سینمای کشور طی ماههای گذشته وضعیت ناگواری را پشت سر گذاشته است، سینمایی که روزگاری برای رکوردشکنی در گیشه تلاش میکرد، حال برای بقا در کمترین حالت ممکن تلاش میکند، سینمایی که حضور در باشگاه ۱۰ و ۲۰ میلیاردیها را اتفاقی عادی تصور میکرد امروز فروش نیم میلیاردی را یک پیروزی بزرگ تلقی میکند.
بیماری کرونا طی ماههای گذشته سینما را از ابعاد مختلفی تحت الشعاع قرار داده است، در ابتدا به امر تعطیلی سالنها باعث شد تا چرخه اکران به طور کامل متوقف شود، اکران نوروزی به عنوان بهترین زمان اکران سینماها از بین رفته و اکثریت آثار اکرانشان را به زمانی دیگر موکول کنند.
در این بین عرصه تولید نیز با دغدغههای فراوانی روبرو شد، شیوع بیماری کرونا باعث شد تا ریسک درگیری این بیماری بین عوامل پشت صحنه افزایش یافته و به تبع آن تولید اکثریت آثار متوقف شود، هرچند همچنان برخی از کارگردانان مشغول کار هستند، اما تبعا هیچ آینده معلومی را برای اکران اثر خود ترسیم نمیکنند.
در این میان و بعد از بازگشایی سینماها از تاریخ اول تیر ماه سال ۹۹ اندک امیدی در میان اهالی سینما به وجود آمد، اما فروش ناامید کننده دو فیلم اصلی اکران نوروز باعث شد تا آثار خبرساز جشنواره فیلم فجر گذشته از اکران در چنین شرایطی سر باز زنند.
از طرفی آثاری راهی چرخه اکران شدند که در حالت معمول هم فروش مطلوبی را در پی نداشتند، از سویی دیگر اکران آنلاین و سینماماشین میتوانست به چرخه معیوب سینما کمک کند، اما قاچاق سریع آثار آنلاین و همچنین عدم پخش مناسب برای سینما ماشین باعث شد تا این دو مدیوم هم شکست بخورند.
اکران آثار خارجی و فیلمهای سینمای هالیوود شاید آخرین امید سینمای شکست خورده ایران بود، اما مخاطبان سینما از اکران این آثار هم استقبال نکردند، آثاری که ماهها و یا سالها از اکران آنها گذشته بود و طبیعتا هیچ اشتیاقی را برای مخاطبان بوجود نمیآورند.
اما آخرین راه برای جذب مخاطبان به سینما، اکران آثار پرفروش سالهای گذشته بود، آثاری که توانسته بودند رکورد چرخه اکران را بشکنند و تصور بر این بود که این چنین آثاری میتوانند بار دیگر مخاطب را به سالن سینما بکشانند.
فیلم سینمایی « آینه بغل » به کارگردانی منوچهر هادی از جمله آثاری است که بعد از بازگشایی سینماها بار دیگر روی پرده نقره ای رفت تا خلا آثار بفروش سینما را جبران کند، این فیلم در زمان خود ۲۰٬۴۹۷٬۲۹۵٬۰۰۰ تومان فروش داشت و به همین ترتیب سینماداران امید داشتند تا بار دیگر شاهد حضور مخاطبان برای تماشای این فیلم باشند.
متاسفانه این فیلم نتوانست خواسته سینماداران را بر آورده کند، «آینه بغل» در کمال ناباوری بعد از ۵۵ روز اکران تنها یک بلیت فروخت و به فروشی معادل ۱۰ هزار تومان رسید، آماری که بدون شک بیش از شکست یک تحقیر برای فیلم سینمایی «آینه بغل» و کارگردانش محسوب میشود.
منوچهر هادی که با تازگی با نقدهای فراوانی نسبت به سریال «دل» روبرو شده حال گیشه سینما را هم از داده است، سریال دل طی ماه ها و هفته های گذشته منتقدان فراوانی داشته و اکثریت مخاطبان از این اثر نقدهای جدی کرده اند، این وضعیت به جایی رسید که برخی بازیگران اثر هم از حضور در چنین سریال ابراز ندامت کردند.
فیلمنامه «آینه بغل» در اختیار دو بازیگر اصلی یعنی محمدرضا گلزار و جواد عزتی است. داستان بسیار سطحی و بیشتر برای به رخ کشیدن توانایی کمدی این دو بازیگر است و یا بهتر بگوییم فیلمنامه در حدی نیست که بتوان آن را حتی به بوته نقد گذاشت.
فیلمنامه بر اساس ساختار فیلم های فارسی به جدال پولدار و بی پول پرداخته و با همان مضمون روایتی از حاشیه های مشکلات اجتماعی را کاملاً سطحی بررسی می کند. البته این بررسی به طور کامل در صحنه های کمدی خفه می شود و نه تنها راه حلی ارائه نداده بلکه خود مساله را نیز پاک می کند.