محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (چهارشنبه) در گفتوگویی درباره شایعات و واکنشهای مطرح شده در قبال سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین عنوان کرد: واقعا هیچ اثری از واقعیت در این شایعات نیست و دوستان ما که میخواهند راجع به این اظهارنظر کنند ببینند آقای برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که معمار فشار حداکثری است، حتما ایشان هیچ وقت خیر مردم ایران را نخواسته وگرنه مردم ایران را در شرایط کرونایی مورد تروریسم اقتصادی قرار نمیداد. ایشان اخیرا مقالهای نوشته و به شدت علیه این توافق صحبت کرده است.
* آمریکاییها نگران برآمدن قدرتهای جدید هستند
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه آمریکاییها نگران برآمدن قدرتهای جدید هستند، عنوان کرد: در این برآمدن ایران، چین و هند و کشورهایی از این دست به عنوان کشورهایی که در حال ظهور و به عنوان قطب جدید قدرت هستند، مخصوصا چین، همیشه مطرح بودند.
ظریف با بیان اینکه آمریکاییها از دهه ۹۰ میلادی تلاش کردند که مانع برآمدن چین شوند، یادآور شد: حتی کل جنبش نومحافظهکاری به قیمت جنگ، به قیمت وارد شدن به جنگ عراق و افغانستان؛ اما به نتیجه نرسیدند.
*سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین از کجا شروع شد
وی افزود: این واقعیت امر است و این صحبتهایی که در این زمینه میشود هیچ بویی از حقیقت نبرده است. واقعیت این است که در سفر شی جین پینگ به ایران که هفت روز بعد از اجرایی شدن برجام صورت گرفت، ما تمایل داشتیم ایشان زودتر به ایران سفر کند. اما برنامهریزیها و وقت ایشان به گونهای شد که بعد از برجام انجام شد. برجام در ۲۶ دی ۹۴ اجرایی شد و ایشان سوم بهمن ۹۴ به ایران سفر کرد.
ظریف گفت: در آن زمان ما دو تصمیم گرفتیم و اعلام علنی هم شد.اولین تصمیم ما این بود که روابط همکاری راهبردی ایران و چین را به روابط روابط مشارکت جامع راهبردی ارتقا دهیم که سومین مرحله مشارکت راهبردی چینیهاست. دو مرحله دیگر دارد، یکی مشارکت جامع راهبردی برای همه فصول است که با پاکستان دارند و یکی مشارکت ویژه است که با روسیه دارند.
وی خاطرنشان کرد: مشارکت جامع راهبردی را با الجزایر، آفریقای جنوبی و حتی برخی کشورهای اروپایی دارند. این همان زمان در سوم بهمن ۱۳۹۴ مطرح شد. همان وقت در بیانیه مشترک روسای جمهور اعلام شد دو کشور برنامه ۲۵ ساله برای رسیدن به این مشارکت جامع راهبردی و برای تقویت این مشارکت جامع راهبردی را نهایی خواهند کرد و این به سال ۱۳۹۴ برمیگردد.
*از همه دستگاهها نظرخواهی کردیم
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: از آن زمان روندی را در داخل بین دستگاهها شروع کردیم. این مشارکت جامع راهبردی به همه دستگاهها مربوط میشود و از همه دستگاهها نظرخواهی کردیم و این نظرات در چندین مرحله جمع آوری شد و در سفری که در پاییز سال گذشته ۱۳۹۸ به چین داشتم پیش نویس ایرانی این مشارکت به طرف چینی ارائه شد و در اسفند ماه طرف چینی براساس پیش نویس ایرانی، پیش نویس خودش را ارائه کرد. ما پیش نویس طرف چینی را با برخی اصلاحات عبارتی و محتوایی به هیأت دولت بردیم و هیأت دولت به عنوان مبنای مذاکره، این را تایید کرد که ما بتوانیم با چینیها مذاکرات نهایی را انجام دهیم. به دلیل کرونا الان مذاکرات نهایی حضوری هنوز انجام نشده ولذا هیچ سندی معتبر نیست. چیزهایی که بحث میشود هیچ توافقی درباره آن صورت نگرفته است.
وی عنوان کرد: بسیار به توافق نزدیک هستیم و به چینیها گفتیم آمادگی داریم درباره سندی که براساس سند ما به ما دادند مذاکره و نهایی کنیم، احساس ما این است که بعد از چند ماه میشود این سند را نهایی کرد و انشاءالله به امضا رساند و بعد از آن حسب اینکه مواردی داشته باشد که نیاز به تصویب مجلس یا تصویب جهتهای دیگر داشته باشد اقدام قانونی لازم در آن زمینه صورت خواهد گرفت و حتما اطلاع رسانی به افکار عمومی کاملا شفاف صورت میگیرد.
*یک وجب از خاک ایران را به کسی واگذار نمیکنیم
ظریف تأکید کرد: تا حالا همه مراحل شفاف و اعلام شده بوده و هیچ چیزی پنهان نیست.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همچنین عنوان کرد: مردم اطمینان داشته باشند که این دولت و نه هیچ دولت دیگری در ایران یک وجب از خاک ایران را نه به کسی واگذار میکند و نه حتی اجازه استفاده اختصاصی از یک وجب از خاک ایران را به کسی خواهد داد. این سیاستی است که ما داشتیم.
*برای پیگیری منافع ملی شجاعت داریم
وی گفت: ما برای پیگیری منافع ملی شجاعت داریم و به همین دلیل، علیرغم همه فشارها برجام را نهایی کردیم و روی آن ایستادیم. علیرغم همه صحبتهای ضد انقلاب کنوانسیون حقوقی خزر را نهایی کردیم، روابط ۲۵ ساله با چین را نهایی کردیم و آمادگی داریم روابط درازمدت با همه کشورها را نهایی کنیم، به اوراسیا پیوستیم، توافقاتی که در سفر رئیس جمهور به عراق شد در تاریخ بی سابقه است.
ظریف که با خبرگزاری صدا و سیما گفتوگو میکرد، بیان کرد: از همه دوستان خواهش میکنم دستاوردهای سیاست خارجی که دستاورد کل نظام و دستاورد کل کشور و مرتبط با تمامیت ارضی و منافع ملی است را دستخوش بازیهای سیاسی قرار ندهند و اجازه ندهند دیگران سوء استفاده کنند. حتما همه نسبت به تمامیت ارضی و منافع ملی حساس هستند و انشاءالله با همین حساسیت دنبال خواهند کرد.