برنامه « سریالیست » در سال جدید رقابت میان سریالهای تلویزیونی را به گونهای فراهم کرد که تلویزیون و مدیران رسانه ملی در تصمیمگیری برای تولید بیش از گذشته به نگاه بیننده توجه کنند. در این برنامه تلاش شد علاوه بر تقدیر از عوامل این سریالها که در روزهای سخت کرونایی سال گذشته برای رضایت مردم تلاش کردند با یکدیگر رقابت کنند تا بهترین اثر تلویزیونی انتخاب شود.
با توجه به 30 سریال پخش شده در ژانرهای مختلف که بسیاری از آنها در ایام کرونا و سختیهای فعالیت در این زمان ساخته شدهاند، شبکههای یک، دو و مرکز سیمافیلم در جذب مخاطب موفق عمل کردند و سریالهای «نونخ2» و « پایتخت۶ » از تولیدات شبکه یک، «از سرنوشت« و «بچه مهندس» از تولیدات شبکه دو و « خانه امن » و «زیرخاکی» با رأی مستقیم مردم پربیننده بودند و جالب است طبق آمار ارائه شده «خانه امن» فاصله کمی با سریال «پایتخت6» دارد. «نونخ2» فاصلهاش با رقبای دیگر بسیار زیاد است و درصدر قرار دارد.
این موضوع نشان از توجه ویژه مخاطب به این سریال دارد؛ البته همانطور که مجری برنامه سریالیست نیز چندین بار اشاره کرد، قطعاً پخش سری سوم «نونخ» در نوروز امسال نیز در آراء «نونخ2» بیتأثیر نیست اما آمار مخاطب بیش از 80 درصدی این سریال در نوروز امسال نشان میدهد مردم سریال سعید آقاخانی را به شدت دوست دارند.
نگاهی به فینالیستهای هر گروه نکات جالبی در خصوص سریالها و روند فعالیت سازمان صدا و سیما در حوزه سریالسازی در سال گذشته را روشن میسازد.
تنها در یک گروه شاهد آن هستیم که سریال سرگروه به عنوان سریال برتر گروه انتخاب نشد و آن هم گروه دو سریالیست بود که سریال «از سرنوشت» شبکه دو جای «دوپینگ» شبکه سه را گرفت. این انتخاب نشان میدهد شاید سریال «دوپینگ» به دلیل پخش در زمان پرمخاطب نوروز و قرنطینه مردم در آن زمان دیده شده بود و اگر در زمان دیگری پخش میشد به مخاطبی نمیرسید که بتواند به عنوان سرگروه انتخاب شود!
در این انتخابها نکته بسیار مهم دیگری هم قابل مشاهده است. «خانه امن»، بدون این که حاشیه جانبی و جنجال رسانهای داشته باشد مردم آن را دیده و انتخاب کردند؛ این سریال امنیتی جاسوسی که محصول سیمافیلم است، در حال حاضر در بین سریالهای اجتماعی پربییندهترین سریال به شمار میرود.
در فینالیستها «شبکه یک سیما» با دو سریال نونخ2 و پایتخت6، «شبکه دو سیما» با دو سریال از سرنوشت و بچه مهندس3 و «مرکز سیمافیلم» با دو سریال زیرخاکی و خانه امن مورد توجه ویژه مخاطب قرار گرفتهاند و شبکههای سه و پنج سریالی در فینال رقابتها ندارند که نشان میدهد تولیداتشان مخاطب را جذب نکرده است و در ادامه باید سریالهایی را بسازند که مخاطب را درگیر کند.
انتخاب از سرنوشت و بچه مهندس هم بیانگر توجه مردم به سریالهای اجتماعی است که نشان میدهد مخاطب همچنان پیگیر این مدل سریالهاست. در حالیکه برخی از نظرسنجیهای گذشته این سریالها را به مراتب با درصد پایینتر آرا نشان میدادند اما حال همین دو سریال شبکه دو سیما در لیست برترین سریالهای 1399 قرار دارند و باید دید در نهایت کدام سریال عنوان برترین سریال را به خودش اختصاص خواهد داد.
به نظر میرسد ساخت برنامه "سریالیست" به مثالِ برنامه قبلی که سالهای گذشته روی آنتن میرفت "سین مثل سریال"، برای نظرسنجی منطقی و اعلامِ علایق و سلیقههای مخاطب لازم و ضروری باشد. چرا که نظرهای بسیاری درباره سریالهای تلویزیونی وجود دارد و با ساخت چنین برنامههایی، مدیران و دستاندرکاران امر بهتر میتوانند به سلیقههای سریالی مردم پاسخ دهند. همان نکتهای که حمید شاهآبادی در جریان نشست خبری خود به آن اشاره کرد برای ساخت سریالها حتماً نظرسنجی میشود تا هم سوژههای بهتر و به روزتری انتخاب شوند و هم شاهدِ ساخت کارهای کلیشهای و تکراری نباشیم.