ممیزی کتاب را از خود ناشران شروع می‌کنیم

به گزارش افکارنیوز، علی جنتی در مصاحبه با نشریه زنجیره‌ای آسمان هر چند احتمال داده که ممیزی پیش از چاپ کتاب حذف شود، اما می‌گوید: البته این از مسائلی است که باید پس از استقرار در وزارتخانه بررسی شود چون ابعاد مختلفی دارد و نمی‌شود یک بعدی به آنها نگاه کرد. اما چیزی که الان در ذهنم هست و فکر می‌کنم جزو کارهایی است که باید دنبال کنیم برداشتن ممیزی قبل از نشر است. ما باید چارچوب‌های قانونی را به طور شفاف بیان کنیم و در اختیار ناشران قرار دهیم تا آنها به نوعی خودتنظیمی داشته باشند. به این معنا که خودشان کتاب‌هایی را که تحویل می‌گیرند از این جهت بررسی کنند که با ضوابط همخوانی دارد یا ندارد.

وی می‌افزاید: خود ناشر وقتی روی کتابی سرمایه‌گذاری می‌کند که سه هزار تیراژ دارد، می‌داند اگر آن کتاب از چارچوب‌های قانونی خارج بشود سرمایه‌اش دچار مشکل می‌شود و مجبور می‌شود صفحاتی از کتاب را تغییر بدهد تا با ضوابط منطبق شود. لذا از همان اول ناشر این ضوابط را مراعات خواهد کرد. بعد نوبت ممیزی بعد از انتشار می‌رسد.

جنتی با بیان اینکه همان «ممیزی قبل از چاپ، بعد از چاپ انجام می‌شود»، می‌گوید: خود ناشر کتابی را می‌خواند باید بفهمد که این کتاب با مقررات همخوانی دارد یا ندارد. خود او باید قبل از اینکه کتاب را چاپ کند باید به نویسنده بگوید این قسمت را[که با مقررات همخوانی ندارد] حذف کند.
وی در ادامه مسئولیت نظارت را با وزارت ارشاد دانست و گفت: یکی از مسئولیت‌های وزارت ارشاد نظارت است. ما گفتیم تصدی‌گری نباید کنیم. اما سیاست‌گذاری، نظارت و حمایت از وظایف وزارت ارشاد است. باید به وظیفه نظارتی‌اش عمل کند.

وی در پاسخ این سؤال که در نهایت از حرفهای شما این نتیجه را میگیرم که معتقدید سانسور باید باشد، میگوید: شما اسمش را میگذارید سانسور. اما من میگویم به یک نوع نظارت و اجرای قوانین معتقد هستم. نمیشود اسم اجرای قانون را سانسور گذاشت. بگذارید تعبیر شما را درست کنم. وقتی چراغ قرمز است و شما چراغ را رد میکنید دو جور به این مسأله میشود نگاه کرد. میشود گفت شما را جریمه کردند و میشود گفت در مورد شما اعمال قانون کردند. جریمه همان اعمال قانون است. اما یکی میگوید جریمه لفظش بد است چون پولی را به زور از کسی میگیرند. در حالی که همان اعمال قانون است. در بحث نظارت هم اعمال قانون میشود.