مراسم اختتامیه چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر در برج میلاد برگزار شد تا مشخص شود که صاحبان سیمرغ بلورین امسال چهکسانی خواهند بود.
برندگان سیمرغ چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر را افراد ذیل تشکیل میدهند:
سیمرغ جلوههای ویژه بصری
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه میدانی به حمید رسولیان برای فیلم «غریب» اهدا شد.
رسولیان بعد از دریافت جایزه گفت: من هم مانند آقای لطیفی سیمرغ خودم را به خانواده شهدا تقدیم میکنم و جایزهام را به خانواده شهید آرمان علیوردی تقدیم میکنم.
سیمرغ بهترین چهرهپردازی
سیمرغ بلورین بهترین چهرهپردازی نیز به شهرام خلج برای فیلمهای غریب و شماره 10 رسید.
سیمرغ بهترین طراحی صحنه
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه به محمدرضا شجاعی برای فیلمهای شماره 10 و غریب اهدا شد.
سیمرغ بهترین طراحی لباس
سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس نیز به سارا سمیعی برای فیلم یادگار جنوب اهدا شد.
سیمرغ بهترین صدابرداری و صداگذاری
در بخش بهترین صدا سیمرغ بلورین به امیر نوبخت برای صدابرداری و علیرضا علویان برای صداگذاری فیلم یادگار جنوب اهدا شد.
سیمرغ بهترین تدوین
سیمرغ بلورین بهترین تدوین به میثم مولایی برای فیلم «چرا گریه نمیکنی؟» رسید.
مولایی پس از دریافت جایزه گفت: با تشکر از داوران، این جایزه را به احترام همه دختران و زنان ایران به مادرم تقدیم میکنم.
سیمرغ بهترین فیلمبرداری
سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری به علیرضا زریندست برای فیلم «سینما متروپل» اهدا شد.
زرین دست یکی از پرافتخارترین هنرمندان سینمای ایران است. او پس از دریافت جایزه در صحبتهای خود بیان کرد: متروپل فیلم نجیب و شایسته است. از بنیاد سینمایی فارابی قدردانی میکنم که برای فیلمی که در توصیف و ستایش سینماست سرمایهگذاری میکند. این فیلم هیچ جهت سیاسی ندارد. از آقایان باشهآهنگر کارگردان و حسینی تهیهکننده فیلم تشکر میکنم که از من برای فیلمبرداری کار دعوت کردند.
جوایز فیلم اولیها
بخش فیلم اول دو دیپلم افتخار داشت. اولین دیپلم افتخار به لیلی عاج برای کارگردانی فیلم «سرهنگ ثریا» و دومین دیپلم افتخار به بابک خواجه پاشا برای فیلم در آغوش درخت اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول
سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول هم به «اتاقک گلی» به کارگردانی محمد عسگری تقدیم شد.
عسگری کارگردان فیلم اتاقک گلی بعد از دریافت جایزه، بیان کرد: از جشنواره و یک به یک اعضای گروه که در جوانرود سختی کشیدند تشکر میکنم و از سرمایهگذاران فیلم ممنونم، امیدوارم شرایط برای ساخت فیلمهای بعدی فراهم شود.
سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به سارا حاتمی برای فیلم «کت چرمی» اهدا شد.
سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به سجاد بابایی برای بازی در فیلم «استاد» اهدا شد.
این بخش علاوه بر این سه دیپلم افتخار داشت:
اولین دیپلم افتخار به هومن برقنورد برای فیلم «سینما متروپل» رسید.
دومین دیپلم افتخار به فرهاد قائمیان برای فیلم «غریب» اهدا شد.
سومین دیپلم افتخار بازیگری به پژمان جمشیدی رسید که در غیابش جانشین تهیهکننده فیلم «یادگار جنوب» جایزه او را دریافت کرد.
سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن
در بخش بهترین بازیگر نقش اول زن، سیمرغ بلورین به پردیس پور عابدینی برای بازی در فیلم «غریب» اهدا شد.
سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد
در بخش بهترین بازیگر نقش اول مرد، دو سیمرغ بلورین اهدا شد. در این بخش ابوالفضل پورعرب برای اهدای جایزه به جمع هیئت داوران اضافه شد.
سیمرغ بلورین اول به مجید صالحی برای بازی در فیلم شماره 10 اهدا شد.
مجید صالحی پس از دریافت سیمرغ، صحبتهای خود را اینگونه آغاز کرد: به مردم خوی و سوریه و ترکیه تسلیت میگویم، آزادی زندانیان را تبریک میگویم، از گروه ما کارگردان و تهیهکننده تشکر میکنم. از دبیر جشنواره هم تشکر میکنم که گفت دموکراسی است و هر کس دوست دارد بیاید و نیاید. خودمان را مالک ندانیم همه برای ایرانیم و همه هموطن هستیم. من ماشین ندارم و ماشینم را در دوران کرونا فروختم و به مردم کمک کردم. ماشین تارا را که هدیه دادند دوباره به هادی حجازیفر میسپارم که برای مردم خوی تقدیم کند. جایزهام را هم به احترام همه مادران و زنان و دختران کشور به دخترم میدهم.
سیمرغ بلورین دوم بازیگر نقش اول مرد هم به استاد علی نصیریان اهدا شد. فرشاد گلسفیدی کارگردان فیلم برای دریافت جایزه به روی جایگاه آمد و سیمرغ او را دریافت کرد. شهیدیفر توضیح داد که استاد نصیریان کسالت دارند و آقای خزاعی و دوستان در سازمان سینمایی به ملاقات ایشان رفتند.
سیمرغ بلورین بهترین جلوه ویژه بصری
در بخش بهترین جلوههای ویژه بصری، هیئت داوران به دو فیلم جایزه دادند. دیپلم افتخار به امیر ولیخانی برای فیلم «غریب» رسید سیمرغ بلورین بهترین جلوه ویژه بصری نیز به حسن ایزدی برای فیلم گلهای باوارده اهدا شد.
بچهزرنگ هم سیمرغ گرفت
شهیدیفر در بخش بعدی با اشاره به تفاوت جایگاه انیمیشن با سینمای رئال در جشنواره فیلم فجر گفت: امسال ما تنها یک انیمیشن داشتیم که بچهزرنگ است که البته در بخشهای مختلف نامزد شد و حالا هم داوران مایلاند که سیمرغ بلورین را به خاطر کیفیت فیلم به آنها اهدا کنند. برای همین سیمرغ بلورین این بخش به حامد جعفری تهیهکننده فیلم اهدا شد.
شهیدیفر از ابوالفضل پورعرب خواست تا لحظاتی صحبت کند. او گفت: خوشحالم از اینکه یک همدلی در سطح جامعه میبینم و انرژی آن به مردم عزیزم و هنرمندانی که داوری کردند و مسئولانی که سعی کردند دشمنان به ما نخندند تزریق شد. بچههایی که به هر دلیلی نیامدند، باید بگویم آنها جوان هستند و ما هم اشتباهاتی کرده بودیم، باید ببخشیم. باید ببخشیم تا آنها هم یاد بگیرند. حاتمیکیا ایستاد و گفت من دولتی هستم و حالا کسی از او نمیترسد. او میخواهد فیلم خود را بسازد. ممنونم که تشریف آوردید. آنهایی که نیامدند انشاءالله سال بعد آنها را میبینیم.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه هم به بابک خواجهپاشا برای فیلم «در آغوش درخت» اهدا شد.
بابک خواجهپاشا بعد از دریافت جایزه گفت: با افتخار این سیمرغ را در طاقچه خانهام خواهم داشت. سیمرغی که رضا میرکریمی، مجید مجیدی، بهرام بیضایی و همه بزرگان به خانه بردند. افرادی که فرهنگ ما را با سینما در جهان معرفی کردند. سینمای ما ارزشمند است؛ اگر اعتراض و انتقادی داریم قطعا سینما و تئاتر بهترین ابزار مدنی برای اعتراض ما است. نباید سینما را تحریم کرد؛ هنر تحریمکردنی نیست. تمام قد در خدمت مردم شریف ایران، زنان و دختران آزاده ایران و خانواده شهدا خصوصا خانواده «عشقم، شهید مهدی باکری» هستم.
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی فیلم
مسعود سخاوت دوست سیمرغ بلورین بهترین موسیقی فیلم را برای فیلم «عطرآلود» گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی
برای اهدای جوایز بهترین کارگردانی وزیر فرهنگ و رئیس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره فیلم فجر روی جایگاه آمدند و هیئت داوران هم اضافه شدند.
در ادامه، سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به محمدعلی باشهآهنگر برای فیلم «سینما متروپل» اهدا شد.
باشه آهنگر بعد از دریافت جایزه خود گفت: از داوران و تیم تلاشگر متروپل و از بنیاد سینمایی فارابی تشکر میکنم.
وی با نقل یک خاطره صحبتهای خود را ادامه داد و گفت: خاطره کوچکی میگویم امیدوارم سوءبرداشت از آن نشود. در زمان جنگ گاهی گردانی میخواست به عملیات برود میدان مینی در برابرش میدید که با وجود شناسایی قبلی، دیده نشده بود. بچهها آن موقع نمیدانستند با این مینها چه کار کنند؟ خدا شهید پازوکی را رحمت کند؛ او میگفت گاهی میدان مین درست میکنیم و بعد نقشه در اختیار نداریم که آن را خنثی کنیم.
وی اضافه کرد: ما امسال دچار این میدانهای مین شده بودیم. گاهی متوجه آن نشده بودیم، گاهی خودمان چیده بودیم و گاهی دشمن زرنگی کرده بود و از آن استفاده میکرد. امسال با حادثه متروپل شروع شد که نماد بیتوجهی به ساختوساز بود. آبادان ماه گرفتارش شد و مردم را ناامید کرد.
وی تأکید کرد: بیتوجهی در بزنگاهها دردسرساز است. بچههای ما در خیابان گرفتار شدند که گاهی میشد جلوی آن را با دلجویی و عذرخواهی گرفت. اگر ما به شهید سلیمانی اقتدا کردهایم باید بدانیم که او چه میگوید: او میگوید همه اینها بچههای ما هستند. ایرانی و مسلماناند. باید از تمام مردم ایران عذرخواهی کرد. از تک تک مردم ایران که بچههای آنها روی زمین افتادند، از نیروهای امنیتی عذرخواهی میکنم.
باشه آهنگر خاطرنشان کرد: این کشور برای همه است اگر دیر شود جمع شدنی نیست.
او درباره زلزله خوی نیز نکاتی را بیان کرد و گفت: وقتی آبادان گرفتار جنگ بود، آذربایجانیهای عزیز مثل مهدی و حمید باکری به ما کمک کردند؛ الان آذربایجان گرفتار زلزله است؛ من چیزی به جز این جایزه ندارم که تقدیم کنم. امیدوارم زنده باشم و درباره قفقاز فیلم بسازم.
سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیأت داوران
سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیأت داوران به فیلم سینمایی «اتاقک گلی» به تهیهکنندگی داود صبوری اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم
سیمرغ بلورین بهترین فیلم به فیلم سینمایی «سینما متروپل» به تهیهکنندگی سیدحامد حسینی رسید.
سیمرغ بلورین ویژه دبیر جشنواره فیلم فجر
سیمرغ بلورین ویژه دبیر جشنواره فیلم فجر نیز به فیلم «گلهای باوارده» اهدا شد.
جایزه «آرمان» از طرف شهردار تهران
جایزه ویژه شهردار تهران با عنوان «آرمان» به فیلم «اتاقک گلی» به تهیهکنندگی داود صبوری و کارگردانی محمد عسکری اهدا شد.
«هوک» سیمرغ بینالملل را برد
اهدای جوایز بخش بینالملل با بخش بینالادیان آغاز شد. برای اهدای جایزه این بخش نوری وزیر آموزش و پرورش، جوادی مدیر بنیاد سینمایی فارابی و سید نظامالدین موسوی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس در جایگاه حاضر شدند و علی بو زید از لبنان داور این بخش جایزه این بخش را به فیلم «هوک» به کارگردانی حسین ریگی اهدا کردند.
در ادامه بازیگران کودک فیلم نیز به روی جایگاه آمدند و تقدیر شدند. ریگی کارگردان فیلم حضور نداشت و نماینده او جایزه را دریافت کرد.
دست به دست شدن جایزه ویژه هیأت داوران بخش مقاومت از لطیفی به دختر شهید بروجردی و دست آخر بابک حمیدیان
اهدای جایزه بخش مقاومت بخش دیگر این مراسم بود که با حضور داوران این بخش یعنی مهدی همایونفر تهیهکننده سینمای ایران و شیخ علی زائر از لبنان به فیلم سینمایی «غریب» ساخته محمدحسین لطیفی اهدا شد.
لطیفی پس از دریافت این جایزه گفت: با افتخار این جایزه را به خانواده شهید بروجردی تقدیم میکنم و سپس دختر شهید بروجردی به روی جایگاه آمد و همه حاضرین در سالن ایستاده او را تشویق کردند.
سپس لطیفی گفت: من فقط مقاومت را به تصویر کشیدم و کار بزرگی نکردم. پس اگر جایزه ای هست قطعا متعلق به شهدا و خانوادههایشان است.
دختر شهید بروجردی نیز بیان کرد: تشکر میکنم از کارگردان و تهیهکننده محترم فیلم و همه بازیگران فیلم که برای تولید این فیلم زحمت کشیدند و نویسندگان و پژوهشگران این فیلم. این فیلم قریب به 40 سال با شجاعت آقای لطیفی تولید شد.
از همه دوستان تشکر میکنم و به پاس قدردانی و زحمات آقای بابک حمیدیان بازیگر اصلی نقش غریب که نقش شهید بروجردی را درخشان ایفا کردند، خانواده شهید بروجردی این تندیس را به آقای بابک حمیدیان تقدیم میکند.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم مقاومت برای «اتاقک گلی»
سیمرغ بلورین بهترین فیلم مقاومت نیز به محمد عسگری برای فیلم سینمایی «اتاقک گلی» اهدا شد.
عسگری کارگردان فیلم هم کار محمدحسین لطیفی را تکرار کرد و گفت: همانطور که آقای لطیفی به درستی گفتند، این سیمرغ و لوح تقدیر را به شهدای اتاقک گلی که جانانه جنگیدند تقدیم میکنم.
جایزه جلوهگاه شرق با حضور وناروسو از ایتالیا، آنان از پاکستان، کابیل از ترکیه و دریده از تونس و شهریار بحرانی و شاه حسینی از ایران اهدا شد.
داور ایتالیایی نیز در ویدئویی این پیام را داد: از دعوت ایران برای حضور در جشنواره فیلم فجر تشکر میکنم و متأسفم که نتوانستم حضور داشته باشم اما همه فیلمها را تماشا کردم امیدوارم دفعه بعد امکان حضور در ایران را داشته باشم.
جایزهای از جلوهگاه شرق برای سیستان و بلوچستان/ ماه کامل سیمرغ بهترین فیلم را گرفت
بهترین دستاورد هنری جلوهگاه شرق به سبحان رخشانی اهدا شد که با لباس محلی سیستان و بلوچستان حاضر شد و جایزه خود را گرفت. او جایزه خودش را به سیستان و بلوچستان تقدیم کرد.
بهترین فیلمنامه نیز به آصل ژورانوا برای فیلم موهبت الهی از قرقیزستان تقدیم شد.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی به بویان کیشیگ از چین برای اثر هارهو رسید.
سیمرغ بلورین جایزه ویژه داوران به باسل الخطیب از سوریه برای فیلم حکیم اهدا شد. گفته میشود او یکی از کارگردانان بزرگ سینمای سوریه به شما میرود.
جایزه بهترین فیلم نیز به آمار سایخان بالجنینیم برای فیلم ماه کامل از مغولستان اهدا شد.
در بخش سینمای سعادت جایزه بهترین دستاورد هنری به الکساندر سوخوروف از روسیه برای فیلم افسانه پریان اهدا شد. نماینده او با تشکر از عوامل جشنواره فیلم فجر جایزه را دریافت کرد.
«زمستان درون» برنده سیمرغ بهترین فیلم سینمای سعادت
داوران بخش سینمای سعادت شامل ای آر رحمان، کارن شاه نظرف، آن دمی گروئه، یو وی حاج سری، جورج اواشولی، محمدرضا عباسیان و محمد شهباز هستند.
ای آر رحمان که نتوانسته بود در جشنواره فیلم فجر به صورت حضوری شرکت کند، گفت: متأسفانه افتخار اینکه در ایران باشم را نداشتم اما کارگاهها و جشنواره را دنبال کردم. جشنواره فیلم فجر الهامبخش ایدههای گوناگون است و استعدادهای زیادی را از اطراف دنیا در خود گردآوری میکند. امیدوارم که بار دیگر بتوانم در این جشنواره حضور داشته باشم.
جایزه بهترین فیلمنامه نیز به بوریسو با فیلم «بدون ایوان دفنم نکن» اهدا شد که تهیهکننده جایزه را گرفت.
جایزه بهترین کارگردانی نیز به جایشانکار آریار از هند برای فیلم شیواما اهدا شد.
نماینده داوران نیز گفت گزینههای زیادی داشتیم اما او اولین فیلمش را ساخته و آینده خوبی در این زمینه دارند.
آریار کارگردان جوان گفت: بابت این جایزه بسیار خوشحالم و جایزهام را به آقای مجید مجیدی، عباس کیارستمی و اصغر فرهادی تقدیم میکنم. او همچنین اشاره کرد از اینکه این مدت در ایران و تهران بودم و فیلمها را دیدهام و در جمع شما بودم بسیار خوشحالم.
سیمرغ بلورین ویژه هیئت داوران نیز به ناهید عزیزی صدیق کارگردان فیلم «آه سرد» اهدا شد. تهیهکننده این فیلم هادی محقق برای دریافت جایزه روی جایگاه آمد.
بهترین فیلم نیز به عامر بشیر برای «زمستان درون» از کشورهای قطر و هند رسید.
سیمرغ بهترین پوستر و تیزر
جوایز با بخش تبلیغات سینمای ایران ادامه پیدا کرد و سیمرغ بهترین پوستر به محمد روح الامین برای فیلم «بیرو» رسید.
سیمرغ بهترین تیزر نیز به کیومرث بیک زند برای فیلم تی تی اهدا شد.
«برنو» سیمرغ بهترین فیلم کوتاه داستانی را برد
سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه داستانی به فیلم «برنو» به کارگردانی و تهیهکنندگی محمد ثریا اهدا شد.
«دنیای وحشی زاگرس» سیمرغ مستند بلند را برد
سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند بلند به دنیای وحشی زاگرس به کارگردانی فرشاد افشینپور اهدا شد.
یک سیمرغ دیگر برای «غریب» که لطیفی به مردم کردستان اهدا کرد
جایزه بهترین فیلم از نگاه ملی به محمدحسین لطیفی برای فیلم سینمایی «غریب» اهدا شد.
محمدحسین لطیفی کارگردان فیلم «غریب» بعد از دریافت جایزهاش بیان کرد: به حرمت زحمتی که شهید بروجردی برای خطه کردستان کشید، این جایزه را به همه مردم خوب کردستان تقدیم میکنم.
وزیر ارشاد جایزه «گوهرشاد» را به لیلی عاج داد
در ادامه وزیر فرهنگ و ارشاد جایزه ویژه خودش را در خصوص تکریم فیلمسازان زن و با عنوان گوهرشاد به لیلی عاج برای فیلم سرهنگ ثریا تقدیم کرد.
گزارشی از آنچه در اختتامیه چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر گذشت
برخلاف حاشیهسازیها مبنی بر اینکه مراسم اختتامیه کم رونق برگزار خواهد شد، جمعیت زیادی خود را به برج میلاد رسانده و آماده ورود به سالناند، اگرچه هنوز اجازه ورود به سالن به مهمانان داده نشده است!
در داخل سالن محل برگزاری مراسم اختتامیه، یک ردیف از سمت چپ، جایگاهی برای مهمانان خارجی درنظر گرفته شده است و آن سوی سالن نیز ردیف دیگری برای استقرار نامزدهای بخش سودای سیمرغ درنظر گرفته شده است. همچنین برای اهالی رسانه نیز جایگاه مناسبی فراهم شده است.
گرافیک زیبایی برای استیج برگزاری آماده شده است. عوامل فنی در حال تستگیری صدا برای برگزاری هرچه بهتر جشنوارهاند.
مشاهدات خبرنگار تسنیم از مهمانانی که خود را به این مراسم رساندهاند، نشان میدهد که چهرههایی نظیر محمدحسین لطیفی، جهانگیر الماسی، محسن علیاکبری، احمد کاوری بازیگر و مجری طرح فیلم سینمایی شماره 10، سیدعماد حسینی کارگردان فیلم سینمایی "استاد"، محمدعلی باشهآهنگر، سیدحامد حسینی تهیهکننده فیلم سینمایی "سینما متروپل"، ابراهیم اصغری تهیهکننده فیلم سینمایی "شماره 10"، بابک خواجهپاشا کارگردان فیلم سینمایی "در آغوش درخت"، مجتبی رشوند تهیهکننده فیلم سینمایی "یادگار جنوب"، پدرام پورامیری، حسین دوماری، جمعی از اعضای هیئت انتخاب، نماینده بنیاد سینمایی فارابی و حوزه هنری و ... به برج میلاد آمدهاند.
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش، سید نظامالدین موسوی سخنگوی هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی، علیرضا زاکانی شهردار تهران، محمد خزاعی معاون وزیر و رئیس سازمان سینمایی، جوادی رئیس بنیاد فارابی و حامد علامتی رئیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سلیم غفوری قائم مقام سیما، مهدی آذرپندار مدیر انجمن سینمای جوان، نمایندگان مجلس، تعدادی از خانواده شهدا و سفرای کشورهای حاضر در جشنواره بینالملل در سالن همایشهای بینالمللی برج میلاد و محل برگزاری اختتامیه حضور دارند.
از میان بازیگران و عوامل فیلمهای جشنواره نیز فرهاد قائمیان، مجید صالحی، هومن برق نورد، پردیس پورعابدینی، سجاد بابایی، محمدرضا رحمانی، مهسا اسماعیلی، روح الله زمانی، علیرضا زریندست در سالن دیده میشوند.
مراسم در ساعت 18:45 دقیقه با سرود جمهوری اسلامی و تلاوت قرآن کریم توسط جعفر فردی قاری ممتاز کشورمان آغاز شد.
هوشنگ توکلی، جمال شورجه، جهانگیر الماسی، ابوالفضل پورعرب و عنایت بخشی، شهریار بحرانی، عبدالحمید قدیریان از جمله پیشکسوتان حاضر در مراسماند.
محمدرضا شهیدیفرد مجری مراسم اختتامیه جشنواره فجر این برنامه را با درود بر پیامبر اکرم و خاندان ایشان آغاز کرد و سالگرد انقلاب اسلامی را تبریک گفت و در آغاز مراسم با امام و رهبری تجدید میثاق کرد.
شهیدیفرد قدیمیترین مجری جشنواره فیلم فجر است که با اشاره به تجدید عهد و میثاق مردم در راهپیمایی امروز 22 بهمن با انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، تأکید کرد که ما با آرمانهای امام و رهبر انقلاب تجدید عهد میکنیم.
سپس کلیپی از روزهای پیروزی انقلاب اسلامی و ورود امام خمینی (ره) به ایران پخش شد.
در این کلیپ سخنان امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت سینما پخش شد. در این کلیپ رهبری بیان کردند که هنرمندان ما درجه یک و حرفهای و همهفن حریفاند. کارهای خوبی انجام شده اما با آنچه که میتوان به آن رسید فاصله وجود دارد. شما هنرمندان میتوانید نسل امروز را با افتخار بار بیاورید و هم میتوانید این نسل را شرمنده بار بیاورید.
شهیدیفرد پس از پخش سخنان امام و رهبری در اهمیت سینما گفت: و ما این راه را در اقتدا به مقام معظم رهبری ادامه خواهیم داد.
او گفت که این مراسم را به شهدای دفاع مقدس، انقلاب و مدافع حرم تقدیم میکنیم. همچنین حادثه زلزله خوی را تسلیت میگوییم، مردم عزیز ما همیاری و کمک را به خوی فراموش نمیکنند. همچنین از واقعه زلزله ترکیه و سوریه متأسفیم و به مردم و رایزنان آنها که در این مراسم حضور دارند تسلیت میگویم.
مجری مراسم همچنین اشاره کرد که برنامه امشب سه بخش دارد ابتدا با تجلیل از فیلمهای بخش بینالملل و سپس مستند بلند و فیلم کوتاه اقلام تبلیغاتی خواهیم داشت و سپس سیمرغداران سینمای ایران مشخص میشوند.
دبیر جشنواره: دلمان میخواست میزبان همه خانواده سینمای ایران باشیم
مجتبی امینی دبیر جشنواره فیلم فجر اولین سخنران مراسم بود. او صحبتهایش را اینگونه آغاز کرد: در ایستگاه پایانی چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر قرار داریم. از مسیری سخت و تلاش شبانهروزی به شما سلام میکنم. پیش از آغاز سخن واجب میدانم از همراهی و همدلیتان با مهمترین رویداد فرهنگی و هنری کشور تشکر کنم.
وی افزود: جشنواره فیلم فجر مولود راستی انقلاب اسلامی و ستاره تابناک سینمای ایران است که در آسمان ایران میدرخشد. برای ما که دلهایمان در گرو سینمای ایران است و خاطرات زیادی از آن داریم.
امینی تأکید کرد: حوادث زیادی در طول این چهل و چند سال بوده که اجازه نداده جشنواه به کام علاقهمندان سینما باشد مانند موشکبارانها و زلزلهها؛ چرا که باور داریم اعتبار و آبروی سینمای ایران باید این امانتداری به من رسید اگر یاری بسیاری از شما نبود برگزاری این جشنواره ممکن نبود.
وی گفت دلمان میخواست میزبان همه خانواده سینمای ایران باشیم اما مبنا این شد که به خواسته برخی از هنرمندان احترام بگذاریم. پرونده جشنواره فیلم فجر بسته شد استقبال قابل توجه مردم در سالنهای سینما خاطرات زیادی برای سینمای ایران رقم زد. از حمایتهای آقای اسماعیلی وزیر ارشاد و آقای خزاعی ریاست سازمان سینمایی و همگی ستاد برگزاری جشنواره سپاسگزارم؛ امیدوارم همانند گذشته خوشی به سینمای ایران برگردد و سینمای ایران تابان و درخشان باشد.
بعد از صحبتهای مجتبی امینی کلیپی از برگزاری جشنواره فیلم فجر در خانه جشنواره نمایش داده شد.
آقای دبیر! برخی رفتهاند استراحت کنند و بازخواهند گشت!
شهیدیفرد مجری برنامه با کنایه نسبت به فضاسازیها و غائبان جشنواره خطاب به مجتبی امینی گفت: آقای امینی در صحبتهایشان به برخی از این نیامدهها اشاره کرد. ناراحت نشوید و خم به ابروی خود نیاورید زیرا همهچیز به زودی درست خواهد شد و برمیگردند. برخی از استراحتها هم اینطوری است و خم به ابرو نیاورید.
امسال برای اولین بار بود که مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر همراه با دو مجری برگزار شد و مژده خنجری به روی صحنه آمد تا به زبان انگلیسی برای مخاطبان بخش بینالملل نیز اجرا داشته باشد. او به نوعی مترجم مراسم هم بود و به صورت همزمان صحبتهای مجری را به انگلیسی و فرانسه ترجمه میکرد.
خزاعی: خدا را شاکرم که هنرمندان اینچنینی به مردم ما اعطا شد
در بخش دیگری از این مراسم، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی به روی جایگاه حاضر شد و گفت: بسیار مفتخرم در روز ملی جمهوری اسلامی ایران و روز ملی سینما آغاز سال جدید سینمایی کشور در مراسم اختتامیه چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر را داشته باشیم. به همت شما و اهالی رسانه بعضی از سینماگران کشور و حوزه بینالملل مانند کشورهای همزبان منطقهای و شانگهای و خزر و شما مردم ایران جشنواره فیلم فجر با شکوهتر از گذشته برگزار شد.
وی افزود: خدا را شاکرم که هنرمندان اینچنینی به مردم ما اعطا شد حضور جوانان و نیروهای خلاق، متعهد و متخصص سینمای ایران در کنار آن آشنا به زبان جهانی نگاه جدیدی به شهرستانها و استانها و اینکه همه سینمای ایران تهران نیست و توجه به مشکلات تمام مردم کشور آذربایجان خوزستان نقاط دیگر و با حضور فعالان سینمای ایران بانوان و مضامینی پرشور و نشاط زندگی در حوزه فیلمهای داخل بود.
رئیس سازمان سینمایی خاطرنشان کرد: این جشنواره نه تنها محدود نمیشود بلکه روز به روز با همکاری با کشورهای گوناگون در حال برگزاری است امروز من در جشنواره حضور پیدا کردم که بوی انقلاب میدهد سالیان سال است که به عنوان تهیهکننده و فیلمساز و دبیر جشنواره در فیلم فجر حضور داشتم همواره نگران مراسمهای اختتامیه جشنواره فیلم فجر بودم اما امسال من هیچ نگرانی ندارم زیرا خانوادههای شهدا و فرزندان انقلاب اینجا حضور دارند و جشنواره فیلم فجر به فرزندان انقلابی بازگشت.
خزاعی در حالی که اشک در چشمانش جاری بود و بغض داشت خطاب به مردم گفت از همه شما تشکر میکنم که با وجود هجمههای علیه ایران و تبلیغات گسترده امروز هم در راهپیمایی حضور داشتید و هم در مراسم اختتامیه و جشنواره فیلم فجر. کجا هستند که ببینند؟
در بخش بعدی کلیپی از شهید حاج قاسم سلیمانی پخش شد که در آن سردار دلها به همدلی و اتحاد میان مردم و ملت اشاره میکند. حاج قاسم از زودگذر بودن دنیا خبر میدهد و آرزوی شهادتش را بیان میکند.
وزیر ارشاد: ویژگی جشنواره امسال، اخلاق، خانواده، امید و آگاهی است
محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای سخنرانی پشت تریبون رفت. او صحبتهایش را اینگونه آغاز کرد: چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب و ایام ماه رجب را تبریک میگویم امیدوارم همه از محبت این ماه بهرهمند باشند خداوند را شاکرم که چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر با این شکوه و استقبال به منزل پایانی خود رسید.
وی با تقدیر از دستاندرکاران جشنواره فیلم فجر، تصریح کرد: از همه هنرمندان و عواملی که در برگزاری این جشنواره حضور داشتند تشکر میکنم. همینطور از هیئتهای انتخاب و داوری و اساتید و هنرمندان برجستهای که دعوت ما را پذیرفتند و مسئولیت برعهده گرفت و تشکر میکنم.
وزیر ارشاد در ادامه به ویژگیها و مؤلفههای جشنواره فیلم فجر اشاره کرد: این جشنواره حائز ویژگیهای منحصر به فردی بود اولین ویژگی آن ادای دین به ساحت هنری مردم ایران بود، فیلمسازان عزیز از نقاط مختلف ایران و جای جای آن آمدند. تلاش شد از استانهای مختلف از سیستان و بلوچستان تا شمالغرب و جنوب ایران و غرب کشور در این جشنواره حاضر باشند.
وی با اشاره به نمود عدالت فرهنگی، گفت: عدالت فرهنگی که شعار ما بود کمکم در حال نمایش خود است، خوشحالم که امروز به گواه ناظری در این جایگاه ایستادهایم، البته ما به این میزان راضی نیستیم و همه دوستان ما باید در سینمای ایران فعالیت کنند؛ منابع انسانی و استعدادهای فراوان داریم. نکته دیگر رویشهای جدید از آقایان و خانمها در سینمای ایران است که امسال حضور داشتند. جشنواره باید از ویژگیهای اخلاقی، خانوادگی و امیدآفرینی و آگاهیبخشی برخوردار باشد و این جشنواره از این ویژگیها برخوردار بود.
اسماعیلی در ادامه به حضور رئیس جمهور در جشنواره فیلم فجر اشاره کرد و افزود: نکته سوم حضور عناصر در جشنواره است، از آقای رئیسجمهور تشکر میکنم که برای اولین بار یک رئیس جمهور در کنار مردم به تماشای فیلم نشست و همینطور از همکاران آقای آقای جبلی، زاکانی و وزیران و ... تشکر میکنم.
وی خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی ایران به هنر مشروعیت بخشید و این موضوع را ما امسال در جشنواره میبینیم و رخ داده است. از ابتکار دوستانم برای برگزاری همزمان جشنواره فیلم فجر در حوزه ملی و بینالملل تشکر میکنم.
وزیر ارشاد تأکید کرد: از همه داوران در بخش ملی و بینالملل تشکر ویژه میکنم امیدوارم سالهای آینده شکوه بیشتری را شاهد باشیم. اتفاق مهم جشنواره امسال حرکت جشنواره بر پایه شعارهای آن بود امید اخلاق و آگاهی. تمامی 24 فیلم در جشنواره تلاش کرده بودند به این نکته توجه داشته باشند که جامعه ایرانی جامعه پرنشاط پر استعداد است و مردم را از گذشته خود ناامید نکنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سینمای ایران به عنوان مهمترین عنصر هنری در ساحت فرهنگی و جهاد تبیین رهبری انقلاب باید عهدهدار مأموریت بزرگ امیدبخشی و فضایل اخلاقی در جامعه ایرانی باشد و این اتفاق خواهد افتاد.
جشنواره از کسی روی برنمیگرداند
شهیدیفر در ابتدای معرفی جوایز سودای سیمرغ گفت: این کلیپی که دیدید 40 دوره جشنواره فیلم فجر را نشان میداد، دیدید همه هستند. درست است برخی از هنرمندان از ما روی برگرداندند اما ما بهسنت الهی همراه آنان هستیم و در سالهای بعد باز به جشنواره باز خواهند گشت.