«سیدهادی سیدافقهی» کارشناس مسائل غرب آسیا در خصوص سقوط قیمت نفت و تاثیر آن بر مناسبات آتی عربستان و آمریکا به تشریح تحولات اخیر پرداخت و گفت: جنگ از آنجا شروع شد که ابتدا بین عربستان و روسیه بر سر مسئله سهمیه بندی اختلاف ایجاد شد، عربستان عضو سازمان جهانی اوپک است و روسیه گاهی همکاری و گاهی هم به صورت خودمختار عمل میکند.
اخبار سیاسی- وی افزود: عربستان سعودی امسال یک مقدار صادرات نفت خود را افزایش داد، چون به خاطر جنگ یمن و مسائل داخلی و ... کسری بودجه داشت و از روسیه خواست که فروش نفت خود را کاهش دهد و در نهایت ۲ طرف بر سر لج افتادند تا اینکه نفت به بشکهای ۱۲ و ۱۶ دلار رسید که برای عربستان خیلی بد شد و کمکم بر نفت آمریکا اثر گذاشت. در نهایت این تحولات بر بازار نفت اثر گذاشت و باعث سقوط آن شد.
*تاثیر کرونا بر فعالیتهای اقتصادی و بازار نفت
سیدافقهی با اشاره به شیوع کرونا و تاثیر آن بر فعالیتهای اقتصادی و بازار نفت ادامه داد: شیوع کرونا همه کشورها را مشغول خودش کرد و فعالیتهای اقتصادی و نفتی تقریبا متوقف شد و از آن طرف هم بحث انباشت و انبارداری نفت بود که آمریکا دارای بیشترین انبارهای نفتی است و یکی از شرکتهای آمریکایی معروف به نام «وست تگزاس اینترمدیت» در حال ورشکسته شدن بود و کسی نبود که نفت مازاد استخراج شده را بخرد و مجبور شد قیمت نفت را منفی کند که از آن بخرند، چون مخازن آنها پر شده بود و این موضوع روی دیگر قیمتهای نفت هم اثر گذاشت.
این تحلیلگر مسائل غرب آسیا خاطرنشان کرد: پس از این قضایا، ترامپ نسبت به اقتصاد آمریکا و درآمد نفتی این کشور احساس خطر کرد و به همین خاطر بین روسها و سعودیها وساطت و از هر دو طرف خواست که صادرات را کاهش دهند که تا حدی عربستان قبول کرد، چون مجبور بود از یک طرف نفت را بفروشد و از سوی دیگر پوزه روسها را به خاک بمالد و هم اینکه کسری بودجه خود را تامین کند.
وی اضافه کرد: قضیه به جایی رسید که بعد از آنکه قیمت نفت شرکت وست تگزاس اینترمدیت به زیر صفر رسید، همه احساس خطر کردند ولذا ترامپ تهدید کرد که اگر عربستان به وضعیت قبلی برنگردد، خرید نفت از عربستان را متوقف خواهند کرد، از آن طرف کنگره وارد عمل شد چون کارتلهای نفتی عضو کنگره یا مجلس سنا و نمایندگان هستند و اعلام کردند که ما هم لایحهای مصوب کرده و خرید نفت از عربستان را به تعلیق درمیآوریم.
سیدافقهی عنوان کرد: این تلاشها باعث شد قیمت نفت تعدیل شود، ولی نه به آن قیمتی که به صرفه باشد.
جنگ نفتی و لفظی بین روسیه و عربستان و بین عربستان و آمریکا
این تحلیلگر مسائل غرب آسیا با ذکر این نکته که این جنگ نفتی و لفظی همزمان بین روسیه و عربستان و بین عربستان و آمریکا از سوی دیگر درگرفته و هنوز هم شرایط آرام نشده است، یادآور شد: البته اوضاع جهانی و بحث کرونا باعث شده که این جنگ فروکش کند، ولی جدال و فشار آمریکاییها بر سعودیها که باید نفت خود را کاهش دهند اثرگذار است، ولی نه آن مقداری که کل روابط عربستان و آمریکا را به هم بزند، چون هر ۲ طرف متضرر میشوند و ممکن است آمریکاییها بیشتر متضرر بشوند.
جدال لفظی و فشار آمریکا به عربستان برای کاهش تولید نفت است
به گفته این تحلیلگر مسائل منطقه جدال لفظی و فشار آمریکا به عربستان برای کاهش تولید نفت است، ولی اینکه برخی بخواهند گمان کنند دیگر روابط مثل گذشته نیست، درست نیست.
وی افزود: تا زمانی که ترامپ بر سر کار است و عربستان مثل گاو شیرده به آمریکاییها باج میدهد، این شرایط وجود دارد.
سیدافقهی اضافه کرد: ترامپ آدم رکی است و حتی تهدید کرد که ممکن است نیروهای آمریکایی را از عربستان خارج کند، ولی بعید میدانم این قدر مسئله پیش برود که روابط آمریکا و عربستان به حد تنش برسد.
عربستان نقش محوری در خیانت به فلسطینیها ایفا میکند
سیدافقهی در پاسخ به این سوال که اگر ترامپ دور بعدی انتخاب نشود، احتمال تغییر در مناسبات ریاض و واشنگتن وجود دارد؟ عنوان کرد: بحث جایگاه عربستان، صرفا نفتی نیست، آمریکاییها از زمان نیکسون و مهار دوگانه و حتی در زمان محمدرضا شاه در تلاش بودند که جنگ بین عربستان و ایران بماند و برای مقابله با مهار ایران، نقش مهمی برای عربستان قائل هستند.
وی بیان کرد: در حال حاضر مسئله معامله قرن است و عربستان نقش محوری در خیانت به فلسطینیها ایفا میکند، حتی سریالهای امسال ماه مبارک رمضان در عربستان نیز علیه فلسطین و در تایید رژیم صهیونیستی و جنایات این رژیم است.
جایگاه ثابت عربستان در سیاست خارجی آمریکا
سیدافقهی با بیان این نکته که جایگاه عربستان در سیاست خارجی آمریکا ثابت است، یادآور شد: ولی بحث منافع داخلی، شرکتهای نفتی و شرکتهای تولید کننده سلاح که پیش میآید گاهی تنش پیدا میشود، ولی زود تنش را مهار میکنند و اینگونه نیست که اگر رئیس جمهوری هم از حزب دموکرات بیاید کامل عربستان را کنار بگذارد و اجازه دهد عربستان از جایگاه مقابل ایران تضعیف بشود و سقوط کند.