داد: یکی از دغدغهها در بحث داوری اسرائیلیات است، مواردی که در تاریخ جعل شده است، عدهای دغدغه مند بودند که نکند برخی از این مباحث وارد فضای داستانها شود. به همین منظور ما از کارشناسان تاریخی در گروههای داوری بهره خواهیم گرفت تا این اتفاق نیفتد، علاوه بر آن 15 عنوان کتاب نیز به عنوان منبع معرفی شده است که میتواند در این زمینه نویسندگان را یاری کند.
وی در پایان گفت: در اختتامیه جشنواره که همزمان با مبعث حضرت رسول اکرم برگزار میشود، از یکی از شخصیتهایی که در عرصه داستان کار کرده است تقدیر خواهیم کرد.
گفتنی است، جوایز این جشنواره عبارتند از:
نفر اول 12 سکة تمام بهار آزادی، دپیلم افتخار، تندیس جشنواره
نفر دوم 7 سکة تمام بهار آزادی، دپیلم افتخار، تندیس جشنواره
نفر سوم 5 سکة تمام بهار آزادی، دپیلم افتخار، تندیس جشنواره
نفرات چهارم تا دهم هرکدام یک سکة تمام بهار آزادی، لوح تقدیر
اما 14 سکه تمام بهار آزادی به عنوان جایزه ویژه اختصاص یافته است.