جولان مواد مخدر در عطاری های چابهار

اگر گذرتان به بندر تجاری چابهار خورده باشد شاهد لکه های قرمز رنگی بر کف خیابان ها، پیاده روها و در و دیوارهای شهر خواهید بود درست شبیه خون ریخته شده که برخی تازه تازه و برخی هم کهنه و ماسیده بر کف زمین هستند. بافاصله سوال هایی ذهنتان را به بازی می گیرد که در این بندر آرام و زیبای جنوب شرق ایران این همه خون از کجا آمده و چرا کف خیابان ریخته شده و شهر را بدمنظره و زشت کرده است.

اما اگر نگاهتان را از زمین گرفته و نگاهی به اطراف کنید متوجه خواهید شد حکایت این لکه‌ها نه‌تنها پیچیده نیست بلکه خیلی هم سرراست و هویداست.

ماده مخدر ناس، پان پراگ، گودکا سال هاست که در سایه غفلت مسئولین این بندر تجاری را جولان می دهند و روز به روز هم بر تعداد معتادین به این ماده مخدر می افزاید، هر چند این روز ها کمر همت بسته و سن گرایش را دارد به سمت نوجوانی گرایش می دهد.

 

کاهش سن گرایش به مواد مخدر در جنوب شرق

به گفته بیژن بختیار فرماندار کنارک گفت: سن اعتیاد در حال کاهش و میزان گرایش به پان‌پراک نگران کننده است و می تواند زنگ خطری برای والدین باشد.

وی اظهار داشت: در بحث پیشگیری از اعتیاد انواع مواد مخدر اجرای برنامه‌های مختلف آموزشی، فرهنگی، تبلیغی توسط دستگاه‎های مربوطه شامل بهزیستی، مرکز بهداشت، ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش را ضروری عنوان کرد.

فرماندار کنارک هماهنگی بین‌بخشی ادارات و ارگان‌های مربوطه را در پیشگیری از شیوع اعتیاد موثر دانست و گفت: امروزه مصرف پان‌پراک در میان جوانان شیوع پیدا کرده که باید با آن به شدت مقابله کرد.

بختیار ادامه داد: در حوزه درمان نیز باید توسط بهزیستی و بهداشت و درمان گام‎های موثری برداشته شود و در حوزه مبارزه، رفتارهای بازدارندگی و مقابله‌ای دستگاه‎های مرتبط در کنار هم اثر بخش خواهد بود.

وی افزود: نیروی انتظامی، دریابانی، اطلاعات و دستگاه قضایی عوامل موثر در مبارزه با قاچاق و فروش و حتی مصرف مواد مخدر هستند که با همکاری‌ها و تلاش‌های انجام شده توسط این عوامل سال گذشته کشف حدود 1300 کیلوگرم انواع مواد مخدر کشف و ضبط شده است.

 

گودکا گرانترین ماده مخدر چابهاری

با این حال این ماده مخدر به راحتی در دکه‌های سیگارفروشی یا حتی بعضی سوپرمارکت‌های چابهار به فروش می رسد.

ناس، پان پراگ، سوپاری و گودکا برخی از این مواد هستند. ناس شبیه برگ خردشده و سبزرنگ است که در کیسه‌های کوچک پلاستیکی به فروش می‌رسد، هر بسته 500تومان و دو نوع زاهدانی و پاکستانی دارد.

پان پراگ تولید هند یا پاکستان است و در بسته‌هایی کوچک شبیه آدامس فروخته می‌شود و خرید هر چهار عدد از آنها هزارتومان خرج برخواهد داشت. اما سوپاری انواع مختلفی دارد، در چندین نوع و بسته‌بندی متفاوت و آنطور که فروشنده‌ها می‌گویند با قدرت‌هایی متفاوت، ارزان‌ترین نوعش هزارتومان قیمت خورده اما انواع دیگرش 1500 و دوهزار‌تومان.

گران‌ترها گیرایی بیشتری دارد و به همین دلیل قیمتش بالاتر است. ماجرای آخرین ماده که گودکا نام دارد از بقیه عجیب‌تر است. شکل و رنگش تلفیقی از جنس و رنگ تمر و جگر است، ماده‌ای نرم و شکل پذیر به زنگ قرمز تیره، گودکا بسته‌بندی خاصی ندارد و لای کاغذ پیچیده می‌شود و قیمتش بسیار ارزان است. هر دو بسته آن در بازار چابهار 500‌تومان فروخته می‌شود. اما می‌توان این ماده و ناس را پرمصرف‌ترین مخدرهای بازار چابهار دانست.

 

شیوه مصرف همه این چهار ماده مخدری که از آنها نام برده شد از طریق گذاشتن در دهان است، ناس و پان‌پراگ و سوپاری را زیر زبان یا پشت لب کنار لثه می‌گذارند کمی که با آب دهان خیس شد روی مغز اثر می‌گذارد و باعث نشئگی می‌شود. پس از آن ماده مصرف‌شده را به بیرون تف می‌کنند. ولی‌گودکا درست مثل آدامس مصرف می‌شود

تکه‌ای از آن را به دهان می‌اندازند و آنقدر می‌جوند تا با آب دهان قاطی شود و نتیجه کار که اینجا هم نشئه‌شدن است به دست بیاید. پس از حل‌شدن همه ماده در دهان، مصرف‌کننده آب دهانش را به بیرون پرت می‌کند، حاصل کار هم همین لکه‌های قرمز رنگ کف خیابان‌ها، پیاده‌روها و روی در و دیوار شهر است.

با این حال برای پی بردن به میزان مصرف این مواد مخدر در چابهار لازم نیست تحقیق خاصی انجام دهیم، کافی است به حاشیه دیوارها، کف خیابان‌ها و پیاده‌روهای شهر به خصوص باغچه‌ها و پای درختان نگاهی بیندازیم؛ حجم فراوان لکه‌های قرمز رنگ گوشه و کنار، نشان‌دهنده میزان مصرف تنها یکی از این مواد یعنی گودکا است. این در حالی است که مصرف‌کننده‌های ناس و پان‌پراگ و سوپاری هم پس از مصرف، باقیمانده این مواد را همراه با آب دهان به بیرون پرت می‌کنند اما نتیجه کار آنها لکه‌های قرمزرنگ نیست