برنامه اختتامیه بیستمین جایزه کتاب سال دفاع مقدس در سالن خلیج فارس برگزار شد. در ابتدای این برنامه سرتیپ عباس بایرامی پیام سردار باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را برای برگزاری این رویداد ادبی خواند. در این پیام آمده بود انقلاب اسلامی ایران حاصل تشیع علوی و اندیشه امام خمینی(ره) است و مجاهدتها از فراموشی و تحریف مضمون نیست. حال که در سالهای آغازین گام دوم انقلاب اسلامی قرار داریم این تکلیف بر دوش رزمندگان و همچنین بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس قرار دارد تا این گنجینه را حفظ کند و تلاش برای تولید علم و روشهای پژوهشی با جدیت دنبال شود.
همچنین در ادامه برنامه سردار بایرامی گفت: از دوره اول برگزاری این جایزه که در سال 1373 با هدف نشر دفاع مقدس و معرفی آثار شروع شد تا دوره نوزدهم آن 16 هزار اثر متمرکز بر موضوع دفاع مقدس منتشر و بررسی شده بود اما تا دوره بیستم تعداد این کتابها 20 هزار اثر رسیده است.
وی افزود: در هر دوره شعاری را برای جایزه در نظر گرفتیم شعار این دوره معرفت افزایی و مقابله با تحریف بود و تلاش شد با توجه به بیان مقام معظم رهبری این موضوع تبیین شود و از استادان زیادی در سراسر کشور برای بررسی آثار و برگزاری کارگاههای متعدد بهره بردیم و با بررسی 3998 کتاب و 1200 اثر شنیداری با کمک 100 داور این دوره را برگزار کردیم.
بایرامی اظهار داشت: بررسی آثار شنیداری اولین بار است که در این دوره از برگزاری جایزه کتاب سال دفاع مقدس انجام میشود و ما آثار دیجیتال را هم مورد توجه قرار دادیم.
ابراز آمادگی سازمان فرهنگ و ارتباطات برای معرفی کتابها و نویسندگان دفاع مقدس
وی با اشاره به تولید بیش از 2500 عنوان کتاب دفاع مقدس در سال گفت: ما با شاخص تولید کتاب دفاع مقدس هنوز فاصله داریم اما پیشرفت خوبی انجام شده و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با همراهی 15 نشر وابسته به آن در یک دهه گذشته 7 هزار کتاب فعالیت کرده است.
در ادامه این برنامه بهمنی معاون علمی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: موضوع این رویداد معطوف به کتاب است که مولود و مولد تمدن است کتاب در تولد تمدنها نقش اساسی دارد واین رویداد در سیر تطور تمدن اسلامی موثری است. از سوی دیگر کتاب متأثر از تمدنهای بشری است. ویژگی دوم این رویداد ادبی موضوع دفاع مقدس است که هدف غایی انسان و روایت مظلومیت و رشادت و ایمان و صلح در آن اتفاق میافتد.
وی افزود: این رویداد ظرفیت پرداخت بین الملی دارد و خوشحالیم که در دوره بیستم بخش بینالملل را تأسیس کردند و این کار بزرگی است و امیدواریم سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در دورههای بعدی برای معرفی آثار دفاع مقدس در سراسر کشورهای مقاومت و دیگر کشورها همکاری داشته باشد و برگزیدگان این حوزه را در عرصههای بین المللی معرفی کنیم.
سخنران دیگر این مراسم غلامعلی حداد عادل هم گفت: کتابخوانی در هر ملتی نشانه قوت آن ملت است و آن ملت شایسته احترام است. کتابخوانی نشانه علاقه به دانایی است. جامعهای که در آن کتاب مهجور باشد نمیتوان به آن امید بست. وی افزود: فاصله چندانی تا نمایشگاه کتاب نداریم و امسال امیدواریم شاهد نمایشگاهی بهتر از گذشته باشیم یکی از مناسبتهایی که علاقه زیادی به بازید از آن دارم نمایشگاه کتاب است و گاهی 3 یا 4 بار میروم و در فضایش تنفس میکنم و هر چه شلوغتر باشد خوشحالتر میشوم و به آینده جمهوری اسلامی امیدوارتر میشوم که میبینم مردم با چه اشتیاقی کتاب میخرند.
وی افزود: نسبت به پیش از انقلاب تحول چشمگیری در عرصه کتابخوانی به وجود آمده که چون تدریجی بوده زیاد متوجه این تحول نشدهایم اما اگر امسال را با 50 سال پیش مقایسه کنیم به نتیجه دقیقی میرسیم. در سالهای پیش از انقلاب و تا سال 55 تعداد کل کتابهای منتشر شده در ایران در سال 600 عنوان بود و این آمار مستند است. اما در ایران امروز و در این سالها که تقریباً قحطی کاغذ است و تأمین کاغذ بسیار دشوار است سالانه 100 هزار عنوان کتاب منتشر میشود و این شکوفایی عظیم و بهار گسترده در فرهنگ است.
حداد عادل اظهار داشت: در کشوری کل کتابهایش در یک سال 600 تا بود امسال فقط 4 هزار کتاب درباره دفاع مقدس منتشر شده است و این یک افق روشن است. البته مهمتر از کمیت، کیفیت است. اگر به موضوع کتابهای ادبی قبل از انقلاب توجه کنیم که بیشترش هم ترجمه بود و تحلیل محتوا کنیم که ارزشهای مندرج در کتابهای آن زمانها چه بوده و حول چه محورهایی بوده و بعد آنها را با کتاب دفاع مقدس امروز مقایسه کنید، میبینید که مضمون هم چه قدر تفاوت دارد.
ما گونه ادبیات انقلاب را به دیگر گونه های ادبی اضافه کردیم
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار داشت: اتفاقی در کشور ما رخ داده، در تحول ارزشها است و تحول ادبیات، نتیجه تحول در دیگر سطوح زندگی و فکری مردم است. وقتی آرمانها عوض میشود و منشأ تولید آثار میشود و نشان میدهد بسیاری از مردم توجهشان به یک حقیقت متعالی است و آثارش یعنی جهاد و شهادت بین مردم محبوب است و اینها مفاهیم غریبی در آثار نویسندگان شاخص قبل از انقلاب اسلامی بود.
حداد عادل گفت: به برکت انقلاب افقهای جدیدی گشوده شده است. ما با انقلاب اسلامی یک گونه تازه ادبیات وارد ادبیات کردیم که از نظر آرمانی و ارزشی به کلی متفاوت است.
وی درپایان سخنانش اظهار داشت: امروز به برکت تحول در فناوری ارتباطات، کتاب دیگر بی رقیب نیست. 50 سال پیش کتاب موثرتر بود اما امروز فضای مجازی کنار کتاب قرار گرفته است و من اینجا به دوستان بنیاد عرض میکنم که به انتشار کتاب کفایت نکنید و امکانات فضای مجازی را به کمک بیاورید تا محتوای این کتابها در قالبهای دیگر بازتولید شود.
حداد عادل گفت: از کتابهای تولید شده میتوان کتاب صوتی تولید کرد. و این فناوری به انتشار کتاب کمک میکند. کتابها میتوانند تبدیل به فیلمنامه برای آثار سینمایی شود یا دستمایه نوشتن نمایشنامه شوند و در ساختار تشکیلاتی بنیاد جایگاهی را در نظربگیرید که بعد از تولید کتاب آن را به فرآوردههای دیگر و چند محصول پایین دستی تبدیل کند.