حمید کنگرانی فراهانی هنرمند مجسمهسازی است که اخیراً مجسمهای از سردار شهید سلیمانی با هنر او ساخته و رونمایی شد. هنرمندی که تجربه طراحی و ساخت مجسمههای هایپررئال بسیاری از چهرههای فرهنگی، سیاسی، علمی و ورزشی را هم در کارنامه حرفهای خود دارد.
کنگرانی به بهانه رونمایی از اثر جدید خود، درباره شروع فعالیت حرفهایاش در حوزه ساخت مجسمههای مومی هایپررئال، گفت: فعالیت حرفهای خودم را در زمینه مجسمهسازی از حدود سال ۱۳۷۶ آغاز کردم و تا امروز بیش از ۳۵۰ اثر هایپررئال، برنزی و فایبرگلاس برای فضاهای مختلف و موزههای ایرانی و خارجی طراحی و خلق کردهام.
وی تعدادی از مجسمه هایی که در سبک هایپررئال کار کرده است، نام برد و توضیح داد: اولین مجسمه هایپررئالی که از هنرمندان ایرانی کار کردم، متعلق به زندهیاد عزتالله انتظامی بود که دو مجسمه از ایشان ساختم؛ یکی در موزه سینما و دیگری در خانه موزه استاد انتظامی قرار دارد.
کنگرانی ادامه داد: از دیگر مجسمههای هایپررئالی که کار کردهام، میتوانم به مجسمههای علی حاتمی ، مرتضی ممیز، حمید سمندریان، داوود رشیدی، محمود فرشچیان، علی نصیریان، رضا کیانیان، غلامحسین بنان، محمدحسین شهریار و طیب حاجرضایی اشاره کنم. از چهرههای سیاسی ایران هم کار کردهام که ۳۰ اثر در موزه مجلس شورای اسلامی قرار دارد که همگی برگرفته از تاریخ مشروطه هستند. تندیسهای امام خمینی (ره)، شهید مدرس، آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی، دکتر مصدق، شیخ فضل الله نوری، شهید بهشتی، شهید رجایی، دکتر شریعتی از جمله تندیسهایم از چهرههای سیاسی است. همچنین از چهرههای علمی کشور نیز مجسمه پروفسور رحیم رحمانزاده را ساختهام که در حال حاضر در برلین نصب شده است. عبدالله موحد و ناصر حجازی نیز از چهرههای ورزشی بودند که مجسمههایشان را ساختم.
کنگرانی فراهانی با اشاره به دعوت موزه مادام توسو لندن برای حضور از وی، گفت: پس از ساخت تعدادی از مجسمههای هایپررئالم، موزه مادام توسو در لندن از من دعوت به حضور کرد. پس از آن، مجسمههای کلینت ایستوود، مرلین مونرو، آنجیلنا جولی، برد پیت، آل پاچینو، الویس پریسلی و الیزابت تیلور را نیز برای موزههای خارجی کار کردم.
وی درباره تفاوت مجسمههای هایپررئال و مجسمههای کار شده با برنز و دیگر متریال، بیان کرد: مجسمهها با متریال مختلف، کاربری متفاوتی دارند؛ مجسمههای هایپررئال صرفاً در فضاهای داخلی و مسقف قرار میگیرند و دیگر متریال مثل برنز، سیمان و فایبرگلاس برای فضاهای بیرونی مناسب هستند.
حسی که مجسمه هایپررئال برایم دارد عمیقتر است
این هنرمند مجسمهساز تاکید کرد: قطعاً واقعنمایی که مجسمههای هایپررئال دارند و ارتباطی که میتواند با مخاطب برقرار کنند، از ویژگیهای مثبت این نوع مجسمههاست که ممکن است مجسمههای دیگر این ویژگی را نداشته باشند اما در هر حال، هر کدام در جای خودشان ارزشمند هستند. واقعیت این است که خودم به شخصه، مجسمههای هایپررئال را بیشتر دوست دارم البته کار برنزی هم کم نداشتهام ولی حسی که هایپررئال برایم داشته، عمیقتر بوده است.
وی با تشکر از خانواده شهید حاجقاسم سلیمانی ، درباره تجربه طراحی و ساخت مجسمه شهید سلیمانی هم گفت: خانواده حاج قاسم و دکتر اکبری از طرف بنیاد شهید سلیمانی، برای این کار به من سفارش دادند و من هم این مجسمه را طی ۴۰ روز ساختم.
کنگرانی تأکید کرد: انگیزه اصلی من از ساخت مجسمه سردار، مجسمههای بسیار بدی بود که از ایشان در اقصی نقاط ایران ساخته و رونمایی شدند و قصد داشتم کاری در شأن و منزلت این شهید بزرگوار ساخته شود، کاری که قابل دفاع باشد.
وی افزود: البته این مجسمه، دومین مجسمه سردار است که ساختهام؛ پیش از این نیز قصد داشتم مجسمه ایشان را بسازم اما شخص سردار برای ساخت آن موافقت نمیکرد اما پس از اعلام شهادت ایشان، با مدیرعامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برای ساخت تندیس شهید سلیمانی مکاتبه و اعلام آمادگی کردم که حاصل آن مجسمهای بود که در ۱۸ روز ساختم.
واکنش بیبیسی پس از مراسم رونمایی از مجسمه سردار سلیمانی
کنگرانی با اشاره به واکنشهای رسانههای خارجی پس از رونمایی مجسمه سردار در برج میلاد، بیان کرد: این کار آنقدر قابل دفاع بود که رسانههای خارجی نتوانستند خبری منفی درباره آن منعکس کنند اما بی بی سی همچنان که از پیشینهاش بر میآید، خبری منعکس کرد مبنی بر اینکه «به جای هزینه کردن برای ساخت مجسمه سردار، بهتر بود مجسمه استاد شجریان را میساختند!» این در حالی است که هر کدام از شخصیتهای ایرانی جایگاه خودشان را دارند اما آنها میخواهند چیزهای دیگری را القا کنند.
هنرمند و سفارشدهنده؛ مقصران جانمایی مجسمههای بد
وی در پایان در پاسخ به اینکه در روند ساخت و رونمایی آثار بیکیفیت و غیرواقعی که در ارتباط با سردار شهید سلیمانی نیز در کشور اتفاق افتاد، هنرمندان مقصر هستند یا سفارشدهندگان، به مهر گفت: هر قرارداد کاری، ناظری دارد و در قراردادها نیز قید شده که اگر اثری مورد پسند نباشد میتوانند آن را نپذیرند. همچنین برخی هنرمندان نیز وقتی در کارشان ایرادی وجود دارد اما سفارش دهنده سختگیری نمیکند، به سمت درست کار کردن نمیروند و به مرور کارهایشان باری به هر جهت میشود و نگاه بلندی به هنر و کارشان پیدا نمیکنند و همان سبک کارشان را ادامه میدهند. بنابراین در این مورد، مقصر هر دو طرف هستند.
حمید کنگرانی فراهانی متولد سال ۱۳۵۸ در تهران است و دانش آموخته کاردانی رشته دامپزشکی و لیسانس افتخاری مجسمهسازی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. او تاکنون موفق به دریافت لوح تقدیر از بنیاد کنراد آدناور برلین، انستیتو نوابغ برلین، ستاد چهرههای ماندگار، موزه سینمای ایران، خانه هنرمندان ایران، لوح سپاس از اولین همایش مهندسان هنرمند و میراث فرهنگی و گردشگری ایران شده است. نمایشگاههای دائمی او را در موزه مجلس شورای اسلامی، موزه خانه مشروطه اصفهان، موزه عبرت ایران، موزه رئیس علی دلواری بوشهر، موزه سینمای ایران، موزه کاخ گلستان برپا است.