نشست خبری محسن دریالعل مدیر مرکز فیلم و سریال سازمان رسانهای اوج ظهر روز یکشنبه ۱۲ دی ماه با محوریت عدم راهیابی فیلم سینمایی «مسیح پسر مریم» به کارگردانی علی جعفرآبادی و تهیهکنندگی مهدی فرجی به جشنواره چهلم فیلم فجر در این سازمان برگزار شد.
مسئول مرکز فیلم و سریال اوج در ادامه بیان کرد: ما برای دپو کردن فیلم در کشوها تولید نمیکنیم. از ۲۲ فیلمی که در جشنواره است، چهار فیلم تمایل به همکاری با اوج داشت، اما ما با هر فیلمی کار نمیکنیم. ما برای مشارکت در فیلمی حاضر میشویم که از ابتدا در جریان آن باشیم. بنا به حضور در جشنواره به هر قیمتی نداریم.
وی افزود: سال گذشته «پسر دلفینی» را داشتیم، اما چون هیچ انیمیشن دیگری نبود، انصراف دادیم، چون رقابت تک محصولی هیچ معنایی ندارد. رایت آن را ۶۰۰ هزار دلار فروختیم، یعنی چیزی حدود دو برابر هزینه تولید فیلم. سازمان اوج برای ارزآوری هم فکر میکند که چگونه میتواند با محصولات هنری حضور بینالمللی داشته باشد و ارزآوری مناسبی داشته باشد. همین اتفاق برای «به وقت شام» هم رخ داد. این فقط یک نمایش صرف در یوتیوب نیست، بلکه درباره پخش بینالمللی صحبت میکنیم. این جمع بندی ما را به این سمت برد که ریل تولیدات را به سمت سریال ببریم، ولی حضورمان را ولو کمرنگ را سینما ادامه بدهیم.
دریالعل ادامه داد: عزم ما این بود «مسیح پسر مریم» را به جشنواره فجر بدهیم. هر جشنواره قاعدهای دارد و شرکتکنندگان با آگاهی از قواعد ورود پیدا میکند و از عدم پذیرش فیلم گلهای نداریم، چون به هر حال جشنواره قواعدی دارد. این جای گله ندارد، اما حق اعتراض را به خودم میدهم که اگر دیدم به فیلم ظلم میشود، اعتراض کنم. اتفاقی که رخ داده عجیب و غریب است. در این چند روز سکوت کردیم، هیات انتخاب تعارض در گفتار داشته است. انواع روایتها را داشتیم. اگر شما میدانید چرا فیلم کنار گذاشته شد، ما هم میدانیم. این حرفها از زبان چند نفر است. سه روایت متفاوت داریم. پیامک میدهند، با رسانهها صحت میکنند. یا سکوت کنند یا درست دلیل بیاورند تا بدانیم دلیل کنار گذاشتن فیلم چیست؟
وی تاکید کرد: بلایی که سر این فیلم آوردند کجای رفتار حرفهای قرار میگیرد؟ رسم امانت این است که دیگر فیلم را تعریف نکنند! جاهای حساس و شروع و پایان آن را لو دادند. اگر ادعای جشنواره یک رفتار حرفهای است، حرفهای برخورد کنند. اصلاً بگویند نمیخواهیم جواب بدهیم، اما هم بیاخلاقی دارند هم رفتار غیرحرفهای و… چند نفر میگویند فیلم را دیدهایم به چه اجازهای فیلم را نمایش میدهند. متوجه این رفتارها نمیشویم. کارگردان دیگری هم گفته بود چرا فیلم را کس دیگری هم دیده است؟ چرا افراد با ربط و بیربط فیلم را میبیند؟ حتی افرادی گفتند فیلمنامه را خواندهاند!
وی گفت: «مسیح پسر مریم» در اواسط جشنواره اکران خصوصی برای اهالی رسانه خواهد داشت. فیلم کاملاً قابل قضاوت است سلیقه هیات انتخاب آنگاه مشخص میشود. ما پشت محصول میایستم، اما آنها هم مرد باشند و پشت انتخاب خود بایستند. وقتی آقای افخمی میگوید ملاک ما مخاطب پسند بودن است باید پای حرف خود بایستند. پای حرف خود بایستند بگویند چه فیلمی چرا در جشنواره بود و چه فیلمی چرا نبود؟ چون گاهی وزن فیلمهای بازمانده بیشتر است. با یک حرف اعتبار یک جشنواره چهل ساله را از بین میبرند. هر چیزی یک متر و معیاری برای بررسی دارد.
دریالعل افزود: سازمان اوج آنقدر شجاعت دارد که اگر محصولی ساخت و خوب نبود بگوید خوب نیست، اما «مسیح پسر مریم» خوب است، با آنکه از لحظه اول هر کسی میگفت ساخت این فیلم سخت است، اما ما فیلم را ساختیم. هرکسی راف کاتی از آن دیده خوشش آمده است. فیلم یک فیلم روپا، سرحال و قصه گو است. حتماً نقاط ضعفی دارد، اما کارگردانش یک کارگردان فیلم اولی است. فیلم با ۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان بودجه ساخته شده، اما یک فیلم خوب است. اثر و محصول هم مشخص است. تهش همه چیز مشخص میشود که ما درست میگفتیم یا توهم زدهایم. این اولین باری نیست که جشنواره یا فیلم اوج را نادیده میگیرد یا کنار میگذارد، چه در انتخاب چه جوایز. «لباس شخصی» را کنار گذاشتند. هیات انتخاب بعدش گفت اشتباه کردیم، ما سکوت کردیم، چون قواعد جشنواره مشخص است.
دریالعل در پاسخ به سوالی درباره فیلم «مسیح پسر مریم» و مشکل پروانه نمایش آن بیان کرد: ما صحبتی مبنیبر اینکه فیلم پروانه نمایش نمیگیرد نشنیدهایم و فیلم مشکل پروانه نمایش ندارد. تا الان آنچه که میدانیم این چیزی است که به ما گفتهاند. ما هم برای پروانه نمایش آن درخواست کردهایم و کارهای پخش و رسانهای آن آغاز شده است.
دریالعل اظهار کرد: ما تا ۲۴ ساعت قبلاً از اعلام نهایی، در لیست بودیم. نمیدانیم در ۲۴ ساعت آخر چه شد. همانطور که اخبار را شما میشنوید ما هم میشنویم همانطور که خیلیها فیلم ما را دیدند ما هم اخبار را میشنویم؛ دقیقه نود ما را کنار گذاشتند و اشکال ندارد. میگویند سوژهای را ساختید که قابل پرداخت نیست.