چند روز گذشته دستگاه دیپلماسی کشورمان سفیر آلمان را به منظور اقدام خارج از عرف دیپلماتیک به وزارت امور خارجه احضار کرد و مدیرکل اروپای وزارت خارجه اقدامات این سفیر را به منزله دخالت در امور داخلی کشورمان دانست و به شدت آن را محکوم کرد.
او همچنین با تاکید بر اینکه مداخله در قوانین، مقررات و رویههای قضایی مستقل جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه قابل قبول و تحمل نیست، گفت که از سفارت آلمان انتظار میرود حد و حدود وظایف دیپلماتیک خود را شناخته و پا از آن فراتر نگذارد. البته این اولین بار نیست که شاهد چنین اقدامات و اظهاراتی از سوی سفرای خارجی به ویژه سفرای غربی بودهایم.
با نگاهی کوتاه به تاریخ معاصر ایران متوجه میشویم سفارت خانه های غربی و به خصوص سفارت خانههای اروپایی در ایران هیچ وقت به خوبی به وظایف حقوقی و قانونی خودشان عمل نکردهاند و همواره خارج از چارچوبهای قوانین دیپلماتیک حرکت کردند. خسروانی کارشناس مسائل سیاسی با ذکر مثالی به شفافیت این موضوع میپردازد. او معتقد است که در نقش آفرینی غربی ها در جنبش مشروعیت ایران شاهد یک خیزش بزرگ مردمی بودیم که میتوانست تحولات بزرگی را در تاریخ ایران به وجود بیاورد، متاسفانه با حضور سفارتخانههای غربی و اروپایی و خصوصاً انگلیس این جنبش مشروعیت به انحراف کشیده و خونهای بسیاری پایمال شد و نتوانست آن هدف بزرگی که علما و جریان مشروعیت در کشور دنبال میکردند به تحقق برسد.
به باور کارشناسان انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان سه کشور اروپایی همواره در مسائل داخلی سایر کشورها دخالت میکنند و سفرای این سه کشور طی سالهای اخیر فراتر از ماموریت تعیین شده خود در مسائل داخلی ایران دخالت کردهاند.
این ها در حالی است که سفرا و دیپلماتهای یک کشور خارجی در کشور میزبان موظف به رعایت دستورالعملهای حقوقی و دیپلماتیک هستند و این موضوع در کنوانسیون وین و سایر آیین نامههای دیپلماتیک پیشبینی شده است و در مقابل دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشور هم وظیفه دارد، تحرکات سفرا و دیپلماتها را رصد کند و در مواردی که متوجه شود این تحرکات در تعارض با آیین نامههای مبنایی قرار دارد، به آنها در وهله اول تذکر دهد و در وهله دوم برخورد کند.
حسن هانی زاده کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به توئیتهای سفیر آلمان در مورد ایران، گفت که دخالت کشورها در امور ایران نقض آشکار حاکمیت ملی ایران بوده و سفیر آلمان قوانین بین المللی را نقض کرده است، چراکه نباید با ارسال توئیتهایی در مسائل داخلی کشور ما دخالت کند و دخالت سفیر آلمان در ایران نقض تمام قوانین و معاهدات بین المللی تلقی میشود و ایران به ویژه وزارت خارجه کشورمان باید در این خصوص هشدار جدی به سفیر آلمان دهد تا فراتر از ماموریت تعیین شده خود در مسائل داخلی ایران دخالت نکند، اکنون در قرن بیست و یک هستیم و باید قوانین بین المللی حاکم باشد.
داستان دخالت یک مسئول امنیتی آلمان در ایران
«میشائیل کلور برشتولد» سفیر سابق آلمان در ایران که از او بهعنوان مارکوپولوی سفرای اروپایی نیز یاد میشد و در مدت حضور خود در ایران سعی میکرد با حضور در مناطق مختلف و ارتباطگیری با اقشار مختلف اجتماعی از جمله چهرههای هنری برای خود وجههای محبوب در میان ایرانیان خلق کند اما در نهایت به دلیل دخالت ها و سابقه امنیتی که داشت به آلمان بازگشت.
هانی زاده کارشناس مسائل سیاسی میگوید که «میشائیل کلور برشتولد» سفیر سابق آلمان در ایران در گذشته مسئول دستگاههای امنیتی آلمان بوده و بهعنوان سفیر به ایران اعزام شده است شکی نیست و تمام ادله و اسناد موجود نشاندهنده آن است که وی خارج از سیاق ماموریت سیاسی خود، دست به جمعآوری اطلاعات از اماکن حساس ایران زده است و شواهد حاکی از آن است که سفیر آلمان تلاش میکرد تا خارج از حوزه دیپلماتیک به نوعی امنیت ایران را مختل کند. وقتی سفیری برای انجام ماموریتی به کشوری اعزام میشود باید پیشینه و سوابق کاری او ارسال شود، اما گویا کشور آلمان در این خصوص بخش مربوط به فعالیت امنیتی سفیر اعزامی را منتقل نکرده بود.
برشتولد از افسران ارشد اطلاعاتی آلمان بود که حلقههای مشترک با سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی را رهبری کرده و چند سال نیز به عنوان دیپلمات در سفارت آلمان در تلآویو بوده است.
جعفر قنادباشی با اشاره به اقدام اخیر آلمان در تروریستی شناختن حزبالله لبنان و همچنین گمانهزنیها در ارتباطات سفیر برلین در ایران با موساد گفت که هر چند دولت آلمان در عرصههای اقتصادی به موفقیتهایی دست یافته، اما در عرصه سیاسی بسیار ضعیف عمل میکند و نگاهش به مسائل سیاسی سطحی و حتی از برخی کشورهای عقبمانده آفریقایی پایینتر است. دولت آلمان نشان داده در مسائل سیاسی بینش لازم را به کار نمیگیرد و از طرفی در حفظ استقلال کشورش کاملاً تحت تأثیر آمریکاییها و صهیونیستها بوده که این مسئله بسیار عجیب است.
حنیف غفاری کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تغییر سفیر آلمان در ایران، گفت که اخیرا شاهد حواشی از سوی سفیر سابق آلمان در کشور بودیم، او که یکی از معاونان سازمان جاسوسی آلمان بود و فعالیتهای امنیت داشت به کشور خود بازگشت. اکنون هم در مورد سفیر جدید و دیپلماتهای آلمان شاهد چنین مسائلی هستیم.
سابقه دخالت سفرای خارجی در ایران
هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه سفیر انگلیس در تظاهرات سال ۹۸ و ۹۷ در ایران حضور داشت، گفت که دخالت سفیر آلمان در مسائل داخلی و اعدام یکی از جنایتکاران که قاتل یک انسان بی گناه بوده است، نشان میدهد که ماموریت این گونه سفرا دخالت در مسائل داخلی ایران است و وزارت خارجه کشورمان باید هشدار جدی به سفرای مداخلهگر دهد و اجازه ندهد که آنها فراتر از دستورالعملهای بین المللی و ماموریتهای تعیین شده خود در مسائل داخلی ایران دخالت کنند.
او همچنین تاکید میکند که ایران یک کشور مستقل است و تصمیمات ما داخلی است، لذا هیچ کشوری حق ندارد در مسائل داخلی ما دخالت کند و اگر این چنین رفتای از سوی سفرای کشورهای خارجی به ویژه سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه که خود را متولی جهان میدانند، انجام شود، ایران باید هشدار جدی دهد و حتی سطح روابط خود را با این کشورها از سطح سفیر به کاردار تنزل دهد.
غفاری کارشناس مسائل اروپا هم در این خصوص معتقد است که سفیر و دیپلماتهای انگلیس هم در ایران به صورت مزمن و مستمر تنش آفرینی و مداخلات داشتهاند که مهمترین آن به حضور سفیر انگلیس در اغتشاشات ایران برمیگردد، در واقع برخی از سفرا سعی میکنند که در مسائلی که به ادعای خودشان نقض حقوق بشر محسوب میشود، علیه مردم و جمهوری اسلامی ایران ورودی آشکار و عریان، به صحنه داشته باشند و دخالت کنند.
عباس خسروانی کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه در فتنه سال ۸۸ اسناد و مدارکی در دست داریم که اثبات میکند سفارتخانههای اروپایی با همکاری آمریکا در بروز آشوبها بسیار پررنگ عمل کردند، گفت که حتی ما در طی این چند سال اخیر شاهد حضور میدانی برخی از سفرا در میان تجمعکنندگان بودیم که همه تلاشهای خود را چه در فضای مجازی و چه در حوزه احزاب و گروهها و شخصیتها به میدان آوردند تا به اهداف خود در فتنه ۸۸ برسند و همچنین در ترورهای که در کشور اتفاق افتاده نقش سفارتخانهها نیز کاملاً روشن است.
او همچنین معتقد است که با مطالعه فتنه سال ۹۸ نقش سفارتخانهها و سفرا باز هم به وضوح مشخص است و حتی در مهمانیهای مشکوکی که برخی از سفرا داشتند و یا انحرافی که در فرهنگ و فضای مجازی ما در حال رقم خوردن است، رد پای این سفارتخانهها و عوامل آنها به وضوح قابل مشاهده است.
کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه تاریخچه وضعیت سفارتخانهها برای ما پیامدهای مهمی دارد که باید از تاریخ پر فراز و نشیب این سفارتخانهها عبرت بگیریم، گفت که با یک دقت و تأمل بیشتری موضوع سفارت خانهها را دنبال کنیم.
البته این نکات همان مطالب ارزشمندی است که مقام معظم رهبری در سال ۹۷ در سخنرانی خود در جمع مداحان فرمودند که «امروز دشمنان به زوایای زندگی من و شما ملّت انقلابی، با دقّت دارند نگاه میکنند که شاید نقطه ضعفی پیدا کنند و از آنجا نفوذ کنند؛ این مناطق نفوذ دشمن را شناسایی کنید، در مقابل آنها صفآرایی کنید؛ وقت را هدر ندهیم. امروز همه موظّفیم، همه مسئولیم؛ جامعهی مدّاحان هم جزو جوامع مسئول کشور است. معارف اسلامی را تبیین کنید».
مقام معظم رهبری همچنین در دیدار کارکنان وزارت اطلاعات سرویسهای جاسوسی طرف مقابل را محور اصلی این رویارویی دانستند و گفتند «دستگاههای اطلاعاتی جبهه مقابل که برغم همه امکانات خود، تا بحال نتوانسته اند هیچ غلط مهمی انجام دهند، ولی اگر در این جنگ دچار غفلت شویم مغلوب خواهیم شد و اگر دچار ساده اندیشی شویم ضربه خواهیم خورد».
ایران برای مقابله با دخالت سفرای خارجی باید چه کند؟
غفاری کارشناس مسائل اروپا در این باره میگوید که برخورد با سفیر سطوح مختلفی از احضار سفیر به وزارت خارجه تا اخراج آن را شامل میشود و این یک مسئله کاملا معمولی در مناسبات دیپلماتیک کشورها محسوب میشود و بارها شاهد بودیم که در کشورهای مختلف هنگامی که دیپلماتی فعالیتهای غیر متعارفی انجام میدهد به راحتی اخراج میشود، اما متاسفانه دیپلماتهای اروپایی و سفرای سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در برخی از موارد برای خود شأنی بالاتر از یک سفیر قائل هستند و عملا به عامل رسمی مداخله کشورهای خود در ایران تبدیل میشوند، به نظر میرسد که دیگر ابایی هم از این نقش آفرینی ندارند.
غفاری با اشاره به اقدامات وزارت خارجه کشورمان در برخورد با دخالتهای سفرای خارجی، گفت که متاسفانه وزارت خارجه تاکنون برخورد قاطع و سختی که منجر به پیشگیری از ادامه رفتارهای ساختار شکنانه و مداخله گرایانه دیپلماتها و سفرای اروپایی شود، از خود نشان نداده است و همین موضوع باعث گستاخی بیشتر آنها شده است و حداقلیترین کاری که وزارت امور خارجه کشورمان باید در برابر دخالتهای سفرای اروپایی انجام دهد، این است که با استناد به قوانین دیپلماتیک رایج در سراسر دنیا یعنی آیین نامههای رایج و ماموریتهای واحدی که برای یک سفیر و دیپلمات تعیین میشود، سفرا و دیپلماتهای مداخلهگر را مورد بازخواست قرار دهد.
کارشناس مسائل اروپا همچنین بر این باور است که تا زمانی که دیپلماتها و سفرای کشورهای غربی حس کنند، مداخلههای آنها هیچ هزینهای در ایران ندارد و نهایت هزینه ممکن احضار یک سفیر خواهد بود، قطعا به فعالیتهای مداخله گرایانه خود ادامه میدهند و هزینه احضار سفیر را به راحتی پرداخت میکنند. دستگاه دیپلماسی ما باید به مراتب برخورد جدی تری در مورد دخالتها انجام دهد و با استناد به داشتههای حقوقی که شامل قوانین بین المللی، دیپلماتیک و قوانین داخلی کشورمان میشود با سفرای مداخله گر برخورد کند.
هانی زاده کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به نقش دستگاههای مسئول در مقابله با دخالت سفرا در کشورمان، گفت که وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه نباید از این مسئله به سادگی عبور کنند و در این خصوص باید دقت زیادی انجام شود تا دشمنان قسم خورده ما به جای سفیر برای ما جاسوس نفرستند و نباید امکان آشوب آفرینی در کشور را به دشمن بدهیم.