تصویر اعدام وحشیانه یک نوجوان 17 ساله وسط شهر بغداد جنجال های بسیاری به پا کرد. تحلیل گران معتقدند این نوع واکنش اعتراضی وجاهت قانونی ندارد و بسیاری آن را کار گروه های تروریستی و وابسته به حزب بعث می دانند. با این حال تصویر منتشر شده در جهان سرو صدای فراوانی داشت. گروهی معتقدند حوادث اخیر در لبنان و عراق و حتی هنگ کنگ و شیلی جدا از آن که مطالبات بسیاری از معترضان در این کشورها برای مقابله با فساد و رفع مشکلات درخواست های به جایی است اما برخی تحرکات در این کشورها و شکل آن بازسازی ادبیات خشونت های فراگیر «جوکر» هاست.
کسانی که با الگو گیری از شهر گاتهام سیتی بر تمامی قوانین حاکم شورش می کنند تا در این آشوب و ناآرامی با غارت اموال مختلف، سهمی از قدرت و اقتصاد داشته باشند. با اکران فیلم جوکر در سال 2019 و استقبال جهانی از آن، کارشناسان معتقدند این فیلم الگوی جدیدی از ناآرامی ها و خشونت ها برای سرنگونی است که پیشتر از الگوی غیرخشونت بار آن در کشورهای گرجستان و اوکراین به عنوان «انقلاب مخملی» یاد می شد. با این حال جوکرها در عراق و سوریه تنها پازل براندازی و شهر پر از آشوب نیستند.آمریکا از سال 2018 به این سو و پس از شکست داعش در عراق و سوریه، با چالش مهمی مواجه شد که از آن به عنوان «واکنش هیبریدی» یاد می شود. واکنش هیبریدی واکنشی است که آمریکایی ها در ماجرای داعش شاهد آن بودند و توانستند با حمایت مرجعیت، فتوای آن، حمایت ایران از تسلیح عراق و آموزش نیروهای مردمی و از همه مهم تر شور و هیجان اجتماعی، پرونده تروریستی عراق را بسته و شهرهای این کشور را یکی پس از دیگری آزاد سازند.
آمریکایی ها تصور می کردند، در حوادث سال 2014، مشکلات فرقه ای و مذهبی در عراق پاشنه آشیل این کشور است و ارتشی که هیچ آمادگی برای مهار تروریست ها ندارد، ظرف مدت کوتاهی با دریافت نکردن تسلیحات خریداری شده قبلی از پنتاگون، فروپاشیده و نابود می شود. اما واکنش ترکیبی از چند موضوع به ویژه مرجعیت، مردم عراق و ایران، یک چند ضلعی ویژه تشکیل داد تا ارتش و نیروهای مسلح عراق در برابر تروریسم پیروز شوند.در چنین شرایطی، کاخ سفید تصمیم گرفت از ابتدای سال 2019، جنگ هیبریدی را در برابر ترتیبات امنیتی عراق و لبنان به کار گیرد. در جنگ هیبریدی، تحریم مقامات محور مقاومت، ترور شخصیت های مهم، فشار ارتش صهیونیستی و حملات نظامی آن در کنار چرخش پول های کثیف برای براندازی و از همه مهم تر دوره های آموزشی ایلپ عراق و مرکز آموزش دانشگاه آمریکایی بیروت، جوکرهایی را به میدان آورد تا ترکیبی از یک نظام براندازی چند ضلعی باشد. در این میدان، اقدامات خشونت آمیز «هدف» اصلی این جوکرها برای ناامن سازی داخلی است، تا جایی که این بار به جای فیلم های سینمایی و شهر خیالی گاتهام سیتی، بغداد و بیروت آماج بحران های امنیتی و سیاسی قرار گیرد و به شهر جنگ زده ها تبدیل شود. در الگوی ناآرام سازی عراق و لبنان و جنگ هیبریدی آمریکا در این دو کشور چند مرحله مهم را می توان دید.
مرحله اول از موج نارضایتی عمومی که به دلیل حضور عناصر فاسد و دولتمردان وابسته به بازیگران خارجی شکل گرفت، آغاز شده و با تظاهرات سراسری ادامه می یابد. در این بین کاخ سفید اعلام کرد برای حمایت از تظاهرات کنندگان و پخش برنامه آنان، به طور رایگان اینترنت در اختیار شهروندان عراقی و لبنانی قرار می دهد. سپس موجی از کشته سازی ها راه می افتد و دو دولت عراق و لبنان با استعفا به دولت های پیشبرد امور تبدیل می شوند. در نهایت پارلمان به جمع بندی نرسیده و دولت های پیشبرد امور مجبور هستند مسئولیت را تحویل رئیس جمهور این کشور دهند و حتی سناریوی انحلال مجلس را مطرح کنند. مرحله دوم با بحران خلأ قدرت آغاز شد. در این مرحله، جوکرها در میدان های شهر هر عنصر وابسته به حکومت یا نظام سیاسی را به بدترین شکل ممکن می کشند! می خواهد دار زدن نوجوان 17 ساله با تیر چراغ برق باشد یا آتش زدن ماشین آمبولانس و کشتن دو مجروح آن؛ در کنار آن با درگیر شدن نیروهای امنیتی با مسائل و بحران های شهری، گروه های تروریستی داعش و هسته های خاموش «گرگ»های تنها به میدان می آیند و عملیات خود برای به دست گرفتن مراکز راهبردی و شهرهای کوچک را دنبال می کنند. در این مرحله، آمریکایی ها با تحریم های سخت و وضع قوانین بین المللی، کارزار جدیدی راه می اندازند تا مقامات کشورهای عراق و لبنان به دلیل مشکلات اقتصادی و ضرورت پاسخ گویی به شهروندان معترض، تحت فشار حداکثری قرار گیرند و با کاخ سفید در تحریم مقامات امنیتی مقاومت همراهی کنند.
تحریم چهره های مهم مقاومت در عراق، وضع قوانین بین المللی برای تروریستی دانستن شاخه سیاسی حزب ا... و ممانعت از مشارکت این حزب در دولت جدید لبنان بخشی از این سناریوی خطرناک است.در نهایت مرحله آخر براندازی با مشارکت و استفاده از توان نظامی و امنیتی آمریکا و کشورهای منطقه آغاز می شود. در این مرحله کودتا، عملیات نظامی و اشغال بخشی از منابع مهم اقتصادی، جنگ مستقیم و تجاوز مهم ترین سناریوهای محتمل است. خبرهایی که از عراق به گوش می رسد نشان می دهد، اماراتیها با هدایت آمریکا تیمی را برای کودتا در ارتش عراق به کار گرفتند که توسط دستگاه اطلاعاتی این کشور منهدم و دستگیر شدند. در کنار آن حملات پهپادی و موشکی رژیم صهیونیستی در عراق و لبنان افزایش یافته و شاهد حمله به مراکز مقاومت به بهانه های واهی هستیم. آمریکا نیز با خبری دروغین مدعی شد عراق و لبنان به انباری از موشک های ایرانی تبدیل شده است. بهانه ای که می رود کاخ سفید را برای یک حمله محدود نظامی آماده سازد.اما فراموش نشود که تمام متغیر ها در میدان عراق و لبنان به نفع کاخ سفید نیست. هرچند جوکرها در این دو کشور تلاش می کنند معادلات امنیتی منطقه را تغییر دهند اما وجود «مرجعیت»، بیش از صد تیپ و لشکر عملیاتی «حشدالشعبی» در عراق و همراهی مردم حتی در صورت خلأ قدرت موضوعی نیست که آمریکایی ها بدون توجه به آن بخواهند اشتباه 2003 را تکرار کنند. موضوعی که همانند آن را در لبنان شاهد هستیم. به نظر می رسد اتفاقات چند روز آینده اهمیت ویژه ای دارد که باید با دقت به آن نگریست.
نویسنده : امیرمسروری