اگر برایتان پیش آمده باشد که پس از ساعت ها روزه داری در روزهای گرم تابستان بخواهید به همراه خانواده تان به گوشه ای دنج پناه ببرید تا دقایقی در مکان باز به استراحت بپردازید قطعا با جوانانی روبرو شده اید که در مکان های عمومی همچون پارک ها دور یکدیگر جمع شده بگونه ای که شعله های قرمز رنگ زغال که بر سرقلیان ها خودنمایی می کند محفل آنها را گرم دارد.
از آنجایی که در گذشته قلیان جز لاینفک زندگی افراد غنی و خان زاده ها بود کمتر کسی از جوانان یک پُک قلیان آن هم در معرض دید عموم می زد اما متاسفانه این روزها قلیان نه تنها یکی از دخانیات های به ظاهر آرام اما مخرب و سرطانزا به شمار می رود بلکه در سال های اخیر به راحتی در اکثر محل های عمومی در دست پیر و جوان و دختر و پسر هم یافت می شود بگونه ای که برای هیچ کس عار و ننگ نیست که دیگران به چه دیدی وی را نظاره می کنند.
چشم و هم چشمی، کم نیاوردن از جمع هم سن و سالان یا به اصطلاح مدرن بودن یکی از دلایل گرایش به قلیان در بین افراد است که این روزها دختران و پسران زاهدانی هم به پیروی از یکدیگر در مکان های عمومی همچون پارک ها، فلکه فرودگاه و یا در قلیان سراها حاضر شده و کاخ فرهنگ این شهر را با دود قلیان خود نابود می کنند.
براستی که دیگر قبح خانواده از میان رفته بگونه ای که نه فرزندان از روی والدین خویش شرم دارند و نه والدین آنها را کشیدن قلیان منع می کنند.
تبدیل شدن بلوار فرودگاه زاهدان به محل کوک کردن قلیان های رنگارنگ، از جمله شواهدی است که نشان می دهد، مصرف سرانه دخانیات در استان افزایش پیدا کرده است.
زنگ خطر افزایش مصرف دخانیات در بین زنان نواخته شد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در این خصوص با اشاره به اینکه مصرف قلیان و دخانیات بدون دود از دیرباز در سیستان وبلوچستان وجود داشته است، گفت: استفاده از دخانیات و قلیان اخیرا در بین جوانان و زنان رو به افزایش است که در این راستا می توان با مشارکت مردم وحمایت سازمان ها و نهادها از روی آوردن به این مهم جلوگیری کرد.
دکتر مهدی طباطبایی با بیان اینکه مصرف کنندگان مواد دخانی باید پیام های بهداشتی مبارزه با دخانیات را جدی بگیرند، افزود: استعمال دخانیات باعث بروز ناراحتی های قلبی وعروقی، بیماری های ریوی و برخی از سرطان ها می شود که می طلبد افراد با یک اراده قوی به دخانیات «نه» بگویند و سلامتی را برای خود وخانواده شان به ارمغان بیاورند.
سیستان وبلوچستان دومین مصرف کننده قلیان در کشور
وی با بیان اینکه سن مصرف دخانیات در استان به زیر 15 سال رسیده است، بیان کرد: طبق مطالعهای که از بین زنان 14 تا 44 ساله کشور انجام شد سیستان وبلوچستان با 17 درصد دومین رتبه را در زمینه مصرف کنندگان قلیان به خود اختصاص داده است.
طباطبایی با تاکید بر اینکه مصرف دخانیات سلامت بشر را به شدت تهدید می کند، گفت: فرهنگ سازی، ارتقای دانش و اطلاعات، تغییر نگرش وباورهای نادرست و آموزش مهارت های خاص از جمله اقدامات خاص و ضروری برای پیشگیری و درمان مصرف دخانیات در کشور به ویژه استان است.