«جرارد آرو» سفیر پیشین فرانسه در سرزمین اشغالی، سازمان ملل و آمریکا در واکنش به اظهارات اخیر «دیوید فریدمن» سفیر آمریکا در فلسطین اشغالی تصریح کرد که برجام به مسائل غیرهستهای مرتبط نمیشود و کشورهای اروپایی طبق این توافق متعهد شدند که موضوعات دیگر را با آمریکا دنبال کنند.
اخبار بین الملل- فریدمن ضمن انتقاد از اظهارات اخیر « جو بایدن » نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا مبنی بر ابراز تمایل برای بازگشت به برجام، تهران را به نقض توافق هستهای متهم کرده بود.
این دیپلمات فرانسوی در صفحه توییتر خود در پاسخ به انتقادات فریدمن تأکید کرد که کاهش تعهدات ایران در قبال برجام به واسطه اقدام واشنگتن در نقض این توافق بینالمللی هستهای بوده است.
وی تصریح کرد: «برجام موضوعات غیرهستهای را پوشش نداده است. کشورهای اروپایی ابراز کرده بودند که در تکمیل برجام با آمریکا به دیگر موضوعات رسیدگی خواهند کرد. ایران به این دلیل این توافق را نقض آمریکا چنین کاری را کرد».
فریدمن در پیامی توییتری روز گذشته ضمن انتقاد از مواضع بایدن در قبال برجام با اتهام زنی به ایران نوشت: «با توجه به چگونگی استفاده ایران از برجام برای توسعه موشکهای بالستیک و پیشبرد تروریسم در سراسر یمن، سوریه، عراق و لبنان، حفظ شعار «مرگ بر اسرائیل» و نقض خود این توافق، چنین موضعی غیرقابل تحمل است».
روز گذشته (چهارشنبه)، «آرون کیاک» مدیر امور یهودیان در ستاد انتخاباتی «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا میگوید اگر بایدن در این انتخابات پیروز شود، به مسیر تعامل دیپلماتیک با ایران باز میگردد.
وی ضمن انتقاد از اقدام « دونالد ترامپ » رئیسجهور آمریکا در خروج از برجام ادامه داد: «او (ترامپ) توافقی را با ایران پاره کرد که [بخوبی] برای جلوگیری از دستیابی این کشور به تسلیحاتی اتمی کار میکرد. او در واقع نشان داد که برجام در عمر کوتاهش، به اهداف خود دست یافته بود».
ترامپ در سال ۲۰۱۸، علیرغم پایبندی ایران به تمامی تعهداتش در قبال برجام و برخلاف مخالفتهای طرفین برجام، از این توافق هستهای خارج شد و از آن پس به امید بازگرداندن ایران به میز مذاکرات و وادار کردن این کشور به موافقت با توافق مورد قبول واشنگتن، سیاست «فشار حداکثری» را در قبال ایران در پیش گرفت.
با این حال، این سیاستهای ترامپ نه تنها نتیجهبخش نبوده است بلکه ایران بعد از بدعهدی طرفین اروپایی برجام (انگلیس، فرانسه و آلمان) در قبال تعهداتشان در قبال برجام، به صورت تدریجی برخی از تعهداتش را در قبال این توافق هستهای کاهش داد.
در ماههای اخیر نیز، مقامهای آمریکایی در راستای پیشبرد سیاست فشار حداکثری علیه ایران تمامی تلاش خود را به کار گرفتهاند تا اعضای شورای امنیت سازمان ملل را به تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران که در ماه اکتبر (مهرماه) منقضی میشود، ترغیب کند و «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه اعلام کرد که واشنگتن هفته آینده قطعنامه ای برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارائه خواهد کرد.
پیشتر، «نیکی هیلی» نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل بامداد نیز مدعی شده بود اگر بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شود، تمام اقدامات دولت ترامپ را ملغی کرده و به توافق هستهای با ایران نیز باز خواهد گشت.