قاچاق سوخت و انسان در محور خاش- سراوان بازهم حادثه آفرید

تبدیل شدن استان پهناور سیستان و بلوچستان به یکی از مبادی ورودی و خروجی سوخت سبب شده تا سودجویان و قاچاقچیان از هر راهی حقوق مردم این استان را پایمال کنند و با بی توجهی به جان انسان ها باکهای اضافی ایجاد کرده و بیت المال را به جیب بزنند و سوخت را به آن طرف مرزها قاچاق کنند اما قاچاق سوخت تنها اقدام این قاچاقچیان نیست بلکه مهاجران افغانی برای ورود به ایران جان خود را به دست این قاچقچیان انسان می سپارند.

تصادف خودروهای قاچاق سوخت و انسان این روزها تیتر بسیاری از رسانه ها شده و هر روز خبرهای ناگواری از این دست به گوش می رسد و این حوادث که معمولاً با تعداد زیاد قربانی همراه است و این قربانیان که اکثراً مهاجران کشورهای همسایه هستند که به منظور یافتن کار و زندگی بهتر، خانه و کاشانه خود را در آن سوی مرز رها میکنند و با پرداخت مبالغ هنگفتی به قاچاقچیان جان خود را کف دست می گذارند و راهی ایران می شوند و آنها برای رسیدن به مقصد مجبور هستند گاهی در پژو 15 نفر کمتر و بیشتر به صورت فشرده بشینند و یا در عقب تویوتا خارج از گنجایش و آمار بشینند و سرعت زیاد این ماشین ها برای رسیدن به مقصد، در موارد بسیاری حوادثی را رقم می زند که از مرگبارترین حوادث جاده ای استان به شمار می روند.

اما به گفته دبیرکمیسیون برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت برمبارزه با قاچاق کالا و ارز استانداری 80 درصد سوخت قاچاق از کشورهای همجوار و استان های دیگر وارد سیستان و بلوچستان می شود که این موضوع سوالی را مبنی بر اینکه "این میزان سوخت چگونه از مقابل دیدگان این تعداد مامور پلیس راه، نیروهای انتظامی و نهاد های نظارتی عبور می کند و چرا تاکنون جریمه های تعزیراتی نتوانسته از این اقدام جلوگیری کند؟" در اذهان ایجاد می کند.

فی الواقع آمار دقیقی در این خصوص در دست نیست اما با نگاهی به آرشیو و سابقه اخبار رسانه های متعدد می توان دریافت که در سال های اخیر، دهها تصادف مرگبار در محورهای زابل ـ  زاهدان ؛ سراوان - خاش و چابهار - پیشین - ایرانشهر رخ داده که یک پای آن خودروهای حامل اتباع افغانی بوده اند. از آنجا که این خودروها معمولا تعداد زیادی مهاجر غیرقانونی را قاچاق می کنند، در هنگام تصادف، آمار قربانیان هم به طرز شگفت انگیز و  خاصی بالا می رود و به همین علت این روزها وقتی خبری از تصادفات جاده ای با تعداد قربانیان بالا به گوش می رسد، ناخودآگاه این سوال پیش می آید که آیا پای خودروهای حمل مهاجران غیرقانونی هم در میان بوده یا نه؟

 

 

علی ای حال موقعیت جغرافیایی و استراتژیک استان سیستان و بلوچستان و تفاوت قیمت مواد سوختی در دو طرف مرز پاکستان و افغانستان و ایران سبب شده تا روزانه قاچاق سوخت و انسان به خصوص در مناطق جنوبی استان افزایش یابد و خطرات و آسیب های جبران ناپذیری را برای مردم و آینده این استان رقم بزند که بعضاً غیرقابل جبران است.

با این تفاسیر بارها شاهد آن بودیم که قاچاقچیان که جان خود را کف دست گذاشته اند برای فرار از چنگال قانون با خودروهای حامل مواد سوختی و اتباع بیگانه با سرعت های غیرمجاز در محورهای منتهی به مرز تردد می کنند و به توجه و ایست پلیس نیز توجه نمی کنند که این فرارها هراز گاهی منجر به حوادث تلخ و غیرقابل جبران می شود که زندگی چندین خانواده را فلج و به نابودی می کشاند.

به نظر بسیاری از کارشناسان این حوزه؛ خودروهای قاچاقچیان علاوه بر اینکه محورهای این استان را ناامن کرده نگرانی های بسیاری را برای مسافران عبوری از این محورها نیز ایجاد کدره است چرا که بیشترین حوادث رانندگی این خودروها به دلیل حمل مواد سوختی منجر به آتش سوزی و سوختن سرنشینان این خودرو می شود و همچنین در اکثر مواقع افراد بی گناه سایر خودروها نیز در آتش قاچاقچیان می سوزند که در این موارد خسارات و تلفات زیادی به همراه داشته است.

 

 

براساس آمار و اخبار بیشترین حوادث رانندگی ناشی از سرعت زیاد و حمل مواد سوختی و اتباع بیگانه در محورهای مواصلاتی زاهدان- خاش، خاش - سراوان و همچنین محورهای فرعی سراوان منتهی به مرز رخ می دهد.

طبق آخرین آمار به دست آمده؛  آخرین حادثه مرگباری که این خودروها رقم زدند، در محور سراوان - خاش رخ داد. خودروی حامل اتباع افغانی با یک خودروی حامل سوخت تصادف کرد و در این تصادف 7 نفر در شعله های آتش سوختند و جان باختند.

* قاچاق سوخت و انسان 25 نفر را به کام مرگ کشاند

مسئول فوریت های پزشکی شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: برخورد دو دستگاه خودروی تویوتا وانت حامل موادسوختی قاچاق و اتباع خارجی غیر مجاز در کیلومتر 90 محور خاش به سراوان 14 نفر کشته و 11 نفر زخمی برجای گذاشت.

علیرضا سرگزی با بیان اینکه در این حادثه مجروحین به بیمارستان امام خمینی (‌ره) خاش و بیمارستان سراوان انتقال یافتند، افزود: خودروی حامل موادسوختی قاچاق در همان لحظه برخورد دچار حریق شد و راننده و سرنشین ان در دم جان باختند و  پنج اتباع بیگانه خودرو دیگر در دم کشته و پنج نفر دیگر نیز در حین انتقال به بیمارستان جان خود را از دست دادند و چهار مصدوم به بیمارستان خاش و هفت مصدوم دیگر نیز به بیمارستان سراوان اعزام شدند.

 

 

وی تصریح کرد: 2 دستگاه آمبولانس از خاش و سه دستگاه دیگر از سراوان در کمترین زمان ممکن در محل حادثه حاضر شدند.

سرگزی با بیان اینکه تلاش نیروهای امدادی برای کمک به سانحه دیدگان حدود دو ساعت به طول انجامیده است، اذعان کرد: اورژانس ۱۱۵ در هر شرایطی در راستای امدادرسانی به حادثه‌دیدگان آمادگی دارد و در کمترین زمان ممکن در امر خدمات درمانی اقدام کرده است.

وی اظهار کرد: نیروهای امدادی پس از عملیاتی سخت با مهار آتش توانستند نسبت به جداسازی و انتقال اجساد به پزشکی قانونی اقدام کنند.

* علت حادثه سرعت غیرمجاز راننده وانت تویوتا حامل مواد سوختی

رییس پلیس راه شهرستان خاش در گفت و گو با خبرنگار تفتان ما گفت: علت حادثه سرعت غیرمجاز راننده وانت تویوتا حامل مواد سوختی بوده است.

سروان یوسفی برخورد وسیله نقلیه با عابر پیاده، تخطی از سرعت مطمئنه، رعایت نکردن حق تقدم عبور، خستگی و خواب‌آلودگی راننده، انحراف به چپ و غیره را در صدر علل بروز حوادث رانندگی در جاده‌های کشور دانست و اظهار کرد: از میان تصادفات رخ داده در جاده‌ها بیش از یک سوم این تصادفات به واژگونی منجر شده‌اند.