علی رمضانی سخنگوی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در ششمین نشست خبری این دوره از نمایشگاه که عصر امروز سهشنبه ٢۶ اردیبهشتماه برگزار شد، اظهار داشت: هفتمین روز برگزاری نمایشگاه کتاب درحالی میگذرد که ٢۶ اردیبهشتماه روزی بینظیر در تاریخ نمایشگاه است و براساس مشاهدات، جمعیت امروز نمایشگاه بیسابقه است.
مردم در بزرگراهها ماشین پارک کردهاند
وی با اشاره به اینکه اگر باغ علم و دانایی امروز جایگاه دارد، محصول باغ علم امام صادق (ع) است، گفت: ایشان فرمودند هرکس برای خدا دانش بیاموزد و به دیگران بیاموزد، جایگاه ویژهای در ملکوت خواهد داشت.
رمضانی با بیان اینکه از ساعتها قبل از بازگشایی سالنهای نمایشگاه پارکینگها پُر شد و در خیابانهای اطراف مردم ماشینهای بسیاری حتی در بزرگراهها پارک کردند، گفت: در بزرگراههای مدرس و شهید سلیمانی تا سیدخندان و هفت تیر ماشینهای بازدیدکنندگان پارک شده است.
ساعت کار نمایشگاه امروز یک ساعت افزایش یافت
سخنگوی نمایشگاه کتاب گفت: هیچکدام از پیشبینیهای قبل از برگزاری، با توجه به شرایط اقتصادی، فروش بالای نمایشگاه را حدس نمیزد. شب گذشته در شورای برنامهریزی نمایشگاه برای بررسی افزایش ساعت امروز نمایشگاه بحث شد و تصمیم شد که ساعت نمایشگاه امروز، یک ساعت افزایش یابد. این مطلب برای ناشران پیام شده بود.
مردم از طریق وسایل حمل و نقل عمومی راهی نمایشگاه شوند
وی با بیان اینکه امروز نمایشگاه کتاب، میزبان رئیسجمهور بود که از بخش کودک و نوجوان دیدن کر و با ناشران به گفتوگو پرداخت گفت: قیمت کتاب، توزیع و ظرافتهای نشر و تولید محتوا و غلبه ترجمه بر تألیف در حوزه کودک از مطالبی بود که در دیدار رئیس جمهور و ناشران مطرح شد.
رمضانی ادامه داد: از مردم خواستارم با وسایل حمل و نقل عمومی برای حضور در نمایشگاه کتاب استفاده کنند.
فروش نمایشگاه به ١۴۴ میلیارد تومان رسید
سخنگوی نمایشگاه کتاب با اشاره به تخفیفهای نامتعارف برخی سکوهای فروش گفت: استقبال مردم از نمایشگاه کتاب نشان میدهد که به کالای اصیل و مجموعههای مناسب و سالم همچنان اعتماد دارند. در نمایشگاه کتاب طبق آییننامه، تخفیف متعارف داریم.
وی با اشاره به اینکه روز گذشته اولین مرحله واریز مبالغ کتب خریداری شده بخش مجازی به حساب ناشران انجام شد، گفت: نمایشگاه خود را متعهد میداند تا حین برگزاری، هزینههای کتابهای خریداری شده را با تأیید پست واریز کند. بر این اساس تا ساعت ٢٠ روز دوشنبه ٢۵ اردیبهشتماه، ١۴۴ میلیارد تومان فروش داشتیم. در بخش حضوری ۶٧ میلیارد تومان فروش در کارتخوانهای رسمی و ٢٠ میلیارد تومان فروش در کارتخوانهای غیررسمی و به صورت نقدی بوده است. در بخش مجازی مجموعاً ۵٧ میلیارد تومان فروش داشتیم که ۴۴ میلیارد تومان فروش برای ناشران و ١٣ میلیارد تومان برای کتابفروشان بوده است. در مجموع در بخش مجازی ۴٨٠ هزار نسخه کتاب به فروش رسیده است.
اختصاص ۷۵ میلیارد تومان یارانه برای خرید از نمایشگاه کتاب
سخنگوی نمایشگاه کتاب با بیان اینکه در مرکز پاسخگویی نمایشگاه تاکنون به ۶ هزار تماس ورودی و یک هزار تماس خروجی پاسخ داده شده است گفت: تمام آثار حاضر در نمایشگاه به خصوص خارجیها باید تمامی مفاد آیین نامه را در ارزیابیها کسب کنند. وقتی کتاب ترجمه شده باشد تمام ضوابط نشر برای آن اعمال میشود اما ممکن است کتاب اصلی آن ضوابط را نداشته باشد که برای عرضه باید آنها را کسب کند.
وی با اشاره به خدمات بانک ملی در نمایشگاه کتاب تصریح کرد: بانک ملی برای تأمین یارانه خرید کتاب مشارکت داشته است و حدود ٣٠ میلیارد تومان اختصاص داده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم حدود ۴۵ میلیارد تومان اختصاص میدهد البته هرسال بخشی از یارانهها مصرف نمیشود. مجموع یارانههای درنظر گرفته شده ٧۵ میلیارد تومان است.
کتابفروشان یارانه بیشتری دریافت میکنند
رمضانی گفت: کتابفروشان یارانه بیشتری دریافت میکنند و هزینه پست هم به آنان برمیگردد. این تسهیلات امسال برای کتابفروشان که نخستینبار حضور پیدا کردند در نظر گرفته شده است. از مبلغ ۴۵ میلیارد تومان تا سقف ١٠ میلیارد تومان برای کتابفروشان اختصاص پیدا کرده است. البته این به نظر بازدیدکنندگان بستگی دارد که از کجا خریداری میکنند.
سخنگوی نمایشگاه کتاب افزود: تعداد رایت تبادل شده توسط بخش خصوصی درحال انجام است البته فرایند تبادل رایت کار یک نمایشگاه نیست و مذاکرات متعددی صورت میگیرد. ما در خانه کتاب و ادبیات در این خصوص به این دلیل که سازوکار نظارتی وجود ندارد، تنها اسناد بررسی میکنیم. جانمایی آژانسهای ادبی در بخش ناشران بینالملل است که امیدوارم فعالیت بیشتری داشته باشند.
مبلغ اجاره غرفه ناشران خارجی چقدر است؟
رمضانی در خصوص طرح مبلغ ١٠٠ یورو برای اجاره ناشران خارجی گفت: آیین نامه ناشران خارجی منتشر شده است. هزینه اجاره برای لاتین ١٠٠ یورو است که تخفیف ٣٠ درصدی خواهند داشت. این رقم از مبالغ نمایشگاههای بینالمللی دیگر کشورها بسیار کمتر است.