"سی. سی. تی. وی" تلویزیون دولتی چین روز شنبه در این گزارش آورده است که فشارهای غرب بخصوص آمریکا پس از خروج دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از توافقنامه بین المللی سال 2015 میلادی باعث رویکرد تازه ای شده است که از جمله آن موضوع برنامه جامع همکاری 25 ساله بین ایران و چین است.
اخبار سیاسی - تلویزیون چین نوشته است این برنامه نه تنها جنجال برانگیز نیست بلکه یک طرح همکاری کاملا عملگرایانه است که سابقه آن به سال 2016 میلادی و زمان برقراری روابط مشارکتی راهبردی دو کشور باز می گردد تهران و پکن آن سال تصمیم گرفتند ارزش مبادلات تجاری را به 600 میلیارد دلار ارتقا دهند اکنون هم در حال همکاری و رایزنی درباره این برنامه هستند.
گزارش با یادآوری اینکه پس از خروج آمریکا از برجام، واشنگتن تحت تحریم و فشار حداکثری، تلاش کرده است ایران را در انزوای اقتصادی قرار دهد نوشت علاوه بر این آمریکا ضمن ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس، از هیچ فشاری تحت راهبرد یکجانبه علیه ایران در عرصه های مختلف دریغ نکرده است.
تلویزیون چین با اشاره به اینکه امروز عمده بانک های غربی و در واقع نظام بانکی غرب تحت انحصار آمریکا است نوشت: به دلیل تحریم ها، اروپایی ها هم تحت فشار قرار گرفته اند و نتوانسته اند با ایران تجارت معمول داشته باشند تهدید آمریکا علیه آنها باعث فاصله گرفتن این کشورها از بازار ایران شده است.
این رسانه تصریح کرده است در چنین شرایطی طبیعی به نظر می رسد که ایران و چین روی برنامه جامع 25 ساله همکاری ها رایزنی کنند و به دنبال پیشبرد برنامه ای باشند که یکجانبه گرایی، تحریم و فشارهای آمریکا را به چالش بکشد و دست دو کشور را برای تبادلات تجاری با یوان پول ملی چین باز بگذارد.
تلویزیون چین به روابط دو کشور چین و ایران به عنوان شرکای بزرگ تجاری پرداخته و نوشته است برخی تصورشان بر این است که برنامه به دلیل فشارهای آمریکا عملی نمی شود اما موضوعات مختلفی وجود دارد که وضعیت را متفاوت نشان می دهد ایران یک منبع بزرگ انرژی و عرضه کننده این فراورده است و گذرگاه انرژی چین برای ورود به خلیج فارس و اروپا محسوب می شود همزمان شاهد آن هستیم که فاصله بین چین و آمریکا روز به روز بیشتر می شود.
به گزارش ایرنا، این گزارش تاکید می کند برخلاف دیدگاه برخی که موانعی برای پیشبرد همکاری ها می بینند ایران و چین بخصوص در طول یک دهه گذشته دو شریک قابل اعتماد سیاسی و اقتصادی بوده اند و تلاش غرب برای انزوای ایران، این کشور را به شریک و بازار معتبرتری برای چین تبدیل کرده است.
تلویزیون چین در بخش دیگری از مطلب از قول «وامیکا کاپور» محقق دانشگاه یونسای کره جنوبی می نویسد: ایران در سال های اخیر تحت فشار شدید اقتصادی از سوی غرب بویژه آمریکا بوده است اما روابط نزدیک با چین جایگاه این کشور را در سازمان همکاری شانگهای و برنامه راه ابریشم مستحکم می کند و اعتبار و فرصت های اقتصادی ایران را افزایش می دهد.
این محقق براین باور است برنامه جامع همکاری های ایران و چین یک طرح همکاری کاملا عملگرایانه برای دو کشوری است که یکی عرضه کننده بزرگ انرژی دنیا است و دیگری نیز 75 درصد از نفت مورد نیازش را وارد می کند این طرح برای ایران امیدوار کننده و برای غرب ناامید کننده است و به چین این امکان را می دهد که در کنار پیشبرد برنامه راه ابریشم جدید، نقشی سازنده در پیشبرد صلح و ثبات در منطقه خلیج فارس ایفا کند و سدی در برابر ماجراجویی های نظامی ارتش آمریکا در منطقه باشد.