عزت الله مهرآوران از جمله بازیگران مجرب ژانر کمدی است و تا پیش از « لیسانسه ها » در فیلمها و سریالهای طنزی همچون هتل پیاده رو، پیامک از دیار باقی، دزد و پلیس، مومیایی ۳ و مرد عوضی به ایفای نقش پرداخته است.
او در سریال لیسانسهها ایفاگر نقش عباس آقا، پدر حبیب یکی از سه جوان اصلی قصه است؛ کاراکتری که هر چه میگذرد نقشش پررنگتر میشود و حتی به لحاظ جذابیت، از برخی شخصیتهای اصلی هم سبقت میگیرد. مهرآوران معتقد است که امثال عباس آقا در جامعه فراوان هستند، اما پرداخت هوشمندانه و متفاوت سروش صحت به این کاراکتر و لحاظ ریزه کاریها و جزئیات، باعث جذاب شدن شخصیت او برای مخاطبان شده است.
این بازیگر بازخوردهایی را که از بابت بازی در نقش عباس آقا از سوی مردم دیده، فوق العاده توصیف میکند و میگوید که این حجم از واکنشهای مثبت غافلگیرش کرده است. مهرآوران سریال لیسانسهها را یک اتفاق در تلویزیون میداند و تاکید میکند که دست اندرکاران این سریال و در راس شان سروش صحت نمیخواسته اند فقط مخاطب را بخنداند، بلکه قصد داشته اند تا او را به تفکر هم تشویق کنند. این بازیگر پیشکسوت همچنین اظهار امیدواری میکند که امکان ساخت سریالهایی همچون لیسانسهها در تلویزیون هر چه بیشتر فراهم شود.
این شبها آی فیلم ۲ سریال لیسانسهها را برای مخاطبان تاجیک و افغان فارسی زبان خود به روی آنتن دارد. به همین مناسبت گفت و گویی داشته ایم با عزت الله مهرآوران بازیگر نقش عباس آقا در این مجموعه جذاب و دیدنی امیرحسین رستمی، هوتن شکیبا، امیر کاظمی، بهنام تشکر، بیژن بنفشه خواه، متین ستوده، رویا میرعلمی، کاظم سیاحی، سیاوش چراغی پور و مهران رجبی از جمله دیگر بازیگران سریال لیسانسهها هستند.
بدون تردید عباس آقا یکی از کاراکترهای دوست داشتنی سریال لیسانسهها است که حتی از برخی شخصیتهای اصلی هم جذابتر به نظر میرسد.
شخصیتهای سریال لیسانسهها و از جمله عباس نقوی که من نقشش را بازی میکردم در جامعه و در میان اطرافیان قابل مشاهده هستند، ولی هرگز به این شکل که در لیسانسهها دیدیم ارائه نشده بودند. همین متفاوت بودن هم باعث شد که بتوانند در بین مردم جا باز کنند و محبوب مخاطبان شوند. همه کاراکترهای سریال برای مخاطب باورپذیر هستند، چرا که مخاطب شبیه آنان را در اطراف خود دیده است. منتها پرداخت متفاوت به این شخصیتها نقطه قوت سریال محسوب میشود. عباس آقا هم از جنس همین آدم هاست با این تفاوت که برخی از ریزه کاریها و جزئیات شخصیتی او بارز شده است. او در ابتدا به عنوان پدر حبیب، یکی از سه جوان اصلی سریال حضور دارد، اما به مرور زمان و به خصوص پس از فوت همسرش، نقشش در قصه پررنگتر میشود.
خودتان کدام یک از وجوه شخصیتی عباس آقا را دوست داشتید؟
خونسردی او را خیلی میپسندیدم. عباس آقا با یک بی تفاوتی خاصی با اتفاقات روزمره زندگی اش و آنچه در اطرافش میگذرد برخورد میکند و رفتارش با فرزندانش هم خیلی جالب است، به خصوص با حبیب.
مردم هم این کاراکتر را خیلی دوست داشتند و یکی از محبوبترینهای لیسانسهها بود.
به هر حال این شخصیت در لیسانسهها حضور داشت و نقشش در فوق لیسانسهها حتی پررنگتر هم شد. در تمام این مدت هم توانست جذابیتش را حفظ کند. مردم آن قدر کاراکترهای سریال لیسانسهها را دوست داشتند که آنها را تا فوق لیسانسهها همراهی کردند. سریال در بین مردم تماشاگران بسیاری داشت. بازخوردهای خیلی خوبی از مردم گرفتیم، آن قدر که حتی خودمان را هم غافلگیر میکرد.
علت این حجم از جذابیت و توانایی جذب مخاطب سریال لیسانسهها را در چه عواملی میبینید؟
در حقیقت سریال لیسانسهها در ژانر طنز و کمدی یک اتفاق بود که از طریق سروش صحت اجرا شد. عوامل این سریال و در راس شان سروش صحت میخواستند بگویند که میشود این نوع طنز را هم در تلویزیون برای مردم ساخت و آنها را خنداند. آقای صحت هنرمند طنازی است و به دلیل شناخت کاملی که از مقوله طنز دارد توانست سریال لیسانسهها را مردمیتر کند.
مخاطب در سریال لیسانسهها به نوعی شاهد یک نوع طنز جدید است که اتفاقاً میتواند با آن ارتباط هم برقرار کند، موافق هستید؟
بله، سریال لیسانسهها یک اتفاق جدید است و نگاه جدیدی به این ژانر دارد. برخی از ساختارشکنیهایی را در این سریال میبینیم که قبلاً کمتر شاهدش بوده ایم، مثلاً نوع نگاه به مسئولان یا معتادان یا حتی ازدواج افراد میانسال. نگاه جدید سروش صحت به اتفاقات اجتماعی از زاویه طنز باعث جذاب شدن سریال لیسانسهها شده است. در این سریال با اقشار مختلف جامعه از مسئولین گرفته تا معتادان شوخی شده است بدون این که باعث دلخوری شود. از طرف دیگر، لیسانسهها قرار نیست به هر قیمتی مخاطبش را بخنداند، بلکه در پشت هر دیالوگ، نوعی تفکر پنهان است. در لیسانسهها به جزئیات و ریزه کاریها توجه ویژه شده و اتفاقاً همین جزئیات است که برای بیننده جذاب به نظر میرسد و باعث خنده اش میشود. داستانکها در لیسانسهها حرف اول را میزند؛ داستانکهایی که پرداخت خیلی خوبی نسبت به آنها صورت گرفته است. آقای صحت توانست با خلاقیت و هوشمندی که دارد از آدمهای معمولی تصویری جدید را به نمایش بگذارد. او همچنین توانست اتفاقات خیلی ساده و معمولی را به شکل جذابی پردازش کند.
خودتان به عنوان یک بازیگر کارکشته که بازی در قالب نقشهای کمدی را در کارنامه دارد چه نوع طنزی را میپسندید؟
طنزی که فاخر باشد و فقط به دنبال خنداندن مخاطب نباشد، بلکه بخواهد تا او را به فکر و اندیشیدن هم ترغیب کند. فکر میکنم سریال لیسانسهها در این موضوع کاملا موفق بود و فقط نمیخواست مخاطبانش را بخنداند. امیدوارم امکانات ساخت آثاری مثل لیسانسهها در تلویزیون فراهم شود و مردم بتوانند دوباره چنین سریالهای جذاب و ماندگاری را تماشا کنند.
به نظرتان سریال لیسانسهها میتواند برای مخاطبان تاجیک و افغان فارسی زبان آی فیلم۲ هم جذاب باشد؟
خواه ناخواه از طریق زبان مشترک میتواند جذاب باشد، اما به لحاظ فرهنگی شاید اختلافاتی باشد. به هر حال آنها سبک زندگی دیگری را دارند.
خودتان مخاطب آی فیلم هستید؟
بله، میبینم. آی فیلم شبکه خوبی است و کسانی که موفق نشده اند سریالها را ببینند میتوانند از طریق آی فیلم فرصت تماشا پیدا کنند. بعضی از سریالها هم که تماشای دوباره اش خالی از لطف نیست، مثلاً خودم تکرار سریال «وضعیت سفید» را که ۱۵ سال از ساختش میگذشت از آی فیلم دیدم.
این روزها چه میکنید و مشغول چه کاری هستید؟
این روزها مشغول بازی در سریال «بچه مهندس۴» هستم. اگر نگویید که فلانی چرا اینقدر پرکار است بعد از بچه مهندس ۴ در سریال «مرداب» به کارگردانی آقای شهرام شاه حسینی و فیلم سینمایی «خوب بد جلف۳» به تهیه کنندگی آقای محسن چگینی بازی خواهم داشت.